Implicarea NATO în conflictul ruso-ucrainean ar însemna automat un război mondial, de aceea Alianța Nord-Atlantică se comportă tacticos și distant. Asta a declarat expertul militar, Oleg Jdanov, invitat prin Skype, la emisiunea „Доброго вечора, ми з України”. Potrivit lui Jdanov, Vladimir Putin și-ar dori amestecarea NATO în război, pentru ca, ulterior, să se așeze la discuții cu marii lideri și să-și legalizeze, astfel, acțiunile criminale.
În primul rând, nu bombardăm orașe, ci obiecte militare. Aerodromurile nu sunt orașe. Faptul că rachete, din cauza sistemelor de apărare, cad în Belgorod, în cartiere de locuit și ucid proprii cetățeni, acestea nu sunt bombardamentele Ucrainei. Separăm clar obiectele strategice, da, le bombardăm. Războiul e un proces comun, tango se dansează în doi. Dacă nu vom trece războiul pe teritoriul dușmanului, vom lupta foarte mult cu el.
Potrivit lui Jdanov, Alianța Nord-Atlantică se comportă tacticos în conflictul ruso-ucrainean, deoarece o implicare a NATO ar însemna începerea unui război mondial.
Se distanțează pentru că sunt 33 de țări. Dacă s-ar acționa după motto-ul NATO, unul pentru toți și toți pentru unul, atunci, implicarea în război, direct sau indirect, înseamnă război mondial. Apropo acesta este visul lui Putin, de a implica NATO în război și de a se așeza, ulterior, la masa de discuții, și, astfel, să-și legalizeze acțiunile sale.
Oleg Jdanov susține NATO s-ar putea implica direct doar în cazul în care rușii ar declanșa atacuri nucleare. Dar deocamdată nu există premize de o confruntare directă dintre NATO și Federația Rusă. Jdanov crede că Ucraina ar putea deveni după o procedură simplificată membră NATO, dar numai după încheierea războiului. În ce privește Moldova, prezent în același studiou, fostul ministrul al Apărării, Vitalie Marinuță, crede că autoritățile ar trebui să convingă populația că umbrela NATO ne-ar oferi un șir de beneficii.
Din punctul meu de vedere, nu integrarea europeană e acel catalizator pentru dezvoltarea democrației, lupta cu corupția, ci, anume, devenind membru NATO. Nu ține doar de apărare, economie și cultură, dar și de capacitatea de apărare. Totul e mai serios, decât integrarea europeană.
În această săptămână, raionul Vulcănești a fost zguduit la propriu, după ce în satul Etulia a căzut un fragment dintr-o dronă rusă de producție iraniană. Fiind vorba de o încărcătură de 50 de kilograme de substanță explozivă. Situația ar fi fost catastrofală, dacă la impactul cu solul, bomba s-ar fi detonat. Că e o situație extrem de periculoasă a vorbit și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe înainte de Summit-ul Alianței Nord-Atlantice. El a precizat că, deși țara noastră nu este membră NATO, organizația colaborează cu autoritățile de la Chișinău.