Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 909: Pariul lui Zelenski, lovitura Rusiei și presiune pe front! Kievul anunță cât teritoriu a obținut

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 131: Erdogan vizitează Egipt, iar OMS vine cu un apel îngrijorător. Irlanda și Spania cer o anchetă

14 februarie 2024, ora 17:07

În timp ce liderul Hezbollah-ului libanez, Sayyed Hassan Nasrallah, spune că tirurile grupării sale armate şiite asupra Israelului se vor opri doar când acesta va înceta ‘agresiunea’ în Fâşia Gaza, SUA a aprobat un pachet financiar consistent pentru Israel. Abdul Malik al-Houthi spune că grupul a reușit să împiedice în ultima săptămână trecerea tuturor navelor care aveau legătură cu Israel prin Golful Aden. „Aceasta este o adevărată victorie”, a spus al-Houthi într-un discurs televizat. Grupul yemenit a vizat ceea ce spun că sunt nave legate de Israel ca răspuns la războiul din Gaza. SUA și Marea Britanie lovesc ținte Houthi în Yemen de la jumătatea lunii ianuarie, în încercarea de a determina grupul yemenit să înceteze atacurile asupra căilor de navigație din Marea Roșie.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a efectuat miercuri prima sa vizită în Egipt din 2012. Fluxuri live de la știri l-au arătat pe Erdogan în Cairo, debarcându-și avionul cu prima doamnă și întâmpinat de președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi. Erdogan urmează să discute cu Sisi despre situația din Fâșia Gaza – inclusiv despre o potențială încetare a focului și furnizarea de ajutor.

UPDATE O persoană a fost ucisă și opt rănite în urma unui atac cu rachetă asupra orașului Safed, din nordul Israelului, miercuri, potrivit directorului principalei organizații de prim intervenție din Israel. Forțele de Apărare Israelului au declarat că o bază din nordul Israelului a fost vizată de rachete din Liban, fără a preciza orașul. Forțele aeriene israeliene au început un „val extins de atacuri” în Liban , au declarat miercuri Forțele de Apărare Israeliene.

UPDATE Statele Unite evaluează vătămările civile cauzate de armele americane în Israel, a declarat marți un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller. „Căutăm să evaluăm temeinic rapoartele de vătămare a civililor de către destinatarii autorizați ai articolelor de apărare furnizate de SUA din întreaga lume, inclusiv în conformitate cu Ghidul de răspuns la incidentele civile, CHIRG”, a spus Miller într-un briefing de presă.

UPDATE Irlanda și Spania au cerut o anchetă UE pentru a stabili dacă Israelul „își îndeplinește sau nu obligațiile de a respecta drepturile omului în Gaza”, a anunțat miercuri premierul spaniol Pedro Sanchez pe rețelele de socializare. Sanchez și prim-ministrul Irlandei Leo Varadkar au scris o scrisoare președintelui Comisiei Europene, cerând Comisiei „să întreprindă o analiză urgentă pentru a stabili dacă Israelul își respectă obligațiile, inclusiv în temeiul Acordului de Asociere UE/Israel, care face respectarea față de drepturile și principiile democratice un element esențial al relației.”

UPDATE Secretarul britanic de externe David Cameron a cerut marți Israelului să se asigure că ajutorul umanitar ajunge în Gaza, avertizând că ar încălca dreptul internațional dacă nu ajunge. „Deoarece ei sunt puterea ocupantă din Gaza... trebuie să se asigure că ajutorul umanitar, că hrana, apă și adăpost sunt disponibile oamenilor din Gaza”, a spus Cameron în timpul întrebărilor din Camera Lorzilor.

UPDATE Înaintea unei operațiuni terestre așteptate de Israel la Rafah, în sudul Gazei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Israelului să nu efectueze incursiunea, spunând că va fi un „dezastru grav”. „Situația este deja dincolo de cuvinte. Nici măcar nu pot descrie situația din Gaza. Și dacă acest atac se va întâmpla asupra lui Rafah, cred că va fi un dezastru grav”, a declarat marți directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru CNN.

UPDATE Panica crește în Rafah, în timp ce palestinienii disperați decid dacă să fugă din ultimul refugiu din Gaza, în timp ce Israelul elaborează planuri pentru o ofensivă terestră despre care șeful de asistență al Națiunilor Unite a avertizat că ar putea duce la „un măcel”. Un număr tot mai mare de țări și organizații internaționale se străduiesc acum să convingă Israelul să-și oprească ofensiva planificată, Taoiseach (sau prim-ministrul) irlandez Leo Varadkar acuzând țara că a devenit „orbită de furie”.

UPDATE Armata israeliană nu și-a prezentat încă guvernului planul de evacuare a lui Rafah , a declarat marți pentru CNN un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF). Purtătorul de cuvânt a spus că forțele sale urmăresc să creeze un plan care să evacueze civilii „în afara pericolului” și să îi diferențieze pe civili de militanții Hamas, dar a recunoscut că acesta vine „nu fără provocare”.

UPDATE Un transport de făină finanțat de SUA destinat Gaza a fost blocat de săptămâni în portul Ashdod din Israel, potrivit unui oficial israelian. Acesta a fost blocat de vama israeliană la ordinele operaționale ale ministrului de finanțe al țării, Bezalel Smotrich, în ciuda faptului că cabinetul de război al Israelului a aprobat transporturile prin portul Ashdod, în urma unei solicitări din partea oficialilor americani.

UPDATE Egiptul își sporește prezența de securitate  la granița cu Fâșia Gaza, temându-se de o răspândire a războiului Israelului asupra Hamas asupra teritoriului său în cazul în care armata israeliană își începe asaltul la sol asupra orașului cel mai sudic al enclavei, Rafah, unde se află mai mult de jumătate din populația Gazei.

Descoperire tragică într-un iaz de la Edineț. Poliția a pornit o anchetă
Descoperire tragică într-un iaz de la Edineț. Poliția a pornit o anchetă
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/VIDEO/ Cleopatra Stratan, în lacrimi în fața tatălui: „Îți mulțumesc că m-ai făcut să fiu azi omul care sunt”
/VIDEO/ Cleopatra Stratan, în lacrimi în fața tatălui: „Îți mulțumesc că m-ai făcut să fiu azi omul care sunt”
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
Horoscop 20 august 2024 de la ChatGPT: Gemenii pot întâlni pe cineva special, iar Vărsătorii trebuie să fie sinceri
Horoscop 20 august 2024 de la ChatGPT: Gemenii pot întâlni pe cineva special, iar Vărsătorii trebuie să fie sinceri

Un bărbat din Kenya, acuzat că a ucis și dezmembrat 42 de femei, a evadat din arestul poliției

missing
20 august 2024, ora 23:04

Un bărbat din Kenya, arestat sub suspiciunea de a fi ucis și dezmembrat 42 de femei a evadat din celula sa din Nairobi, a anunțat marți poliția, potrivit DW. Alături de Collins Jumaisi Khalusha, în vârstă de 33 de ani, au scăpat și alți 12 deținuți.

„Au evadat noaptea trecută, 13 în total, inclusiv suspectul-cheie în cazul crimei din groapa de gunoi”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției kenyene, Resila Onyango, pentru agenția de presă AFP.

Khalusha a fost arestat în iulie și a compărut vineri în fața unui tribunal din Nairobi, unde judecătorul a dispus prelungirea detenției sale pentru încă 30 de zile, scrie G4media

Arestarea a avut loc după descoperirea cadavrelor a 10 femei măcelărite, care au fost găsite în saci de plastic la o groapă de gunoi de la o carieră abandonată dintr-o mahala din Nairobi.

„Avem de-a face cu un vampir, un psihopat”, a declarat șeful Direcției de Investigații Criminale, Mohamed Amin, după arestare.

Khalusha a fost acuzat de uciderea a 42 de femei pe parcursul a doi ani, inclusiv a soției sale, care ar fi fost prima victimă.

Poliția a declarat că Khalusha a mărturisit crimele, însă avocatul său a afirmat că mărturisirea a fost rezultatul torturii. Procuratura a negat acuzațiile de maltratare.

Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitații de astǎzi ai emisiunii Cutia Neagrǎ cu Mariana Rațǎ sunt: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Dumitru Diacov, politician.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Declarațiile lor de avere amuză și șochează. Zeci de mii de euro primiți în dar la cumetrii și zile de naștere. Mașini scumpe, bijuterii - cine sunt demnitarii care primesc asemenea cadouri? Dar și cum sunt verificate averile acestora?

Copilă de trei ani, moartă în parc! Un șofer ar fi lovit-o accidental
Copilă de trei ani, moartă în parc! Un șofer ar fi lovit-o accidental
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/FOTO/ TOP 10 locuri superbe de la Nistru care merită vizitate cu cortul sau în plimbarea de weekend
/FOTO/ TOP 10 locuri superbe de la Nistru care merită vizitate cu cortul sau în plimbarea de weekend
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
/VIDEO/ Cum arată biblioteca în care s-au investit 160 de milioane de euro: E de patru ori mai mare decât Parlamentul de la Chișinău
/VIDEO/ Cum arată biblioteca în care s-au investit 160 de milioane de euro: E de patru ori mai mare decât Parlamentul de la Chișinău

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram