Afecțiunea lovește în timpul petrecerilor de vacanță, când familiile și prietenii se reunesc, iar factorul declanșator este întotdeauna același. Nu degeaba i se spune „sindromul inimii de vacanță”: cei care abia așteaptă petrecerile de Crăciun și de sfârșit de an, la care alcoolul curge cu nemiluita, sunt cei mai expuși la această afecțiune, scrie The News și spotmedia.
Potrivit National Library of Medicine (NLM), sindromul ar putea fi provocat de relația dintre consumul excesiv de alcool și nivelurile ridicate de stres și deshidratare la care este supus organismul.
"Dacă faci sindromul inimii de vacanță, iată cum te simți: la un moment dat, vorbești cu niște cunoștințe, îți reumpli paharul și ronțăi ceva sau mânânci un desert. În următoarea clipă, poți să ai dificultăți de respirație, dureri în piept, amețeli sau palpitații ale inimii (senzația că inima vă bate mai repede decât de obicei)", a explicat Dr. Regina S. Druz pentru Health, adăugând că unele persoane se simt amețite sau chiar leșină.
Sindromul survine și la persoane care consumă rar alcool sau care nu consumă deloc, dar fac uneori excepție și ajung să bea excesiv. Singura soluție pentru a preveni simptomele descrise este abstinența, spun cercetătorii.
"Nu există un număr anume de băuturi care să ducă la sindromul inimii de vacanță, întrucât fiecare persoană are o toleranță diferită", a spus Dr. Druz.
"Unele obiceiuri, însă, sunt cunoscute pentru creșterea riscului de aritmie atunci când sunt combinate cu alcoolul", a adăugat ea, menționând lipsa de hidratare și consumul exagerat de mâncare.
Consumul de alcool este răspândit în statele occidentale. 53% din americani beau zilnic alcool, iar 44% din acești consumatori (61 de milioane de persoane) beau excesiv, adică cel puțin cinci băuturi standard într-o singură ocazie, potrivit NLM.
Aproximativ un sfert din cantitatea totală de băuturi spirtoase comercializată în Statele Unite de-a lungul anului se vinde în perioada de vacanță dintre Ziua Recunoștinței și Anul Nou.
Sindromul inimii de vacanță continuă să genereze cazuri frecvente în secțiile de urgență, alcoolul servind ca factor de precipitare pentru fibrilația atrială în 35% până la 62% din cazuri, în special la 12 până la 36 de ore după încetarea consumului excesiv de alcool, conform sursei citate.
Datele arată că adulții tineri sunt tot mai expuși la acest sindrom. Există o tendință observată de creștere a consumului excesiv de alcool la acest grup demografic, care poate fi asociată cu o incidență mai mare a fibrilației atriale.