Revelionul fără spumant e ca un Paște fără cozonac și ou roșu. În noaptea dintre ani, chiar și cei mai sărmani moldoveni caută să deschidă o sticlă de spumant. Adevărat chilipir pentru producători, care în decembrie vând atât cât nu reușesc tot anul. Prețul unei sticle începe de la 50 de lei și poate ajunge și la câteva sute pentru un spumant fermentat după metoda clasică.
Indiferent de cum se numește și cine-l produce, în linii mari, pe rafturile magazinelor găsit două tipuri distincte de spumant.
”Vinurile spumante cu CO2 rezultat al fermentație naturale sau spumoase cu aceste gaze CO2 impregnate, adică introduse artificial. Șampania se produce doar în regiunea Shampagne din Franța. Ori noi în Moldova folosim în general termenul de vinuri spumante”, a menționat sommelier-ul, Andrei Cibotaru.
Un spumant bun care să placă tuturor este mai degrabă un mit. Unii nu acceptă decât vinul produs după tehnologia clasică, franceză, în timp ce alții cred doar în spumoase dulci, produse după tehonogie italiană. Cât privește prețurile.
„Nu întotdeauna un vin bun înseamnă un vin scump, dar și viceversa. Un vin din categoria superioară nu va fi niciodată un vin ieftin. Eu mă îndoiesc că un vin bun, făcut după metoda clasică ar putea fi găsit cu 50 de lei. Este un preț mult prea mic. De regulă, spumantele pe care le observ eu de de calitate, prețurile încep de la 150-200 sau poate chiar 250 de lei. Sunt și spumante de 100 de lei dar trebuie să înțelegem că sunt mai simple, mai de consum zi de zi, nu neapărat vinuri de sărbătoare” , a subliniat sommelier-ul, Andrei Cibotaru.
Indiferent de cât de bun n-ar fi spumantul un lucru este cert - lipsa măsurii provoacă, la propriu, dureri de cap.
„Capul doare atunci când e de vină nu vinul dar capul”, a punctat sommelier-ul, Andrei Cibotaru.
Vinificatorii ne recomandă să avem pe masa de sărbătoare spumant produs în Moldova nu doar din motive patriotice.
” -Care e diferența într-un spumant moldovenesc și o șampanie franceză?- Dacă e să privim prin rezultatul concursurilor internaționale, chiar și acele cu tematica spumantă, vinurile noastre, spumantele noastre sunt apreciate cu medalii mari, medalii de aur. Și asta vorbește că noi avem în țară mult spumant de calitate înaltă”, a menționat vinificatorul, Arcadie Foșnea.
Indiferent de ce alegem, criticii de vinuri ne recomandă să asociem spumantul brut cu fructe de mare, pește sau brânzeturi alese. Cele dulci și demidulci sunt mai potrivite pentru deserturi. Cele mai bune vinuri, inclusiv spumante moldovenești, le găsiți într-o nouă ediție a revistei Fine Wine Guide, editat de sommelierul Andrei Cibotaru.