Pe măsură ce zilele au devenit tot mai scurte, iar cerul s-a umplut de nori, tot mai mulți oameni simt o scădere a stării de bine. Psihologii numesc afecțiunea depresie sezonieră, uneori cu urmări grave. Cum se manifestă și la ce simptome trebuie să atragem atenția, ne spune psihologul Maxim Orândaș.
În această perioadă, mai mulți oameni se pot confrunta cu o stare de tristețe, oboseală constantă și o dorință tot mai mică de a se implica în activitățile zilnice. Psihologii numesc această afecțiune depresie sezonieră, caracteristică mai mult pentru femei.
„Cei mai afectați sunt acele persoane care trăiesc în zone cu mai puțin soare, cum ar fi țările nordice, femeile, sunt date care arată că sunt de două sau de trei ori mai predispuse la depresia sezonieră decât bărbații, persoanele cu antecedente de depresii”.
Potrivit studiilor, aproximativ cinci la sută din populația globului suferă de depresie sezonieră. Așa că specialiștii au soluții pentru a depăși aceste ușoare tulburări, care se pot accentua ulterior.
„Ar fi bine să ne expunem la lumina naturală și să încercăm să petrecem cel puțin 30 de minute pe zi, afară, chiar și atunci când este înnorat, să folosim luminoterapie, unde sunt utilizate lămpi speciale care imită lumina naturală și care ar putea să reducă simptomele depresiei sezoniere, activitatea fizică ar putea aduce multe beneficii, pentru că exercițiile fizice cresc producția de endorfine, serotonină, îmbunătățind starea noastră de spirit”.
În 2022, aproape 70 de mii de moldoveni se aflau sub supravegherea specialiștilor în sănătate mintală din cadrul Centrelor Comunitare. Însă numărul celor care au nevoie de ajutor și sprijin psihologic ar fi mult mai mare, susțin experții.