Agricultorii amenință din nou cu „revolte”. Într-un comunicat, Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat convocarea urgentă a unei ședințe cu băncile comerciale, ODA și Banca Națională a Moldovei, pentru a discuta despre mecanismul creditului de urgență, care potrivit ei, funcționează prost. În replică, ministrul Agriculturii spune că săptămâna viitoare vor fi invitate la discuții toate băncile care oferă astfel de credite pentru a raporta numărul de cereri primite și pentru a identifica problemele întâmpinate de agricultori și instituțiile financiare.
Potrivit organizației „Forța Fermierilor”, sute de agricultori au primit refuzuri de la bănci pentru accesarea acestui credit, motivându-se cu bilanțuri negative și întârzieri la plata creditelor anterioare. Deși mecanismul a fost propus ca soluție pentru fermierii aflate în dificultate, numărul cererilor acceptate rămâne extrem de mic.
„Cu mare îngrijorare constatăm că la moment sute de fermieri au primit refuzuri de la bănci anume din cauză că agricultorii au bilanțuri negative și întârzieri la plata creditelor. Remarcăm faptul că băncile formulează refuzuri oficiale foarte vag sau trag din timp cu emiterea refuzului în scris, însă verbal categoric resping solicitările agricultorilor pentru accesarea creditelor de urgență. Unele bănci dau vina pe Regulamentul BNM privind clasificarea creditelor neperformante, chiar dacă în cadrul negocierilor la Ministerul Agriculturii toți reprezentanți ai băncilor au susținut că dacă creditul este garantat, atunci nu e nevoie de intervenția Băncii Naționale”, se arată în comunicatul asociației, potrivit căreia în două săptămâni, au fost acceptate cererile de creditare a doar 10 fermieri și eliberate garanții de către ODA.
„Nemulțumirea agricultorilor micro și mici crește și mulți din ei consideră că din nou au fost mințiți de autorități. Pentru anticiparea revoltei fermierilor este necesar în termenul proxim să fie organizată ședința cu băncile ,ODA și Banca Națională a Moldovei”, mai subliniază organizația.
Ieri, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat, pentru TV8, că o ședință, în care va fi analizat cum funcționează mecanismul creditului de urgență, va fi organizată săptămâna viitoare:
„Săptămâna viitoare vom invita toate băncile care oferă astfel de credite să ne raporteze. O să invităm și agricultorii să ne raporteze numărul de cereri care au fost recepționate și cel mai important lucru - problemele ca care se ciocnesc băncile și agricultorii. Săptămâna viitoare vom avea practic jumătate de lună în care funcționează acest instrument și ar fi foarte bine să tragem niște concluzii, pentru instrumentul acesta de 500.000 este valabil până pe 31 mai și având atât de puțin timp la dispoziție pentru agricultori. Cred că este foarte bine ca noi să facem o analiză a ce s-a întâmplat în primele două săptămâni”.
Reamintim că fermierii se pot împrumuta în condiții preferențiale de la stat, din 1 martie și până pe 31 mai 2024. Este vorba de creditele de până la jumătate de milion de lei, oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. La ședința din 1 martie, fermierilor li s-a mai promis că din 15 martie vor deveni accesibile și creditele mari, de până la două milioane de lei, garantate de stat în proporție de 80 la sută.