Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1049: Atac de Crăciun, premieră istorică și bilanț sumbru la Kursk. Îl va ierta Zelenski pe Putin?

Antinevralgic: Primul ajutor. Ce trebuie să faceți în cazul unei dureri nevralgice bruște /P/

missing
03 ianuarie 2025, ora 16:42

Nevralgia este o afecțiune în care sunt afectați nervii periferici. Durerea nevralgică poate fi de intensitate variabilă: de la durere ușoară la durere foarte puternică și ascuțită. În acest articol, vă vom spune ce puteți face în caz de durere nevralgică bruscă, pentru a nu provoca și mai multe daune organismului.

Primul ajutor pentru nevralgia acută

Ca și alte boli, nevralgia poate fi esențială, - una care a apărut pentru prima dată. Puțini oameni sunt pregătiți pentru o astfel de neplăcere, așa că poate fi confuză la început.

Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă aveți un atac brusc de nevralgie, trebuie urmați următorii pași:

  • oferiți odihnă - trebuie să evitați mișcările sau acțiunile care pot provoca durere (mișcare, vorbit, mestecat - în funcție de localizarea durerii nevralgice);
  • utilizați căldură sau frig - aplicați o compresă rece sau caldă pe zona corpului cu nervul afectat (alegerea depinde de senzație: unele persoane se simt mai bine cu căldură, iar altele cu frig);
  • evitați factorii iritanți - de exemplu, sunetele puternice, lumina puternică, postura inconfortabilă, curenții de aer;
  • luați un analgezic fără rețetă.

Important! Trebuie înțeles că non-medicamentele, precum și pastilele de la nevralgii, asigură doar eliminarea temporară a durerii. Și numai terapia complexă, care vizează direct cauza leziunilor nervoase, poate oferi rezultate fiabile și pe termen lung.

Primul ajutor în nevralgia cronică

Primul ajutor în nevralgia cronică este oarecum diferit de metodele de ajutor într-un atac acut. Deoarece nevralgia cronică se caracterizează prin dureri constante sau care reapar frecvent, obiectivul principal nu este doar ameliorarea durerii în momentul unei crize acute, ci și îmbunătățirea stării generale, prevenirea unor noi crize și îmbunătățirea calității vieții.

Medicamentele pentru nevralgia de natură cronică nu diferă de obicei de medicamentele care pot fi utilizate în cazul unei crize acute. De asemenea, nu există diferențe deosebite în ceea ce privește metodele nemedicamentoase de ameliorare a durerii.

Medicamente pentru nevralgie

Terapia medicamentoasă pentru nevralgie vizează în primul rând ameliorarea durerii și stabilizarea afecțiunii.

Cu toate acestea, există unele diferențe în ceea ce privește medicamentele utilizate. Astfel, nevralgia trigeminală prevede utilizarea anticonvulsivantelor. De asemenea, aceste mijloace pot fi prescrise de medic ca parte a terapiei complexe a nevralgiei postherpetice.

Remediile pentru nevralgia cronică în unele cazuri includ utilizarea antidepresivelor triciclice.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot fi utilizate pentru îmbunătățirea pe termen scurt a afecțiunii și pentru ameliorarea inflamației. Cu toate acestea, ele nu sunt întotdeauna eficiente pentru durerea severă.

Un alt grup de medicamente pentru nevralgie sunt miorelaxantele. Acțiunea lor este de a relaxa mușchii. Prin urmare, acestea sunt mai des utilizate pentru leziunile nervului intercostal.

Corticosteroizii (hormoni sintetici cu acțiune antiinflamatoare) sunt, de asemenea, utilizați pentru a trata leziunile nervoase. Cu toate acestea, medicii le recomandă numai în cazuri excepționale, deoarece aceste medicamente au o listă largă de contraindicații și efecte secundare.

În majoritatea cazurilor, medicamentele de mai sus sunt concepute pentru a controla durerea severă și pronunțată. Pentru a ameliora atacurile de durere ușoară pot fi utilizate mijloace nu atât de „grave” - aceleași AINS.

Printre acestea ar trebui să menționăm medicamentul Antinevralgic. Compoziția sa include paracetamol, acid acetilsalicilic și cafeină - componente dovedite și suficient de sigure, care în combinație au efect analgezic și antiinflamator.

Cu toate acestea, chiar și cele mai populare remedii pentru nevralgie au particularități de utilizare. De exemplu, prospectul Antinevralgic conține informații că acest medicament este contraindicat pentru utilizare în unele boli de inimă, iar intervalul dintre administrarea medicamentului trebuie să fie de cel puțin 4 ore. În plus, există și restricții de vârstă.

Prin urmare, orice medicament trebuie să fie prescris de un medic. Nu vă auto-medicați, poate fi periculos pentru sănătatea dumneavoastră.

(P) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Atenție, călători: Document nou pentru românii care merg în Marea Britanie începând cu 2 aprilie 2025
Atenție, călători: Document nou pentru românii care merg în Marea Britanie începând cu 2 aprilie 2025
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
UE îndeamnă Tiraspolul să accepte gazul și ajutorul umanitar din Moldova: „Încurajăm să coopereze cu Chișinăul”
UE îndeamnă Tiraspolul să accepte gazul și ajutorul umanitar din Moldova: „Încurajăm să coopereze cu Chișinăul”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului pe stil vechi: Tradiții și superstiții
Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului pe stil vechi: Tradiții și superstiții

/VIDEO/ Startul noului sezon de evenimente: Restaurantul MiaDora este pregătit pentru noi provocări /P/

missing
06 ianuarie 2025, ora 22:00

Cu mai mult de 23 de ani de experiență în organizarea evenimentelor, restaurantul „MiaDora” din Chișinău a devenit locul unde visurile devin realitate, iar evenimentele de suflet rămân memorabile. Dacă până nu demult, localul era cunoscut pentru organizarea evenimentelor precum nunțile sau cumetriile, din 2025 restaurantul este deschis și pentru petreceri private sau zile de naștere.

„Astăzi am deschis oficial sezonul 2025 al restaurantului MiaDora, suntem bucuroși că cu această ocazie, primul start a fost un eveniment care iese din tipare și cu această ocazie și anunțăm că MiaDora este gata să îndeplinească fiecare moft, preferință și dorință a clienților noștri”, a menționat ambasadoare MiaDora, Doina Guțu.

Primul care și-a organizat petrecerea la Miadora a fost actorul Emilian Crețu. El a decis să-și sărbătorească aniversarea de 38 de ani anume acolo, fiind cucerit de designul interior al restaurantului.

„ Îmi place foarte mult atât interiorul cât și exteriorul, din păcate sunt născut iarna, afară arată pur și simplu bombă, te duce într-o altă dimensiune și am zis că dacă fac aici, atunci trebuie să fie dress code-ul alb, corespunde cu localul, corespunde cu tot ce înseamnă aici aici este multă marmură, iar eu ador marmura și de aia este alb”, a subliniat actorul, Emilian Crețu.

Unul dintre detaliile importante ale serii a fost dress code-ul alb, care a fost respectat cu desăvârșire atât de invitați, cât și de echipa restaurantului. Toți cei prezenți au ales să poarte ținute elegante în această nuanță, iar restaurantul MiaDora a completat perfect look-ul cu un decor rafinat și detalii albe, creând o atmosferă unică. 

Evenimentul a fost unul foarte important pentru întreaga echipă Miadora, membrii căreia ne-au marturisit că au avut emoții.

„ Am foarte mari emoții dar sunt sigură că echipa noastră a făcut o treabă foarte bună și s-au luat în considerare toate detaliile”.

„Eu vreau să spun că este prima mea experiență atât de importantă și eu cred că va fi foarte bine, foarte vesel și va da startul petrecerilor neobișnuite la noi în Chișinău, în Moldova”.

„Anul 2025 se presupune a fi unul plin de evenimente frumoase și cu această ocazie vrem să spunem că suntem gata pentru noi colaborări, începând cu nunți și până la evenimente private, gen cum este astăzi”, a punctat ambasadoare MiaDora, Doina Guțu.

(P) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.