Problemele sectorului agricol închid afacerile producătorilor. Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, numai în anul 2023, 24 de companii au intrat în faliment. Declarația a fost făcută în ediția de marți, 20 februarie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Ministrul le-a reproșat producătorilor de cereale că nu sunt uniți și le-a sugerat să se asocieze, după modelele celor din România.
„Problema e că agricultorii noștri din păcate sunt foarte răzlețiți... Statul îți oferă posibilitatea să îți construiești un sistem de impozitare și îți dă 75% din partea statului”, a spus Vasile Bolea.
De cealaltă parte, Serghei Ivanov, un fermier de la Fălești, consideră că soluțiile Ministerului Agriculturii sunt respinse deoarece nu ar fi fiabile. În opinia lui Ivanov, nici propunerea premierului Dorin Recean de a oferi credite garantate de stat de până la 500 de mii de lei nu este fiabilă în acest moment.
„Lupta cea mai bună cu monopolul este fiabilitatea economică, atunci când mă pot pune la masă fără să am bube în cap, credite cu dobânzi exorbitante”, a spus Ivanov.
Menționăm că, fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4000 de tone de motorină din România. De asemenea, producătorii de cereale cer să le fie achitate mai repede subvențiile pentru ratele creditelor bancare și nebancare - cel târziu până la 31 martie. În caz contrar, ei susțin că nu vor mai putea face situației, iar sectorul agricol de la sate va fi distrus. Ultima dată, aceștia au protestat pe 16 februarie. Atunci, au adus canistre în fața Parlamentului, după ce ministrul Agriculturii a reiterat că Moldova nu are unde depozita motorina donată de România pentru fermierii noștri.