Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 968: Atac masiv, RO-alert și risc pentru Moldova! Zelenski explică „primul pas către un război mondial”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 137: Economia Israelului în declin și explozii puternice în Liban. UE cere o pauză umanitară

20 februarie 2024, ora 17:19

Război în Israel, ziua 137. Declinul economiei israeliene are la bază paralizarea întregului sector al afacerilor. În urma izbucnirii conflictului militar, locuitorii din Gaza au fost obligați să renunțe la viețile liniștite, la casele lor, dar și la afaceri. În trimestrul patru din 2023, PIB-ul a înregistrat o scădere cu 19,4% față de aceeași perioada a anului 2022.  Per ansamblu, anul trecut, economia israeliană a înregistrat un avans de 2%, conform previziunilor Băncii Centrale.

UPDATE Fâșia Gaza este gata să asista la o explozie a morților de copii care pot fi prevenite, a avertizat UNICEF. Potrivit unui studiu al organizației, 1 din 6 copii suferă de malnutriție acută în nordul izolat și în mare parte devastat al enclavei. Raportul Global Nutrition Cluster spune că peste 90% dintre copiii sub 5 ani din Gaza mănâncă două sau mai puține grupuri de alimente pe zi, cunoscută sub numele de sărăcie alimentară severă.

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU va vota astăzi o rezoluție care cere încetarea imediată a războiului din Gaza. SUA au promis că vor refuza rezoluția, introdusă de Algeria, în speranța de a arăta cât de larg este sprijinul pentru încetarea focului. În schimb, SUA au difuzat o rezoluție rivală, care se oprește înainte de a cere încetarea focului, dar solicită o pauză de șase săptămâni în luptă și se opune oricărei operațiuni terestre planificate în Rafah.

UPDATE Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat marţi că a finalizat o a doua misiune de evacuare a Spitalului Nasser din Gaza, transferând un total de 32 de pacienţi critici, inclusiv copii, pe fondul luptelor, informează Reuters. Spitalul Nasser din Khan Younis, al doilea ca mărime din Gaza, a încetat să funcţioneze săptămâna trecută după un asediu de o săptămână urmat de un raid, a declarat agenţia ONU. Personalul OMS a spus că distrugerile din jurul spitalului sunt „de nedescris exprimându-şi de asemenea îngrijorarea pentru aproximativ 130 de pacienţi bolnavi şi răniţi şi 15 medici care rămân în interiorul unităţii medicale.

UPDATE Mai multe explozii uriașe s-au produs în sudul Libanului. Armata israeliană susține că a atacat mai multe depozite de muniție ale Hezbollah. Nu se știe dacă sunt victime, potrivit BBC. IDF a anunțat că luni seară că a lovit mai multe ținte în apropiere de Sidon, în sudul Libanului. Exploziile s-au produs la aproximativ 30 kilometri de granița cu Israelul. Un purtător de cuvânt al IDF a declarat că loviturile au vizat depozitele de arme și au fost date ca răspuns la o dronă lansată spre Israel de gruparea Hezbollah.

UPDATE Conform estimărilor Băncii Centrale, costurile totale legate de conflictul din Gaza se vor ridica la 69 de miliarde de dolari,  în perioada 2023-2025. Benjamin Netanyahu a anunțat că va permite accesul la moscheea al Aqsa din Ierusalim,  în perioada Ramadanului. Teroriștii Hamas au reacționat vizavi de această veste, îndemnându-i pe palestinieni să se mobilizeze.  Jihadiștii i-au îndrumat să „reziste aroganţei ocupaţiei  să se mobilizeze şi să mărşăluiască” către moschee.

UPDATE 26 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene cer o „pauză umanitară imediată care să ducă la o încetare a focului sustenabilă în Fâşia Gaza”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul Consiliului de Afaceri Externe, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. Înaltul reprezentant pentru Afaceri externe şi politica de securitate a adăugat că această pauză umanitară solicitată ar trebui să ducă la „eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi la furnizarea de asistenţă umanitară” în regiune. El a precizat, de asemenea, că 26 de state au susţinut declaraţia sa prin care cere Israelului să nu lanseze o operaţiune militară la Rafah.

UPDATE Guvernul Israelului tocmai a adoptat un proiect prin care să blocheze inițiativele internaționale de înființare a unui stat palestinian, iar premierul Netanyahu a anunțat luni seară că va depune în Parlament (Knesset) un proiect similar.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Noi dezvăluiri despre vandalizarea instituțiilor de stat în Moldova. Șeful IGP: Sunt implicați și străini
/VIDEO/ Noi dezvăluiri despre vandalizarea instituțiilor de stat în Moldova. Șeful IGP: Sunt implicați și străini
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Funcționari electorali, implicați în coruperea alegătorilor? Cernăuțeanu: „Există o suspiciune...”
/VIDEO/ Funcționari electorali, implicați în coruperea alegătorilor? Cernăuțeanu: „Există o suspiciune...”

Marea Britanie impune noi sancțiuni navelor rusești care transportă petrol și gaz. Ce li se interzice

missing
18 octombrie 2024, ora 13:30

Marea Britanie a anunțat joi că a impus sancțiuni împotriva a încă 18 petroliere rusești și a patru nave care transportă gaz natural lichefiat. Aceasta decizie reprezintă cea mai mare serie de sancțiuni aplicate până în prezent, împotriva așa-numitei „flote din umbră” a Rusiei, transmite Reuters, citat de News.ro.

Autoritățile britanice afirmă că „flota din umbră” folosește practici ilicite pentru a evita restricțiile occidentale asupra petrolului rusesc.

Anterior, SUA și Canada au fost de acord să se alăture unui „apel la acțiune” pentru a combate această practică ilegală, alături de 44 de țări europene.

Decizia de joi ridică numărul total al petrolierelor rusești sancționate, la 43. Vaselor li se va interzice intrarea în porturile din Marea Britanie și nu vor putea accesa serviciile maritime britanice. De asemenea, pe parcursul înaintării prin Canalul Mânecii, de la navele rusești se vor cere detalii despre statutul asigurărilor lor.

Guvernul britanic a declarat că „Acțiunea neobosită a Marii Britanii împotriva flotei din umbră creează obstacole în sistem și privează mașina de război al lui Putin de venituri cruciale”.

Petrolierele vizate în sancțiuni, au transportat anul trecut petrol în valoare de 6,37 miliarde de dolari.

Ca parte a acțiunii de joi, Marea Britanie a sancționat și compania rusă de gaze Rusgazdobycha JSC.

„Trebuie să combatem activitățile maligne ale Rusiei la fiecare pas, fie că sunt tactici ilicite pentru a suplimenta bugetul de război al lui Putin, atacurile lor cibernetice sau barbarismul de pe linia frontului din Ucraina”, a declarat ministrul de externe britanic, David Lammy.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că noile sancțiuni britanice arată că statutul Moscovei de „furnizor de energie de încredere” nu este pe placul Londrei, a raportat agenția de știri de stat RIA, adăugând că se fac toate eforturile pentru a se încălca drepturile Rusiei.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.