Viorica Puica este al doilea judecător în funcție al Curții Supreme de Justiție (CSJ), care a promovat evaluarea externă a integrității etice și financiare. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat astăzi raportul Comisiei Vetting.
Hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.
În timpul apropiat, CSM planifică examinarea în ședință a raportului Comisiei de evaluare externă cu privire la candidatura lui Sergiu Brigai la funcția de judecător.
TV8.md reamintește că pe 24 noiembrie, Viorica Puica a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională (CC) din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe un termen de șase ani. Totodată, în cadrul ședinței Parlamentului, Puica a depus jurământul în fața președintei țării și membrilor CSM.
Puica a ocupat funcția de președintă interimară a CSJ de la 25 august 2023. A predat din 1996 până în 2007 disciplina drept procesual civil la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Din 2009, este formator la Institutul Național al Justiției.
Aceasta a fost judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Conform unei hotărâri din 2 mai 2023, Puica a fost transferată temporar, pentru o perioadă de 6 luni, începând cu 10 mai, în funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție.
Viorica Puica a fost desemnată de către CSM drept cel mai bun judecător din Moldova, în anul 2007.
Pe 13 februarie, CSM a aprobat și raportul Comisiei de evaluare în privința Alionei Miron. Anterior, în cadrul unor discuții cu membrii CSM, Miron a declarat că evaluarea integrității financiare și etice, dar și neîncrederea în reformele aplicate de stat sunt principalele motive pentru care judecătorii nu se grăbesc să aplice pentru funcțiile vacante de la CSJ.
Datele statistice arată că în 2023 s-au examinat de două ori mai puține dosare decât un an mai devreme. Aliona Miron spune că la Curtea Supremă de Justiție este nevoie de încă cel puțin 17 magistrați, pe lângă cei 11 care activează în prezent. Doar că și acomodarea noilor-veniți poate dura câteva luni. Dacă în 2022, fiecăruia îi revenea puțin peste 400 de cauze, acum fiecare magistrat trebuie să ia decizii pe circa o mie.
Salariul unui judecător de la Curtea Supremă de Justiție variază între 17 și 28 de mii de lei. Pentru a-i motiva să nu se teamă de evaluarea integrității financiare și etice, statul le-a promis celor care vor promova testul lefuri duble.