Și anul acesta, la Bardar, lalelele au înflorit la mijloc de iarnă. Vorbim despre serele lui Gheorghe Tonu care s-au colorat pe fundalul peisajului sumbru de afara. Florarul spune că anul acesta, lalelele lui, crescute pe apă, au înflorit mai devreme decât în anii trecuți.
„Aici la Bardar au înflorit primele lalele. De fapt, au rămas doar roșii. Cele albe și mov și-au găsit deja cumpărătorii. În acest an, lalelele au înflorit cu patru zile mai devreme decât anul trecut”, a menționat jurnalistă TV8, Liubov Plămădeală.
Dar până să ajungă să fie dăruite, florile trec printr-un întreg proces. În luna noiembrie, au fost sădiți primii bulbi, iar până s-au deschis petalele a durat o lună. În tot acest timp, în seră a fost păstrată o temperatură medie de 16 grade, dar și o umiditate potrivită. Florile sunt cu adevărat deosebite deoarece nu cresc în pământ, ci pe apă.
„Lalelele mele cresc pe apă deja al patrulea an. Îi spune ghidroponică. Necesită investiții și cunoștințe. Pentru că crescutul în apă față de cel în sol diferă. E costisitor pentru că aceste lăzi sunt importate tot din Olanda, vreo trei ani în urmă costa 15 euro lada, acum poate să fie 16 sau 17”, a punctat florar din satul Bardar, Gheorghe Tonu.
Pentru asta Gheorghe Tonu a achiziționat echipamente moderne, iar în apa cu care udă florile adaugă îngrășământe speciale.
„Eu pun până la această înălțime și apa asta se amestecă și curge. Așa trec pe la fiecare ladă. Eu în zece minute le ud pe toate, dar când am mai mult pun picurători. La fiecare ladă merge un litru sau un litru jumătate de apă”, a sublimiat florar din satul Bardar, Gheorghe Tonu.
Gheorghe Tonu ne-a povestit ca s-a apucat de crescut lalele încă acum 42 de ani și nici nu bănuia pe atunci că un hobby se poate transforma într-o afacere profitabilă.
„La început le creșteam în câmp. Am avut mai mult de un hectar de lalele plantate în câmp. Atunci aveam numai vreo două soiuri și până în 2016, atunci când am început să importăm din Olanda”, a menționat florar din satul Bardar, Gheorghe Tonu.
Cel mai bine, vânzările merg pe 14 februarie și pe 8 martie, iar în medie, profitul pentru o lalea este de unul sau doi lei.
„- De obicei, majoritatea florilor le vindem la piața angro, dar oamenii vin și iau și de aici. - Care e reacția lor? - Sunt deprinși deja. Noi în fiecare an ieșim în decembrie cu flori înflorite”, a punctat florar din satul Bardar, Gheorghe Tonu.
În prezent, în sera lui Gheorghe Tonu cresc 11 soiuri de lalele de toate culorile. Totuși, cele mai solicitate rămân cele albe și roșii.