În ultimii doi ani, Rusia a folosit energia ca armă în toată Europa. Prin aceasta, Kremlinul arată că este un partener lipsit de credibilitate, a declarat senatorul american Chris Coons într-un dialog cu jurnaliștii de la Chișinău. Comentând anunțul Gazpromului privind suspendarea exporturilor de gaz către Republica Moldova, oficialul american a spus că e o ocazie pentru țara noastră să dovedească faptul că nu va tolera ingerințele Rusiei în afacerile sale interne. Între timp, ex-ministrul Apărării Anatol Șalaru a declarat în cadrul emisiuniii „Întreabă Ghețu” de la TV8 că „dacă Ucraina va pierde acest război și va cădea, atunci tancurile rusești vor ajunge la Chișinău”.
Între timp, ministrul slovac al apărării, Robert Kalinak, a declarat într-un interviu că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze teritorii pentru a pune capăt conflictului cu Rusia. Aceeași retorică e folosită și de Ungaria, prietenă cu Rusia, notează NewsWeek. Moscova este nemulțumită de propunerile de acord de pace privind Ucraina prezentate de echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Totodată, Rusia promite că îi va identifica şi pedepsi pe cei implicați în prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines, transmite Parchetul azer.
UPDATE Președintele american Joe Biden a anunțat oferirea unui pachet suplimentar de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Joe Biden își folosește ultimele săptămâni în funcție pentru a spori ajutorul militar acordat Ucrainei înainte ca președintele-ales Donald Trump să preia puterea pe 20 ianuarie, conform Reuters.
UPDATE Începând cu 1 ianuarie, Azerbaidjanul va impune restricții privind perioada în care cetățenii ruși care intră fără viză pot rămâne în țară. Măsura ar putea avea legătură directă cu incidentul aviatic din Kazahstan, soldat cu 38 de morți.
UPDATE Rusia și-a crescut atacurile cu drone împotrive Ucrainei în ultimele șase luni, crescând de la aproximativ 400 de lovituri în mai la peste 2.400 în noiembrie, potrivit unui raport CNN. Numai în decembrie, au fost înregistrate cel puțin 1.700 de lovituri cu drone. Motivul acestei creșteri este extinderea rapidă a unei unități de producție de drone situată în Zona Economică Specială Alabuga din regiunea Tatarstan a Rusiei, la aproximativ 600 de mile est de Moscova.
UPDATE Echipamente de spionaj utilizate pentru monitorizarea activităților navale și aeriene ale NATO au fost descoperite la bordul petrolierului Eagle S sechestrat acum câteva zile de Finlanda, relatează publicația independentă rusă The Insider.
UPDATE Uniunea Europeană consideră că Rusia este responsabilă de atacurile asupra cablurilor submarine din Marea Baltică și va acționa pentru contracararea actelor de sabotaj, afirmă Kaja Kallas, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, scrie Gândul.
UPDATE Parchetul azer a afirmat luni că Rusia i-a promis că va identifica şi pedepsi persoanele implicate în accidentul de miercuri al unui avion de linie azer, care potrivit Baku a fost lovit de tiruri de armă ruse, informează AFP.
UPDATE În ultima săptămână, armata rusă a lansat peste 370 de drone de atac, aproximativ 280 de bombe aeriene ghidate și 80 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei. Nici măcar Crăciunul nu i-a oprit pe ocupanți să lanseze un atac aerian masiv, a declarat Președintele Volodimir Zelenski pe canalul său oficial de Telegram. „Orașele și comunitățile noastre sunt sub bombardamente rusești constante. Chiar și în noaptea de Crăciun, teroriștii au organizat un atac aerian masiv”, a spus el. „O astfel de teroare poate fi oprită doar prin forță comună. Sunt recunoscător apărătorilor care ne salvează poporul de atacurile zilnice și partenerilor care înțeleg importanța furnizării în timp util a sistemelor de apărare antiaeriană pentru a proteja viețile și a aduce mai aproape o pace dreaptă și echitabilă”, a accentuat președintele ucrainean, potrivit Libertatea Cuvântului.
UPDATE Rusia se opune unei eventuale desfășurări a unui contingent european în Ucraina în caz de pace cu Moscova, a declarat luni, 30 decembrie, şeful diplomaţiei ruse, într-un moment în care europenii şi americanii se gândesc la perioada post-conflict, informează AFP.
UPDATE Kremlinul foloseşte din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situaţia, afirmă preşedintele Republica Moldova, Maia Sandu, după ce a avut o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean, preşedintele Parlamentului Igor Grosu şi vicepremierul Oleg Serebrian despre situaţia energetică a ţării. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat luni, 30 decembrie, conducerea Rusiei de o încercare de „destabilizare” și de „influențare” a alegerilor naționale din 2025, după ce compania de stat Gazprom a decis să suspende acordul de export cu țara vecină. În legătură cu situația din Transnistria, Sandu a spus că Guvernul de la Chișinău are un plan de a acorda ajutor umanitar.
UPDATE Mulți dintre soldații ucraineni sunt epuizați după trei ani de lupte, iar întrebarea este dacă țara poate să mai suporte încă un an de război, scrie BBC. Forțele Kievului rezistă încă atacurilor rușilor în est, dar sunt înconjurate și rezistă cu greu în apropierea orașului Kurahove – scena unora dintre cele mai intense lupte din ultimele săptămâni.
UPDATE Negocierile de pace pot duce spre o soluție care să țină cont atât de realitățile de pe câmpul de luptă, așa cum pretinde Kremlinul, cât și de principiul integrității teritoriale a Ucrainei, așa cum reclamă conducerea de la Kiev, spune diplomatul american Daniel Fried într-un interviu acordat pentru Espresso TV. Fost responsabil de politica de sancțiuni a SUA, Daniel Fried spune că o pace justă pentru Ucraina presupune în mod automat obținerea unor garanții de securitate clare pentru teritoriile care nu sunt ocupate de Rusia. În opinia sa, Rusia va căuta ca Ucraina să nu obțină aceste garanții, pentru ca ea să rămână slabă și vulnerabilă, inclusiv la agresiuni militare viitoare. Diplomatul american de top consideră că Ucraina poate urma modelul german pentru a rezolva situația actuală cu Rusia. În 1955, Germania de Vest a aderat la NATO fără a renunța la ideea unificării cu Germania de Est. Practic, articolul V din Tratatul NATO oferea garanții de securitate Germaniei de Vest, în timp ce unificarea era prevăzută prin mijloace pașnice și diplomatice.
UPDATE Aliona Hetmanciuk, care a fost nominalizată de președintele Volodimir Zelenski drept ambasador al Ucrainei la NATO, și-a exprimat părerea despre forțele de menținere a păcii ale UE la granița Ucrainei cu Federația Rusă, precum și ideea „intrării treptate” în Alianță. Ea crede că atâta timp cât Ucraina nu este în NATO, Federația Rusă va avea „speranțe în refacerea imperiului”, scrie Forbes.ua.
UPDATE Polonia preia la 1 ianuarie preşedinţia prin rotație a Consiliului Uniunii Europene de la Ungaria. Varșovia este așteptată să schimbe abordarea din ultimele 6 luni, în contextul diferenței de susținere față de Ucraina dintre conducerile guvernamentale ale celor două state.
UPDATE Pentru Ucraina urmează o iarnă teribilă, pierderile ambelor părți vor fi foarte mari, va continua încet catastrofa economică din Rusia și va continua încet progresul acesteia pe front, spune experta Iulia Joja. Specialista susține că este posibil ca Ucraina să mai reziste un an fără ajutorul SUA, notează Adevărul.
UPDATE Rusia este nemulțumită de propunerile de acord de pace privind Ucraina prezentate de echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la 29 decembrie, scrie Kyiv Independent. Rapoartele anterioare ale Wall Street Journal au indicat că echipa lui Trump ia în considerare un plan de amânare a aderării Ucrainei la NATO cu cel puțin 20 de ani în schimbul continuării livrărilor de arme occidentale și al desfășurării de forțe europene de menținere a păcii pentru a monitoriza o încetare a focului.
UPDATE Guvernul rus s-a distanțat luni faţă de fostul lider sirian înlăturat de la putere Bashar al-Assad, relatează dpa, citată de Agerpres. Bashar al-Assad, care a condus Siria timp de peste două decenii, a fugit în Rusia în timp ce rebelii avansau spre capitala Damasc în prima parte a lui decembrie. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pentru agenţia rusă de știri de stat TASS că răsturnarea lui Bashar al-Assad de la putere a fost cauzată în parte de inabilitatea lui de a aborda problemele sociale ale ţării.
UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dezvăluit o rețea de sabotorii ruși care plănuiau să atace căile ferate ucrainene, iar agenții au fost capturați cu ajutorul unui sistem inedit: camere de supraveghere camuflate în cuiburi de păsări, scrie Kkyiv Post.
UPDATE Fostul fotbalist rus Alexei Bugaev, care a jucat șapte meciuri în „Sbornaia”, dintre care două la EURO 2004, a murit pe câmpul de luptă din Ucraina, unde ajunsese pentru a scăpa de o condamnare la închisoare pentru tentativă de trafic de droguri, relatează Sports.ru, Meduza și The Insider. Informația cu privire la moartea lui Bugaev a fost confirmată atât de un impresar, cât și de tatăl fotbalistului. „Din păcate, vestea despre moartea lui Alexei este adevărată. (...) S-a întâmplat azi”, a declarat Ivan Bugaev într-un dialog purtat duminică cu Sports.ru.
UPDATE Echipamente de spionaj utilizate pentru monitorizarea activităților navale și aeriene ale NATO au fost descoperite la bordul petrolierului Eagle S, suspectat că a deteriorat cablul electric subacvatic Estlink 2, dintre Finlanda și Estonia, în ziua de Crăciun, scrie publicația de transport maritim Lloyd's List, srie Digi24.
UPDATE Polonia își propune să finalizeze construcția unui zid de frontieră și să își închidă granița cu Belarus până în vara viitoare, pentru a opri fluxul de migranți, relatează site-ul ziarul britanic Financial Times.
UPDATE Ministrul slovac al apărării Robert Kalinak a declarat, duminică, că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său pentru a obţine pacea. Slovacia este pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, anunțase vineri ministrul de Externe al Slovaciei, Juraj Blanar.
UPDATE Uniunea Europeană a tras un semnal de alarmă luni, 30 decembrie, despre așa-numita „flotă fantomă” a Rusiei și a promis să întreprindă acțiuni mai puternice, după presupusul sabotaj al unui cablu electric subteran în apropiere de coasta Finlandei.
UPDATE Autoritățile de la Moscova au promis că vor riposta după ce canalele presei sale de stat au fost aparent blocate pe populara platformă de social media Telegram în statele din Uniunea Europeană (UE), scrie AFP. Duminica trecută, canalele agenției de știri Ria Novosti, ale televiziunilor Rossiya 1, Pervîi Kanal și NTV, precum și ale ziarelor Izvestia și Rossiyskaya Gazeta nu erau accesibile în mai multe țări, printre care Franța, Belgia, Polonia, Grecia, Țările de Jos și Italia, potrivit unor relatări din presă.