Comisiile juridice din parlamentele Republicii Moldova, României și Ucrainei au adoptat o rezoluție care confirmă sprijinul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova și Ucrainei.
Rezoluția a fost semnată de conducerea Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României și a Comitetului pentru politică juridică din Rada Supremă a Ucrainei.
În document se stipulează că Senatul României confirmă sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei în parcursul european.
În context, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a reiterat disponibilitatea de a oferi suport în procesul de realizare a reformelor în contextul aderării la UE.
„Politica instituțională a statului român este îndreptată spre acordarea întregului sprijin, la toate nivelurile, pentru facilitarea parcursului către integrarea europeană, în spiritul valorilor democratice”, se menționează în Rezoluție.
Totodată, părțile semnatare au condamnat agresiunea armată a Federației Ruse în Ucraina și au subliniat necesitatea tragerii la răspundere a celor vinovați de infracțiunea de agresiune și a despăgubirii prejudiciului cauzat de Rusia, potrivit unui comunicat emis de Parlament.
Ședința comună a comisiilor juridice din parlamentele Republicii Moldova, României și Ucrainei se desfășoară în perioada 24 – 28 ianuarie, în Moisei, județul Maramureș.
Pe durata întâlnirilor, reprezentanţii celor trei ţări vor analiza modificarea cadrului legal din România, aspect care a determinat consacrarea statului de drept şi încetarea mecanismului subsidiar de monitorizare MCV, şi vor identifica obligaţiile de reformare, respectiv, legiferare în domeniul justiţiei, ca elemente necesare aderării Republicii Moldova şi Ucraina la UE.
La întâlnire participă vicepreşedintele Senatului României Virgil Guran şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Stefanchuk Ruslan Oleksiiovych, va avea intervenţie printr-o înregistrare audio-video.
Din delegaţia română fac parte vicepreşedintele CSM, procurorul Emilia Ion, şi alţi membri ai consiliului, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mihai Paşca şi Victor Alistar - reprezentant al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
La eveniment participă şi reprezentanți ai Corpului Diplomatic din România, Republica Moldova şi Ucraina.