Cu 10 și 9 la examenul din clasa a 9-a și cu note negative la BAC. În acest an, în 197 de școli, din 8 raioane, examenele de absolvire a gimnaziului vor fi monitorizate de voluntari, iar testele vor fi evaluate centralizat. Sunt instituții în care, potrivit ministrului Educației, au fost atestate „probleme de fraudă sistemică”, deci „se copiază” și respectiv, e nevoie de o „intervenție țintită”. Cât despre monitorizarea video, Dan Perciun declară că nu există un proces organizat în acest sens.
Decizia de monitorizare a examenelor de clasa a 9-a, în cele 8 raioane, s-a luat în urma unui studiu realizat de Ministerul Educației. Au fost comparate rezultatele examenelor de absolvire a gimnaziului din anul 2019 cu rezultatele aceleași genații de elevi la examenele de bacalaureat din 2022.
„Am observat că în anumite raioane avem o pondere foarte mare la absolvirea gimnaziului, note între 8 și 10, în același timp, în aceleași raioane, aceiași copii obțin rezultate extrem de mici la bacalaureat. Situația nu este uniformă, de asta ne-am uitat l date și de asta abordarea noastră nu este identică pentru toată țara, dar ne axăm anume pe acele raioane unde vedem acele probleme sistemice și acolo unde am observat un decalaj semnificativ între clasa a 9-a și clasa a 12-a și am concluzionat că există probleme de fraudă sistemică”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Discrepanțele dintre rezultatele din clasa a 9-a cu cele din a 12-a s-au încadrat în trei zone de referință: roșie, galbenă și verde. Or în zona, roșie au nimerit raionale în care s-a înregistrat cea mai mare diferență de note.
„De exemplu, în raionul Cimișlia: note de 9 și 10 la examenul de gimnaziu – aproape 10% de elevi, comparativ cu 0% la examenul de bacalaureat, deci niciunul. De altă parte: notele de 4 și 1, la examenul de gimnaziu - nota de promovarea este de 100%, deci toți copiii au susținut examenul, comparativ cu examenul de bacalaureat la care aproape 28% din acești elevi nu au susținut această probă”, a menționat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov.
În zona verde s-au plat raioane în care acestă diferență a fost cea mai mică și chiar s-a observat o majorare a notelor la examenul de bacalaureat, comparativ cu cele din clasa a 9-a.
„ Zona verde - raionul Telenești, note de 9 și 10 la examen de gimnaziu – aproape 11%, comparativ cu examenul de bacalaureat aproape 15% și note de 4 și 1, la gimnaziu avem 0,43%, iar la examenul de bacalaureat l-au promovat toți 100%”, a punctat Lilia Ivanov.
Totodată, în urma analizei datelor, s-a constatat că cele mai bune rezultatele sunt înregistrate în liceele mari.
„La liceele mari, datele demonstrează calitatea studiilor, deci sunt licee cu un număr mare de elevi, peste 500, sunt instituțiile care au o bază tehnico materială bună, sunt instituțiile care sunt dotate cu laboratoare performante, echipamente, au cadre didactice calificate la fiecare disciplină și au oferte educaționale variate”, a adăugat directoarea Agenției.
Prin urmare, raioanele din zona roșie se vor aplica două măsuri administrative. Pentru început, toate cele 4 examene din 197 de instituții vor fi monitorizate de 400 de observatori voluntari, ulterior, testele vor fi evaluate și la nivel central, nu doar raional.
„Am identificat 8 raioane în care considerăm că merită să întreprindem această intervenție administrativă adițională deci în: Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina și Șoldănești. Începând cu luna martie, vom lansa acest proces de identificare a voluntarilor. Totodată, vom începe a recruta evaluatori externi care vor evalua, analiza lucrările de clasa a 9-a în aceste instituții de învățământ. Peste 3000 de teste urmează a fi reevaluate”, a menționat ministrul.
Cât despre instalarea camerelor de supraveghere la examenele de absolvire a gimnaziului, Dan Perciun a declarat: „La clasa a 9-a nu avem un proces organizat de monitorizări video, avem la BAC de asta și am comparat cu bacalaureatul, deoarece avem încredere în corectitudinea acestui examen”.
Anual, circa 30.000 de elevi susțin examenele de absolvire a gimnaziului în Republica Moldova.