UPDATE: Doar unul din cei patru candidați la șefia PG a fost înaintat Comisiei de Vetting pentru evaluarea integrității etice și financiare! Este vorba despre Octavian Iachimovschi. În urma probei de interviu, care a avut loc astăzi la CSP, Iachimovschi a obținut cel mai mare număr de puncte - 8,53. Acesta este adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție. Octavian Iachimovschi a fost și șef al Procuraturii Anticorupție, funcție din care a fost suspendat în decembrie 2019, pentru ca „să se poată concentra pe dosarul cu privire la frauda bancară”.
Actualul procuror general interimar, Ion Munteanu a luat 8,16 puncte, procurorul Igor Demciucin a luat 8,19 puncte, iar juristul Coca 4,72 puncte.
Decizia CSP poate fi contestată în termen de 10 zile lucrătoare, la CSJ.
Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit în ședință. Astăzi are loc proba interviu pentru cei patru candidați la funcția de procuror general, în următoarea ordine: juristul Andrei Coca, procurorul Igor Demciucin, procurorul Octavian Iachimovschi și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. În urma interviului, CSP poate înainta până la doi candidați la procedura de vetting.
UPDATE A fost audiat și ultimul candidat, procurorul general interimar, Ion Munteanu.
UPDATE Procurorul Octavian Iachimovschi este audiat de Consiliul Superior al Procurorilor. Candidatul își prezintă conceptul și viziunea, privind activitatea Procuraturii Generale, după care va urma etapa de întrebări/răspunsuri.
UPDATE Consiliul Superior al Procurorilor a respins cererea de recuzare a președintelui CSP, Dumitru Obadă, și a admis solicitarea de recuzare a membrei CSP, Aliona Nesterov. Astfel, aceasta se exclude din componența CSP pentru perioada probei de interviu. De asemenea, va fi exclusă fișa de evaluare a candidatului Andrei Coca, completată de membra CSP recuzată.
UPDATE Igor Demciucin, care este și adjunctul procurorului general interimar, a cerut recuzarea președintelui CSP, Dumitru Obadă, și a membrei CSP, Aliona Nesterov. Demciucin susține că Obadă a fost coleg de serviciu cu candidatul Ion Munteanu, iar Nesterov - colegă cu Octavian Iachimovschi, ceea ce ar putea afecta obiectivitatea evaluării. Procurorii examinează cererea.
UPDATE După ce a fost audiat Andrei Coca, următorul candidat, Igor Demciucin, a solicitat amânarea probei interviului, argumentând necesitatea examinării unei contestații prin care a cerut anularea unei decizii a Consiliului Superior al Procurorilor, ce ține de aspecte organizatorice a concursului pentru funcția de procuror general. Cererea lui Demciuciun a fost respinsă, iar decizia poate fi contestată timp de 10 zile.
Recent, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că viitorul procuror general ar putea fi desemnat în lunile martie-aprilie. Aceasta susține că, teoretic, toate etapele de concurs ar trebui să fie parcurse cel târziu până atunci.
Dacă trec interviul, aspiranții la fotoliul de procuror general vor trece și filtrul Comisiei de vetting. Evaluarea în cadrul Comisiei ar dura în jur de cel mult o lună și jumătate.
„Vom petrece interviurile, vom aprecia candidații conform regulamentului și respectiv, candidatul va fi înaintat pentru procedura de vetting. Vom vedea care va fi prestația candidaților și respectiv care va fi decizia Comisiei Vetting. Conform ultimelor modificări, CSP are posibilitatea să înainteze până la doi candidați. Ideea era că dacă nu trece unul, să fie celălalt, ca să nu înceapă concursul din nou”, a explicat Veronica Mihailov-Moraru.
Dacă niciunul dintre cei doi candidați înaintați pentru procedura de vetting, nu va trece testul integrității, este anunțat un alt concurs. În cazul în care trec ambii, mingea este pe terenul CSP, care este în drept să aleagă unul din cei care să ocupe funcția de procuror general.
Ministra Justiției susține că durata etapelor depinde și de candidați, dar și că este important ca probele să se încheie până la primăvară, deoarece acesta este și un angajament UE.
TV8.md reamintește că postul de procuror general a devenit vacant după ce șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție, iar concursul a fost anunțat pe 22 octombrie, fiind ulterior prelungit până pe 29 decembrie.
Pe 28 decembrie, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură simplificarea procedurii de alegere a procurorului general. Acesta ar urma să fie ales din cei care vor obține majoritatea voturilor din partea Consiliului Superior al Procurorilor. Până acum, acesta era ales după cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP după etapa interviu.
Proiectul privind procedura de selecție a procurorului general a fost criticat de mai multe ONG-uri. În declarația semnată de 17 organizații non-guvernamentale este menționat că proiectul votat la 28 decembrie 2023, în prima lectură de Legislativ, „reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a procurorului general și reprezintă un regres față de situația existentă”.
Ulterior, proiectul respectiv a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței din 18 ianuarie a Parlamentului. Solicitarea a fost făcută în plen de autorul proiectului, Igor Chiriac. Contactat de TV8, deputatul PAS a comunicat că proiectul urmează să fie reexaminat și completat și apoi va fi prezentat din nou în Parlament, după ce va fi avizat de Comisia juridică, numiri şi imunități.