Erată: TV8 vă informează despre o confuzie regretabilă admisă într-o știre ce vizează cheltuielile primăriei Chișinău, difuzată în buletinul din 24 ianuarie. Astfel, tindem să precizăm că proiectul bugetului municipal pentru anul curent prevede cheltuieli de 778 de milioane de lei pentru menținerea și construcția drumurilor și nu 778 de mii, cum s-a relatat în reportajul nostru.
Eroarea vine de la interpretarea confuză a unui tabel cu cifre din proiectul bugetului capitalei, după ce autorul știrii nu a ținut cont de mențiunea „mii” din partea de sus a tabelului. Astfel, în loc de 788 de milioane în știre s-a vorbit că în anul curent pentru menținerea și construcția drumurilor se vor aloca doar 788 de mii lei.
Potrivit Codului Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova, TV8 își informează publicul despre confuzia admisă, imediat ce a fost sesizat.
Știrea inițială
Evenimentele „Zilele Chișinăului” organizate în afara țării ar putea costa primăria capitalei 12 milioane de lei. Cel puțin, asta prevede bugetul provizoriu al capitalei pentru 2024. Având în vedere faptul că anul curent este unul electoral, evenimentele organizate pentru diasporă pot fi privite și ca o tentativă de a mobiliza electoratul înainte de alegeri, spune expertul în politici publice Andrei Curăraru. Consiliera lui Ion Ceban, Natalia Ixari susține însă că evenimentele se desfășoară de patru ani și că sunt organizate în colaborare cu primăriile din orașele partenere.
Primăria nu renunță la chefurile în străinătate, nici după scandalul de anul trecut. Și în acest an în buget sunt prevăzute cheltuieli pentru concerte în Spania, Italia și Austria. În cele ce urmează ne propunem să aflăm de ce o primărie își asumă competențe caracteristice Ministerului Culturii.
Pentru organizarea acestor evenimente în bugetul provizoriu al capitalei pentru anul 2024 este prevăzută suma de nouă milioane de lei, iar planurile municipalității nu se opresc aici. Alte trei milioane urmează a fi cheltuite pentru șase manifestații cu genericul „Zilele Chișinăului” în România.
Pentru comparație, anul acesta primăria va avea la dispoziție pentru menținerea și construcția drumurilor din Chișinău puțin peste 788 de mii de lei, adică o sumă de peste 15 ori mai mică. Expertul în politici publice, Andrei Curăraru, spune că, în contextul crizei din educație și asistență socială, fondurile prevăzute pentru concerte ar putea fi redirecționate.
„Trebuie să înțelegem foarte clar pentru ce sunt organizate aceste evenimente. De exemplu, ele ar putea să aibă ca scop atrăgea investițiilor din diasporă în business-ul din Chișinău. Dacă noi putem să demonstră concret că în urma acestor evenimente vin investiții, vin investitori, revin oamenii din diasporă și creează aici locuri de muncă. Atunci aceste evenimente ar fi binevenite, dar ceea ce vedem sunt acțiuni de PR cu participarea directă a primarului. Diferite fotografii cu persoane implicate”, a spus expertul în politici publice de la WatchDog, Andrei Curăraru.
Expertul spune că nu apăreau suspiciuni dacă aceste concerte erau organizate de primărie pentru locuitorii orașelor respective, cu scopul de a promova cultura moldovenească.
„Cultura noastră, vinurile, deliciile culinare și așa mai departe. Acest fapt ajutându-ne cumva în sprijinirea în procesul de integrare europeană. Adică aici am avea sens de promovarea culturală, așa-numită diplomație culturală. Iar când noi facem niște evenimente cu artiști autohtoni doar pentru diasporă. Asta seamănă cu o mobilizare a diasporei. Mă întreb care este scopul acestora, să nu fie o mobilizare pre-electorală”, a menționat Curăraru.
Am vrut să discutăm Ion Ceban despre acest subiect, dar nu l-am găsit la muncă.
„- El nu este la lucru. - Păi, e ora de lucru. - El are problemele lui. - Nu că problemele lui. El după lege are două săptămâni. A născut soția. - Este concediu? - Nu da, așa reiese. - Am înțeles. - Până la data de 31 el nu o să fie”.
Consiliera lui Ceban, Natalia Ixari, a evitat să ne răspundă direct la întrebare, dar a ținut să precizeze că evenimentele nu sunt la prima ediție.
„Proiectul „Zilele Chișinăului” se desfășoară de patru ani, fiind un proiect desfășurat în colaborare cu mai multe administrații din diverse orașe și țări, partenere cu Primăria Chișinău, unde au loc expoziții, prezentări de carte, spectacole, precum și promovarea artiștilor”, a spus consiliera primarului general, Natalia Ixari.
Șefa Direcției Cultură ne-a confirmat că și în acest an vor fi organizate concerte în afara țării, dar încă nu știe locațiile, pentru că planul de acțiuni este în curs de elaborare.
„Este promovarea și să fim cât mai aproape și să aducem cultura noastră moldovenilor de peste hotare. Anul trecut, bine, au fost bugetate 12 milioane, dar s-a cheltuit mai puțin de un milion. Aici s-au implicat unele costuri ce țin de călătorii, gen bilete sau autocar. Onorariile nu au fost achitate artiștilor pentru că sunt angajații noștri”, a declarat șefa interimară a Direcției Cultură, Alina Tabacari.
Am întrebat-o pe funcționară și de ce primăria nu a aplicat la fondurile „Europei creative”, după modelul orașelor Ungheni și Cahul, în cadrul cărora autoritățile locale pot obține fonduri pentru organizarea evenimentelor cultural-artistice în străinătate.
„- Noi suntem deschiși pentru orice colaborare cu cât mai multe și ambasade și organizații. Și fonduri diferite, de ce nu? - De ce nu ați aplicat până acum? - Nu a fost cumva în prioritățile direcției și nu a fost personal angajat care să se ocupe de asta”.
Anul trecut, conducerea primăriei s-a distrat la Zilele Chișinăului în Milano, Barcelona, Viena, dar și în mai multe orașe din România. La toate cele trei evenimente au evoluat mai mulți artiști autohtoni și a fost prezent și primarul Ion Ceban.