Cooperarea cu NATO va ajuta Republica Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană. O spune secretarul general adjunct al organizației, Mircea Geoană, care a dat asigurări că după 30 de ani de parteneriat, NATO va continua să ajute țara noastră, inclusiv interesul securității continentului european.
„Parteneriatul nostru a devenit mai strâns și mai profund. Republica Moldova a desfășurat trupe ca parte a misiunii noastre de menținere a păcii în Kosovo, ajutând la menținerea păcii și securității în Balcanii de Vest, am lucrat împreună pentru a îmbunătăți capacitatea de apărare a Republicii Moldova, reziliența și capacitatea de a face față eficient dezastrelor naturale sau celor provocate de om. NATO a contribuit la îmbunătățirea apărării cibernetice a Republicii Moldova, lucrând cu Universitatea Tehnică și cu o echipă din cadrul forțelor armate moldovenești.
Ajutăm la îmbunătățirea bunei guvernări în sectorul forțelor armate și al apărării din Republica Moldova. NATO a furnizat echipamente medicale, care au ajutat Republica Moldova să înfrunte furtuna pandemiei și am ajutat Republica Moldova să distrugă pesticidele dăunătoare și stocurile periculoase de mine antipersonal, surplusul de muniție și combustibilul pentru rachete”, a spus Geoană.
Oficialul a mai subliniat că anul trecut, în lumina războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aliații din NATO au convenit asupra unui pachet substanțial de sprijin suplimentar pentru a ajuta la consolidarea apărării cibernetice, a comunicațiilor strategice și a pregătirii logisticii Republicii Moldova.
Iar la Summitul de la Vilnius din iulie anul trecut, liderii NATO au convenit să continue să intensifice sprijinul practic și politic pentru Republica Moldova.
„Toți aliații susțin integrarea europeană a Republicii Moldova, iar cooperarea noastră vă va ajuta pe calea aderării la UE”, a subliniat Mircea Geoană.
Acesta a ținut să precizeze că NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, dar asta nu împiedică dezvoltarea parteneriatului nostru.
„După 30 de ani, parteneriatul nostru continuă să fie din ce în ce mai solid. Vă felicit pentru această importantă aniversare. Sunt convins că anii ce vin ne vor aduce un parteneriat și mai profund, și mai autentic în folosul și interesul dvs. și al securității continentului european”, a conchis Geoană.
Amintim că, în cadrul summitului de la Vilnius, care a avut loc în perioada 11-12 iulie 2023, NATO a aprobat o declarație în care este vizată și Republica Moldova, de data aceasta, într-un paragraf mult mai amplu decât în declarațiile anterioare. Alianța Nord-Atlantică a cerut repetat Federației Ruse să își retragă trupele militare staționate ilegal în regiunea transnistreană. Documentul a fost semnat de toate cele 33 de tări-membre, iar NATO a reiterat că va oferi un sprijin ferm pentru ca Republica Moldova să-și decidă singură propriul viitor și cursul politicii externe în granițele sale recunoscute internațional. NATO a mai precizat că își va mări sprijinul politic și practic pentru consolidarea capacităților de apărare ale țării noastre.