Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1048: Dezvăluirile lui Zelenski, oferta pentru Trump și scuzele lui Lukașenko. Când ar putea fi alegeri

/VIDEO/ Kievul anunță o premieră: O dronă navală ucraineană a distrus un elicopter rusesc

missing
31 decembrie 2024, ora 17:30

Ucraina a anunţat marţi că a distrus un elicopter rusesc cu ajutorul unei drone navale, în Marea Neagră, ceea ce constituie o premieră, relatează agenția Reuters, citată de G4media.ro.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au afirmat că una dintre dronele sale navale a distrus un elicopter rusesc şi a avariat un altul în Marea Neagră. 

În timpul unei bătălii în apropiere de Capul Tarhankut, pe coasta de vest a Crimeei, o dronă navală Magura V5 echipată cu rachete a lovit un elicopter rus Mi-8, a relatat agenţia ucraineană de spionaj GUR pe Telegram. A fost prima dată când o dronă navală ucraineană a doborât o ţintă aeriană, a precizat GUR.

În imagini pixelate difuzate de GUR, un elicopter care zboară deasupra apei poate fi văzut ca fiind ţinta mai multor proiectile. Aparatul este filmat în timp ce cade după atac. Reuters nu a fost în măsură să verifice imediat înregistrarea video.

Doborârea unui elicopter rus de către o dronă navală ucraineană a fost, de asemenea, raportată de un cunoscut blogger militar rus,Voenno Osvedomitel. GUR susţine că un al doilea elicopter rusesc a ajuns la aerodrom după ce a fost avariat în atac.

Moscova nu a avut niciun comentariu despre elicopterele sale. În schimb, Ministerul rus al Apărării a anunţat pe Telegram că flota sa din Marea Neagră a distrus opt drone.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ O bijuterie pe patru roți, o nouă iubire sau un concert la Arena Chișinău. Ce dorințe și-au pus artiștii noștri pentru 2025
/VIDEO/ O bijuterie pe patru roți, o nouă iubire sau un concert la Arena Chișinău. Ce dorințe și-au pus artiștii noștri pentru 2025
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
O casă din stânga Nistrului, în flăcări din cauza unui încălzitor electric. Proprietarii au ajuns la spital
O casă din stânga Nistrului, în flăcări din cauza unui încălzitor electric. Proprietarii au ajuns la spital
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Linie roșie, atac la Kursk și tensiune la Pokrovsk! Onet: „Rusia folosește o altă armă în Moldova”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Linie roșie, atac la Kursk și tensiune la Pokrovsk! Onet: „Rusia folosește o altă armă în Moldova”
Scholz neagă zvonurile privind o posibilă întâlnire cu Putin
Scholz neagă zvonurile privind o posibilă întâlnire cu Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 458: Ajutor american și explozii la Damasc. Ce riscă soldații israelieni care au luptat în Gaza

06 ianuarie 2025, ora 10:46

Un fost soldat israelian aflat în vacanță în Brazilia a fugit din țara sud-americană după ce acolo a fost intentat un proces împotriva sa, în care se susține că a fost responsabil de crime de război în timp ce servea în Gaza. În același timp, un responsabil al Hamas a declarat că mişcarea islamistă palestiniană este pregătită să elibereze 34 de ostatici israelieni, ţinuţi captivi în Fâşia Gaza. 

Pe acest fundal, Administraţia Biden intenţionează să anunţe că va relaxa restricţiile privind ajutorul umanitar pentru Siria, în timp ce mai multe explozii au avut loc în depozite de muniţie aparţinând armatei lui Bashar al-Assad, în apropiere de capitala siriană Damasc.

UPDATE Un responsabil al Hamas a declarat, duminică pentru AFP, că mişcarea islamistă palestiniană este pregătită să elibereze 34 de ostatici israelieni, ţinuţi captivi în Fâşia Gaza, în cursul „primei faze” a unui acord cu Israelul, scrie Agerpres. În schimb, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a negat informațiile potrivit cărora Hamas ar fi transmis o listă de ostatici care urmează să fie eliberați în cadrul unui potențial acord de încetare a focului. În acest weekend, în Qatar, au fost reluate negocierile indirecte între Hamas şi Israel în vederea unui acord privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza de la atacul mişcării palestiniene pe teritoriul israelian pe 7 octombrie 2023.

UPDATE Mai multe explozii au avut loc, duminică, în depozite de muniţie aparţinând armatei lui Bashar al-Assad, în apropiere de capitala siriană Damasc, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), informează AFP, citat de News.ro. „Explozii violente au fost auzite astăzi în jurul capitalei Damasc, posibil din cauza unui atac israelian”, a declarat ONG-ul. Întrebată duminică de AFP la Ierusalim, armata israeliană, care a vizat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni situri aparţinând armatei preşedintelui sirian înlăturat de la putere, a declarat că nu se află „în spatele” exploziilor.

UPDATE Administraţia Biden intenţionează să anunţe luni că va relaxa restricţiile privind ajutorul umanitar pentru Siria, relatează Wall Street Journal, potrivit Reuters, transmite News.ro. Astfel se va accelera livrarea de provizii de bază fără a ridica sancţiunile care restricţionează alte forme de asistenţă pentru noul guvern de la Damasc. Măsura, aprobată de administraţie în weekend, autorizează Departamentul Trezoreriei să elibereze derogări pentru grupurile de ajutor şi companiile care furnizează bunuri esenţiale precum apă, electricitate şi alte bunuri umanitare, a relatat WSJ citând oficiali.

UPDATE Un fost soldat israelian aflat în vacanță în Brazilia a fugit brusc din țara sud-americană după ce acolo a fost intentat un proces împotriva sa, în care se susține că a fost responsabil de crime de război în timp ce servea în Gaza, scrie CNN, citat de Digi24. Cazul este cel mai recent dintr-o serie de procese intentate de Fundația Hind Rajab (HRF), care a urmărit activitățile a sute de soldați israelieni care au servit în Gaza. Ministerul israelian de Externe a declarat duminică că „în urma unei încercări, la sfârșitul săptămânii trecute, din partea unor elemente anti-israeliene de a investiga un soldat israelian lăsat la vatră care a vizitat Brazilia, ministrul de externe Gideon Saar a activat imediat Ministerul de Externe pentru a se asigura că cetățeanul israelian nu se află în pericol”. Ministerul de Externe a adăugat că a atras atenția israelienilor „cu privire la postările făcute de aceștia pe rețelele de socializare referitoare la serviciul lor militar și la faptul că elemente anti-israeliene pot exploata aceste postări pentru a iniția proceduri judiciare nefondate împotriva lor”. HRF este un ONG pro-palestinian care afirmă că este dedicat „ruperii ciclului impunității israeliene și onorării memoriei lui Hind Rajab și a tuturor celor care au pierit în genocidul din Gaza”.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 457: Negocierile pentru eliberarea ostaticilor din GAZA, reluate în Qatar
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 456: Parlamentari israelieni cer intensificarea operațiunilor militare în nordul Gazei
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.