În ziua 1040 de război apărarea aeriană ucraineană a neutralizat nouă din cele zece drone lansate de Rusia în cursul nopții. Trupele ruse au atacat și pozițiile armatei ucrainene din regiunea rusă Kursk precum și din cea ucraineană Sumî, cu rachete. Acestea nu au fost anihilate, iar efectele loviturilor sunt în curs de evaluare.
Peste jumătate de milion de locuitori din regiunea Harkov au rămas fără căldură în această săptămână în urma atacurilor armatei ruse asupra infrastructurii energetice. Specialiștii continuă să lucreze pentru remedierea defecțiunilor, scrie Spotmedia. Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, acuză Moscova că a vrut să ascundă cauzele prăbușirii avionului în Kazahstan.
UPDATE Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski raportând că, în ultima săptămână, au fost lansate peste 280 de bombe ghidate KAB, aproape 370 de drone de atac şi mai mult de 80 de rachete. Zelenski a făcut această declaraţie pe 29 decembrie, subliniind intensificarea atacurilor Rusiei asupra Ucrainei, notează Mediafax.
UPDATE Rusia şi Statele Unite îşi vor continua cooperarea în domeniul spaţial în următorii ani, în pofida tensiunilor care există la sol între cele două ţări, informează DPA. Agenţia spaţială rusă Roskosmos a anunţat, de la Moscova, că va organiza noi zboruri comune cu Statele Unite spre Staţia Spaţială Internaţională (SSI) până în 2027.
UPDATE Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ajutor Umanitar Copiilor (UNICEF) a raportat pe 27 decembrie că numărul victimelor în rândul copiiilor în Ucraina în primele nouă luni din 2024 a depăşit deja totalul din întregul an 2023.
UPDATE Ministrul slovac al Apărării, Robert Kalinak, a declarat că realitățile de pe teren indică faptul că Ucraina va trebui să renunțe la o parte din teritoriul său pentru pace, scrie Ukrainska Pravda, care citează agenția națională de presă a Slovaciei.
UPDATE Trupele ucrainene epuizate şi demoralizate riscă să piardă o mare parte din teritoriile din regiunea rusă Kursk pe care le-au cucerit în timpul ofensivei fulgerătoare din august, au declarat sub anonimat, pentru Associated Press, şapte soldaţi şi comandanţi ucraineni, notează Mediafax.
UPDATE Polonia își propune să finalizeze un zid la frontieră și să își închidă complet granița cu Belarus până în vara viitoare, pentru a opri afluxul de migranți pe care Varșovia îl descrie ca fiind un război hibrid al Rusiei, scrie Financial Times.
UPDATE Ucraina a primit peste 150 de milioane de euro (156 de milioane de dolari) de la Danemarca, Franţa şi Lituania pentru a-şi consolida industria de apărare, a declarat ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, potrivit Kyiv Independent.
UPDATE Cutiile negre ale avionului aparţinând companiei azere Azerbaijan Airlines care s-a prăbuşit miercuri în Kazahstan şi care ar fi putut fi doborât de o rachetă antiaeriană rusească vor fi trimise în Brazilia pentru investigarea acestui accident care s-a soldat cu 38 de morţi, au anunţat duminică autorităţile kazahe, potrivit AFP.
UPDATE Guvernul de la Varşovia a anunţat că este pregătit să stimuleze producţia internă de energie pentru a compensa orice dezechilibru pe care l-ar suferi Ucraina în cazul în care Slovacia decide să nu mai furnizeze acesteia energie electrică, a declarat un oficial de rang înalt sub anonimat pentru Bloomberg.
UPDATE NATO se află într-o situație complicată din cauza atacurilor hibride rusești de o intensitate care ar fi fost considerată inacceptabilă în urmă cu cinci ani, spune secretarul general adjunct al alianței nord-atlantice. Aliații trebuie să se pună de acord între ei și să stabilească cu Moscova care este nivelul ostilităților din zona gri care ar putea declanșa un răspuns al organizației nord-atlantice, inclusiv folosirea forței militare, a declarat James Appathurai, care conduce în prezent actualizarea unei strategii NATO de prevenire și descurajare a războiului hibrid, scrie Spotmedia.
UPDATE Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, şi-a exprimat îngrijorările cu privire la „flota fantomă” a Rusiei, în urma mai multor incidente de deteriorare a cablurilor aflate în apele europene, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE Dacă președintele ales Donald Trump întrerupe cooperarea militară a Statelor Unite cu Europa, așa cum a amenințat, aliații din NATO de pe continent ar pierde o capacitate cheie necesară pentru a rezista agresiunii ruse. Este vorba de utilizarea aeronavelor și a armelor pentru a lovi sistemele de apărare aeriană, acțiune cunoscută sub numele de suprimarea apărării aeriene Inamice (SEAD). Dacă o armată nu poate executa această misiune critică, aeronavele sale sunt vulnerabile, incapabile să lovească sau să protejeze, lăsând forțele terestre mult mai expuse și mai puțin eficiente, scrie Business Insider.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că unii dintre soldați și-au luat viața în loc să se predea forțelor ucrainene. Aceste sinucideri, a spus el, au fost „probabil din teama de represalii împotriva familiilor lor din Coreea de Nord în cazul în care sunt capturați”, notează Libertatea.
UPDATE Petrolierul Rusiei care a tăiat cablul electric Estonia-Finlanda, burdușit cu echipament de spionaj. Eagle S, o navă cisternă rusească, suspectată că a întrerupt cablul electric Estlink 2 care trecea sub Marea Baltică între Finlanda și Estonia, era plină de echipament de spionaj, scrie NewsWeek.
UPDATE Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat că avionul de pasageri care s-a prăbușit în Kazahstan, omorând 38 de persoane, a fost avariat din cauza unor tiruri de la sol deasupra Rusiei. Aliev a spus că regretă că partea rusă a încercat să mușamalizeze adevărul despre incidentul aviatic, potrivit Sky News. Președintele azer a afirmat că el crede că avionul, care s-a prăbușit la circa trei kilometri de Aktau, în Kazahstan, miercuri, nu a fost doborât intenționat. Comentariile lui Aliev vin la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin și-a prezentat scuzele într-un apel telefonic, dar nu și-a asumat responsabilitatea pentru doborâre, notează Digi24.
UPDATE Rusia va renunța la moratoriul privind desfășurarea de rachete cu rază intermediară și mai scurtă de acțiune, capabile nuclear, deoarece Statele Unite au desfășurat astfel de arme în diferite regiuni ale lumii, a declarat duminică ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit Reuters. Demersul Rusiei, semnalat de mult timp, va distruge tot ceea ce a mai rămas din unul dintre cele mai importante tratate de control al armelor din timpul Războiului Rece, pe fondul temerilor că cele mai mari două puteri nucleare ale lumii ar putea intra într-o nouă cursă a înarmărilor împreună cu China.
UPDATE Rușii caută deja „terenuri abandonate” în teritoriile ocupate temporar din regiunea Herson pentru a le vinde. Acest lucru a fost raportat de Centrul de Rezistență Națională, scrie Adevărul.
UPDATE Şefa diplomaţiei germane aflată la sfârşit de mandat Annalena Baerbock se aşteaptă ca noul guvern german să continue sprijinul pentru Kiev în faţa invaziei la scară mare declanşată de Rusia împotriva Ucrainei, informează duminică dpa, potrivit Agerpres. Într-un interviu pentru popularul cotidian german Bild, Baerbock a spus: „Niciun guvern german devotat securităţii Germaniei şi Europei nu va abandona poporul Ucrainei”.
UPDATE Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden regretă că s-a retras din campania electorală prezidenţială din acest an şi crede că l-ar fi învins pe Donald Trump în alegerile de luna trecută, în pofida sondajelor defavorabile, declară surse de la Casa Albă, citate de The Guardian.
UPDATE Ucraina a primit pentru prima dată un transport de gaze naturale lichefiate din SUA, spune şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andriy Yermak. „Acesta este mai mult decât un simplu transport - este un pas strategic. În ciuda încercărilor Rusiei de a ne distruge sistemul energetic în timpul războiului, am obţinut încă o victorie pe frontul energetic”, a declarat Yermak, potrivit Sky News, citat de ZF.