Țigările se scumpesc treptat de la întâi ianuarie cu zece procente. Se întâmplă după ce accizele la produsele din tutun au crescut în 2024. În timp ce unii fumători spun că majorarea le afectează bugetul și vor încerca să fumeze mai puțin, alții sunt gata să plătească și mai mult, dar nicidecum nu pot renunța la acest viciu. În urma majorării accizei, statul urmează să acumuleze în buget cu peste 300 de milioane de lei mai mult decât în 2023.
„În anul 2024, cota accizei la țigări s-a majorat cu 120 de lei și a ajuns la 1.318 lei pentru 1.000 de țigarete. Astfel, un pachet de țigări s-a scumpit de la 1 ianuarie cu cel puțin 3,5 lei și nu poate fi vândut mai ieftin de 38,5 lei. Un calcul simplu arată că o persoană, care fumează în medie un pachet pe zi de cele mai ieftine țigări va trebui să scoată din buzunar în acest an aproape 14 mii de lei”.
La Piața Centrală cel mai ieftin pachet de țigări poate fi cumpărat cu 39 de lei față de 35 de lei cât era în 2023. Dacă unele mărci de țigări sunt mai scumpe cu trei lei, la alte majorarea ajunge și până la zece lei. Vânzătorii spun însă că majorarea nu a tăiat din elanul cumpărătorilor.
„- S-au scumpit cu 2-3 lei.
- Cumpăra lumea?
- Cumpără dar așa și așa.
- Știau că se vor scumpi?
- Nu știu. Noi tot nu am anunțat pe nimeni, nici noi nu am știut”.
Unii fumătorii susțin că prețurile majorate nu îi vor face să renunțe la acest viciu.
„Nu știu, se poate de fumat mai puțin, poate să las chiar de tot, dar mai vedem”.
Alții cred că dacă țigările se vor scumpi mai mult, vor fi mai motivați să renunțe la fumat.
„Cumpăram cu 46 de lei, iar acum costă 52 de lei. Ne străduim să fumăm mai puțin, dar pe zi un pachet se duce ușor”.
În acest an se preconizează că veniturile la bugetul de stat din accizele la țigări vor ajunge la 2,8 miliarde de lei, cu peste 300 de milioane de lei mai mult decât în 2023. Expertul economic Veaceslav Ioniță spune că majorarea accizei este necesară pentru a combate fumatul, dar și pentru ca mărimea acesteia să ajungă la nivelul țărilor europene.
Serviciul Fiscal de Stat informează comercianții că va efectua controale riguroase, iar cei care vor vinde țigările la un preț mai mic de 38 de lei și 50 de bani vor fi amendați. Sancțiunea poate ajunge până la 50 la sută din valoarea țigărilor aflate în stoc în momentul controlului. Precizăm că politica bugetar-fiscală prevede majorarea accizelor la țigări și pentru anul 2025 și 2026. Astfel, țigările se vor scumpi și în următorii ani cu câte zece procente.