Mai multe școli subterane din 2025: Declarația ministrei adjuncte a Educației din Ucraina
29 decembrie 2024, ora 16:45
Ucraina intenționează să deschidă peste 150 de unități de învățământ subterane până în septembrie 2025, a declarat ministrul adjunct al Educației, Nadiia Kuzmychova, la un briefing din 27 decembrie, scrie kyivindependent.com.
Ucraina a inițiat planuri de a construi 139 de școli subterane și câteva zeci de instituții de învățământ profesional subteran, a declarat Kuzmychova la un briefing din 27 decembrie.
În prezent, există 79 de unități de învățământ subterane în construcție activă, a declarat ea. Construcția este în desfășurare în regiunile din prima linie și zonele cele mai afectate de bombardamentele rusești.
„Ne aşteptăm ca construcţia absolutului tuturor facilităţilor să fie finalizată până la 1 septembrie 2025”, a spus Kuzmychova.
Harkov a fost primul oraș ucrainean care a deschis școli în subteran pentru a proteja elevii de bombardamente și atacuri aeriene, oferind în același timp învățare personală. Orașul operează școli în stațiile sale de metrou.
Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a distrus una din șapte școli ucrainene și a distrus complet peste 400 de instituții de învățământ, a raportat Ministerul Educației în februarie 2024.
Când anul școlar a început în septembrie 2024, grevele rusești au afectat cel puțin 12 unități de învățământ în doar trei zile, ducând la zeci de victime.
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite.
Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
/VIDEO/ Ziua scumpirilor? ANRE anunță când va examina cererile de majorare a tarifelor la căldură și lumină
/ULTIMA ORĂ/ Lumina se scumpește în Moldova: Tarifele Premier Energy și FEE Nord. Consumatorii care vor plăti pe ore
/FOTO/ Descoperire șocantă în Parcul Dendrariu: Cadavrul unei tinere, găsit în iaz
/VIDEO/ Premieră pentru Moldova: Prețuri diferențiate la lumină în funcție de orele de consum. Cine poate beneficia
Fără deconectări la lumină deocamdată. Când vine perioada tensionată: Raportul Celulei de criză pentru 3 ianuarie 2025
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/ULTIMA ORĂ/ Deconectări în evantai în stânga Nistrului. Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului și așteaptă livrări de la Gazprom
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1045: Gaz scump, atac la Kiev, scut estic și pierderi uriașe! Zelenski: „Trump îl poate opri pe Putin”
/VIDEO/ Ziua scumpirilor? ANRE anunță când va examina cererile de majorare a tarifelor la căldură și lumină
/ULTIMA ORĂ/ Lumina se scumpește în Moldova: Tarifele Premier Energy și FEE Nord. Consumatorii care vor plăti pe ore
/FOTO/ Descoperire șocantă în Parcul Dendrariu: Cadavrul unei tinere, găsit în iaz
/VIDEO/ Premieră pentru Moldova: Prețuri diferențiate la lumină în funcție de orele de consum. Cine poate beneficia
Fără deconectări la lumină deocamdată. Când vine perioada tensionată: Raportul Celulei de criză pentru 3 ianuarie 2025
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/ULTIMA ORĂ/ Deconectări în evantai în stânga Nistrului. Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului și așteaptă livrări de la Gazprom
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1045: Gaz scump, atac la Kiev, scut estic și pierderi uriașe! Zelenski: „Trump îl poate opri pe Putin”
/VIDEO/ Ziua scumpirilor? ANRE anunță când va examina cererile de majorare a tarifelor la căldură și lumină
/ULTIMA ORĂ/ Lumina se scumpește în Moldova: Tarifele Premier Energy și FEE Nord. Consumatorii care vor plăti pe ore
/FOTO/ Descoperire șocantă în Parcul Dendrariu: Cadavrul unei tinere, găsit în iaz
/VIDEO/ Premieră pentru Moldova: Prețuri diferențiate la lumină în funcție de orele de consum. Cine poate beneficia
Fără deconectări la lumină deocamdată. Când vine perioada tensionată: Raportul Celulei de criză pentru 3 ianuarie 2025
externe
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1045: Gaz scump, atac la Kiev, scut estic și pierderi uriașe! Zelenski: „Trump îl poate opri pe Putin”
Preţul gazelor a înregistrat cel mai ridicat nivel de mai bine de un an, după ce livrările ruseşti au încetat să mai ajungă în restul Europei prin Ucraina, relatează The Guardian. Anul 2025 găsește armata ucraineană în cea mai proastă situație de la începutul războiului declanșat, în urmă cu aproape trei ani, de invazia rusă: Forţele ruse au încheiat anul 2024 după ce au cucerit peste 4.100 de kilometri pătraţi în Ucraina, o suprafață de aproape şapte ori mai mare decât în 2023 (593 de kilometri pătrați).
Forțele ruse înregistrează însă pierderi grele: în jur de 100 de morți și răniți pentru fiecare kilometru pătrat cucerit în Ucraina. Iar Vladimir Putin începe să ajungă și el la fundul sacului: rezervele Federației Ruse, deși uriașe, nu sunt infinite. Imagini din satelit din luna decembrie 2024 arată că unul din principalele depozite de tancuri al armatei ruse s-a golit deja complet, notează Digi24 cu referire la conform informațiilor din surse deschise OSINT.
UPDATE Ucraina plănuiește să strângă peste 1 miliard de dolari în 2025 pentru a dezvolta așa-numitul model danez de finanțare pentru producția de apărare a Ucrainei, a declarat prim-ministrul Denis Șmîhal, vineri, scrie Kiev Independent.
UPDATE România a furnizat joi o cantitate record de gaze către Republica Moldova, de 5 milioane de metri cubi, echivalent cu 20% din producția națională. Aceste transporturi de gaze au fost contractate în trecut, iar o parte dintre ele au fost depozitate în România, informează economica.net.
UPDATE Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să impună o limită de 60 de euro pentru un Megawatt-oră, pentru a evita un posibil şoc al preţurilor la energie, a declarat vineri ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin.
UPDATE Inginerii de la Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, au creat o protecție blindată pentru modulul de control al sistemului de apărare aeriană Patriot, conform unui anunț făcut vineri de companie, scrie The Kyiv Independent. Ucraina a primit minimum trei sisteme Patriot din Germania, unul din SUA și unul din România. Alte națiuni, precum Olanda și Spania, au contribuït cu lansatoare sau rachete individuale.
UPDATE Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis două persoane și au rănit cel puțin 13 în ultimele 24 de ore, au declarat autoritățile regionale. Forțele ucrainene au doborât 60 din cele 93 de drone lansate de Rusia, au raportat Forțele Aeriene, scrie Spotmedia.
UPDATE Departamentul Apărării din Statele Unite a alocat un contract de 946 de milioane de dolari companiei de armament Raytheon Technologies (RTX) în vederea furnizării României de sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot, anunță vineri The Defense Post. Termenul de finalizare al contractului este 31 decembrie 2029. Site-ul specializat în probleme militare amintește că acordul va marca a treia livrare de sisteme Patriot făcută către România de SUA, după achizițiile anterioare din 2017 și 2020, potrivit HotNews.
UPDATE Rusia intenționează să mute o parte din echipamentele militare care se află în prezent în Siria în Libia, țară africană, potrivit Serviciului ucrainean de informații al Armatei (DIU), citat de Ukrainska Pravda. Forțele ruse își așteaptă navele de război la baza navală din orașul sirian Tartus, situată la 160 de kilometri nord-vest de Damasc, pentru a transporta echipamente militare și arme, a transmis pe o rețea de socializare DIU.
UPDATE Un atac al rușilor a provocat un incendiu la un depozit deținut de o companie din orașul Bohodukhiv din regiunea Harkov. „Un depozit aparținând unei firme este în flăcări din cauza unui bombardament”, a declarat Oleg Syniehubov, șeful administrației militare a regiunii Harkov, pe Telegram. El a adăugat că nu au fost raportate persoane rănite.
UPDATE Premierul Slovaciei, Robert Fico, a amenințat că va reduce sprijinul financiar pentru cei peste 130.000 de refugiați ucraineni, pe fondul disputei cu Ucraina privind livrările de gaz rusesc, potrivit Spotmedia.
UPDATE Rusia a lansat un nou baraj de drone într-un atac nocturn asupra Ucrainei vineri, omorând un civil și rănind alți patru în regiunea Kiev, au declarat armata și oficialii regionali. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 60 din cele 93 de drone rusești, au declarat forțele aeriene. De asemenea, 26 de drone au fost “pierdute”, cu referire la utilizarea de către Ucraina a războiului electronic pentru a redirecționa dronele rusești.
UPDATE Poliția din regiunea Leningrad a Rusiei a reținut trei elevi pentru „reabilitarea nazismului”, după ce aceștia au aruncat cu bulgări de zăpadă într-un memorial dedicat Armatei Roșii, relatează Meduza. Potrivit publicației ruse Fontanka, prima care a scris despre caz, cei trei elevi se jucau în zona Memorialului Celor 500 din Kinghisepp, un oraș cu o populație de 48.000 de locuitori din regiunea Leningradului, când au aruncat cu bulgări de zăpadă în Flacăra Eternă dedicată soldaților sovietici care au căzut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
UPDATE Preţul gazelor a înregistrat cel mai ridicat nivel de mai bine de un an, după ce livrările ruseşti au încetat să mai ajungă în restul Europei prin Ucraina. Decizia Kievului de a bloca tranzitul gazelor rusești a stârnit furia Slovaciei, care cere măsuri împotriva Ucrainei. Preţurile de referință au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, la o zi după expirarea contractului de tranzit dintre Rusia şi Ucraina, relatează The Guardian, potrivit News.ro. Livrările de gaze ruseşti prin Ucraina s-au încheiat în primele ore ale zilei de 1 ianuarie.
UPDATE Mii de sancțiuni severe au fost impuse Rusiei de când țara condusă de Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în iarna anului 2022. Acum, după mai mult de 1000 de zile de la începutul războiului, pe măsură ce Donald Trump se pregătește să preia frâiele Casei Albe, întrebările privind eficacitatea penalizărilor și viitorul acestora fac obiectul unei noi analize, notează The New York Times (NYT). Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că vrea să folosească sancțiunile împotriva Rusiei „cât mai puțin posibil”. În același timp, el a promis să pună capăt războiului din Ucraina într-o singură zi, potrivit HotNews. Economia Rusiei se confruntă cu presiuni crescânde după trei ani de război în Ucraina, potrivit unui articol recent publicat de cotidianul rus independent The Moscow Times. Deși a rezistat inițial sancțiunilor occidentale, acum pare să resimtă efectele cheltuielilor militare în creștere și ale sancțiunilor economice. Economia rusă a crescut cu 3,6% în 2023, contrazicând predicțiile sumbre ale președintelui american Joe Biden din 2022. Însă, conform The Moscow Times, situația se schimbă.
UPDATE Întreruperea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina reprezintă „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a spus Volodimir Zelenski. „Când Putin a obținut puterea în Rusia în urmă cu mai bine de 25 de ani, pomparea anuală de gaz prin Ucraina către Europa era de peste 130 de miliarde de metri cubi. În prezent, tranzitul de gaz rusesc este egal cu zero. Aceasta este una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a subliniat liderul ucrainean, denunțând „șantajul energetic cinic” al rușilor, potrivit Rador.
UPDATE Infrastructura care susține internetul mondial este din ce în ce mai vulnerabilă în fața unor atacuri rusești, iar Occidentul, care se străduiește să apere cablurile subacvatice, trebuie să facă față unei provocări majore. De aceea, NATO are deja un plan de rezervă: să redirecționeze anumite date prin sateliți, scrie Business Insider.
UPDATE Armata ucraineană a anunțat că a efectuat joi, 2 ianuarie, o lovitură de mare precizie asupra unui post de comandă rus din Mariino, în regiunea Kursk, unde forţele ucrainene dețin controlul în unele teritorii, după o incursiune majoră în a doua parte a anului trecut, relatează Reuters.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvăluit recent că 30% din echipamentele folosite de armata ucraineană în 2024 au fost fabricate pe teritoriul țării. Într-o perioadă de război intens, Ucraina se bazează tot mai mult pe propriile sale capacități de producție pentru a face față invaziei rusești. De asemenea, companiile occidentale din domeniul apărării au început să își deschidă fabrici în Ucraina, susținând astfel eforturile de război ale statului ucrainean, scrie Business Insider.
UPDATE În biroul său de la Ministerul Apărării din inima Varșoviei, secretarul de stat polonez Cezary Tomczyk pare relaxat și calm, oarecum în contradicție cu activitatea de care se ocupă. Acest tânăr experimentat de patruzeci de ani, membru al comisiei parlamentare pentru apărare din 2007, a primit de la prim-ministrul Donald Tusk (Coaliția Civică, centru-dreapta) sarcina de a supraveghea construcția „scutului estic”, această vastă infrastructură de apărare consolidată de-a lungul granițelor cu Belarus și enclava rusească Kaliningrad, a cărei construcție a fost lansată cu mare pompă în noiembrie 2024, arată o analiză Le Monde citată de Rador.
UPDATE 2024 a fost anul în care Rusia a suferit, pe front, cele mai multe pierderi de militari și echipamente, de la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022, conform estimărilor Ministerului Apărării de la Kiev, citat de Ukrinform. Anul trecut, armata Moscovei a pierdut 430.790 de soldați. În 2024, cele mai multe pierderi în rândul ruşilor – morţi şi răniţi – au fost înregistrate în luna decembrie: 48.670 de militari. Decembrie a fost luna cu cele mai mari pierderi de la începutul invaziei ruse la scară largă. De la declanşarea războiului, ruşii au pierdut, în total, 792.170 de militari. Ministerul Apărării de la Kiev susține că 2024 a fost pentru ruşi anul în care au suferit cele mai mari pierderi şi în ceea ce priveşte echipamentele militare, scrie HotNews.
UPDATE Forțele ruse au lansat vineri noapte, 3 ianuarie, un atac cu 93 drone asupra Ucrainei. Grupuri de drone de atac au fost înregistrate în regiunile Sumî, Harkov, Cernihiv, Poltava și Donețk, precum și Kiev, Jitomir și Cherkasy, potrivit forțelor aeriene ucrainene, care spun că au doborât 60 dintre ele. În regiunea Kiev, un bărbat a fost ucis și patru persoane au fost rănite, inclusiv un adolescent de 16 ani. În paralel, armata ucraineană a declarat că a efectuat joi o lovitură de mare precizie asupra unui post de comandă rus din Mariino, în regiunea Kursk, unde forţele ucrainene deţin controlul în unele teritorii, scrie HotNews.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat din nou încrederea că președintele ales al SUA, Donald Trump, are potențialul de a ajuta Ucraina să-l oprească pe Vladimir Putin, potrivit Ukrinform. „Trump este capabil să fie decisiv în acest război. El poate să-l oprească pe Putin sau să ne ajute să-l oprim”, a spus Volodimir Zelenski într-un interviu acordat televiziunii United News. Liderul de la Kiev a transmis și în mesajul său de Anul Nou că nu se îndoiește de faptul că „preşedinte american este dornic şi capabil să obțină pacea şi să pună capăt agresiunii lui Putin”. Zelenski a mai declarat în interviu că a avut mai multe conversații cu Trump. „El este puternic și imprevizibil. Mi-ar plăcea foarte mult ca imprevizibilitatea președintelui Trump să se concentreze în primul rând asupra Federației Ruse. Cred că vrea cu adevărat să pună capăt războiului”, a mai spus el, potrivit agenției de presă ucraineană, notează HotNews.
UPDATE Guvernul slovac va discuta măsuri de reciprocitate în privința Ucrainei după ce țara a oprit fluxul de gaz rusesc prin teritoriul său către Slovacia. Afirmațiile au fost făcute de premierul slovac Robert Fico într-un mesaj video postat pe Facebook, transmite Agerpres.
UPDATE Un think tank american a estimat marți că Rusia a pierdut aproximativ 40 de trupe per kilometru pătrat cucerit în Ucraina în 2024. Institutul pentru Studiul Războiului, care a urmărit invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, a declarat că a văzut dovezi geolocalizate care indică faptul că forțele ruse au avansat 4.168 de kilometri pătrați, sau aproximativ 1.609 mile pătrate, anul trecut, informează Business Insider. Pentru a calcula rata pierderilor Rusiei, acesta a utilizat o estimare recentă a comandantului șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, conform căreia 427 000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în 2024.
UPDATE Soldatul american care a murit în camioneta Tesla aruncată în aer în fața hotelului Trump din Las Vegas era în concediu și avusese misiuni inclusiv în Ucraina. Livelsberger a activat în Beretele Verzi, forțe speciale de elită, specializate în combaterea terorismului în străinătate și instruirea partenerilor. El a fost în Armata SUA din 2006, având o carieră lungă cu misiuni în străinătate, inclusiv în Afganistan, Ucraina, Tadjikistan, Georgia și Congo, scrie Libertatea.
UPDATE Un programator rus de origine ucraineană a sfidat Serviciul Federal de Securitate (FSB) și a făcut public faptul că telefonul său a fost infectat cu spyware după ce a fost confiscat de autorități. Povestea lui Kirill Parubets care a fost reținut în Rusia timp de 15 zile după ce a fost acuzat că a trimis bani în Ucraina, timp în care bărbatul a fost bătut și amenințat cu mitraliere ca să devină informator FSB, a fost preluată de The Register.
UPDATE Legenda fotbalului ucrainean, Andrei Şevcenko, a vorbit despre situaţia sportului din ţara sa, în contextul invaziei ruse, începută în anul 2022. Antrenor al Naționalei Ucrainei, din 2016, până în 2021, fostul jucător de la AC Milan a spus că peste 200 de membri ai comunităţii fotbalistice au murit, scrie NewsWeek. „Situaţia din Ucraina este extrem de dificilă din cauza războiului în curs. Meciurile au loc sub protocoale stricte de securitate, adesea fără spectatori şi în regiuni în care riscul este minim. Am confirmat deja că peste 200 de membri ai comunităţii fotbalistice şi-au pierdut viaţa de la începutul acestui război de amploare. Aceasta include jucători, antrenori şi alți profesioniști din acest sport, iar numărul lor continuă să crească”.
Război în Ucraina, ziua 1044: Gaz tăiat, drone distruse și soldați pe trotinete. Politico: Europa așteaptă o perioadă turbulentă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1043: Moment istoric, problema Moldovei și an cu temeri. Zelenski: Ucraina ar trebui să bată Rusia în 2025
/VIDEO/ Primele măsuri de urgență: Cât gaz a rămas în stânga Nistrului. Tiraspolul evită oferta Chișinăului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1042: Lovitură istorică, explozii la Kiev, iar Gazprom taie gazul! FT: Rusia are plan de război cu 2 țări
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ Istoria unei mame care a aflat că are cancer, când fiul ei lupta cu leucemia: „Durere și multe lacrimi”
Tânăra de 18 ani dispărută în Chișinău, găsită moartă. Poliția susține că este vorba de un suicid
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1039: Alertă pentru Moldova și atac DDoS în Italia! Putin amenință, iar Zelenski acuză un al doilea front
/VIDEO/ Primele măsuri de urgență: Cât gaz a rămas în stânga Nistrului. Tiraspolul evită oferta Chișinăului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1042: Lovitură istorică, explozii la Kiev, iar Gazprom taie gazul! FT: Rusia are plan de război cu 2 țări
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ Istoria unei mame care a aflat că are cancer, când fiul ei lupta cu leucemia: „Durere și multe lacrimi”
Tânăra de 18 ani dispărută în Chișinău, găsită moartă. Poliția susține că este vorba de un suicid
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1039: Alertă pentru Moldova și atac DDoS în Italia! Putin amenință, iar Zelenski acuză un al doilea front
/VIDEO/ Primele măsuri de urgență: Cât gaz a rămas în stânga Nistrului. Tiraspolul evită oferta Chișinăului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1042: Lovitură istorică, explozii la Kiev, iar Gazprom taie gazul! FT: Rusia are plan de război cu 2 țări
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ Istoria unei mame care a aflat că are cancer, când fiul ei lupta cu leucemia: „Durere și multe lacrimi”
Tânăra de 18 ani dispărută în Chișinău, găsită moartă. Poliția susține că este vorba de un suicid
Abonează-te la știri pe e-mail
TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.