Tradițional, în ajun de Revelion a fost forfotă mare la Piața Centrală. În căutarea celor mai proaspete produse, oamenii au luat cu asalt tarabele cu fructe, legume, carne și lactate. Cel mai căutate au fost totuși ingredientele pentru salata Oliver și tradiționala Piftie. Deși au recunoscut că prețurile din acest an sunt mai pipărate, oamenii spun că au luat câte puțin din toate. Ceva mai triști au fost comerciații, care s-au plâns că anul acesta au avut parte de puțini cumpărători.
Oamenii care și-au lăsat cumpărăturile pentru masa de Revelion pe ultima sută de metri au luat cu asalt Piața Centrală încă de dimineață. În timp ce unele gospodine au venit să își aleagă personal cele mai proaspete produse, altele și-au trimis soții la cumpărături și au rămas acasă să trebăluiască la bucătărie.
„Cumpărăm roșii, ardei, ceapă, verzături și la carne ne gândim. Vrem să fie o masă bogată. Răcitura, cărnița, un frigărui. Așteptăm oaspeți și ne gătim serios”.
„Cumpărăm dulciuri și fructe. De toate avem. Copiii ne ajută și statul ne-a dat cât a putut, suntem mulțumiți. O să gătim câteva salate, o să pun răcituri în farfurie, salamuri. Iaca așa”.
„- Ca de obicei, răcitură și salată boeuf. Ca de obicei, azi gătim mult, dar nu mâncăm atâta. Așa ca ochiul să se bucure, iar să mânânci nu poți.- Așteptați oaspeți?- Nu, eu o să merg în ospeție”.
Oamenii ne-au spus că în acest an, prețurile sunt mai mari, dar și-au făcut calculele din timp, așa încât să le ajungă bani pentru de toate câte puțin.
„Nu reușim că venim de la serviciu și mâine iarăși ne întoarcem. Prețurile s au ridicat, sunt cam exagerate, dar la piață e mai ieftin”.
„Am cumpărat de toate câte oleacă. Cum ne ajunge, dar dacă nu avem bani ne uităm așa chiorâș și ne ducem, acasă cu nimic”.
„În ultima zi a anului prețurile sunt puțin mai mari. Se simte, dar Anul Nou e o dată pe an”.
În timp ce unii cumpărători se plâng de prețurile mari, comercianții spun că vânzările înainte de Revelion scad de la an la an.
„Vânzările sunt slabe, nu ca în anii precedenți. Oamenii nu au bani și preferă să cumpere la magazinele mari. La piață e mai ieftin cu 10-15 lei per kilogram, dar lumea se duce acolo și cumpără tot odată”.
,,Oamenii cumpără?- Nu, nu cumpără.- Dar de ce?- Nu știu, cred că nu au bani.- E scumpă așa jucărie?- 150 de lei. Nu este forfotă în acest an, deloc. Nimeni nimic nu cumpără”.
În ultima zi de vânzări, la colțurile de stradă unde se vindeau brazi, cam bătea vântul astăzi.
„La ziua de azi, mai mulți caută produse pentru Anul Nou și mulți se bucură dacă măcar au o crenguță în casă. Mulți se gândesc la ziua de mâine. Brazii mari acuma nu merg. Am făcut reduceri, suntem mulțumiți că măcar crenguțe se cumpără. Și noi am luat brad, iar deseară îl împodobim”.
„O să le pun într-o vază pe masă ca să simt atmosferă de sărbătoare cu miros de brad. Avem brad, dar e artificial, dar vrem și ceva natural. Asta ne amintește de copilărie, pentru că acum lucrurile s-au schimbat. Înainte toți aveam brad natural în casă”.
Brazii naturali care nu vor fi vânduți astăzi vor fi duși la întreprinderi speciale care îi vor prelucra în compost. În acest an, prețul unui brad natural, crescut la noi în țară, a variat între 400 și 700 de lei, pe când unul importat a ajuns să coste chiar și două mii de lei.