Preţul gazelor a înregistrat cel mai ridicat nivel de mai bine de un an, după ce livrările ruseşti au încetat să mai ajungă în restul Europei prin Ucraina, relatează The Guardian. Anul 2025 găsește armata ucraineană în cea mai proastă situație de la începutul războiului declanșat, în urmă cu aproape trei ani, de invazia rusă: Forţele ruse au încheiat anul 2024 după ce au cucerit peste 4.100 de kilometri pătraţi în Ucraina, o suprafață de aproape şapte ori mai mare decât în 2023 (593 de kilometri pătrați).
Forțele ruse înregistrează însă pierderi grele: în jur de 100 de morți și răniți pentru fiecare kilometru pătrat cucerit în Ucraina. Iar Vladimir Putin începe să ajungă și el la fundul sacului: rezervele Federației Ruse, deși uriașe, nu sunt infinite. Imagini din satelit din luna decembrie 2024 arată că unul din principalele depozite de tancuri al armatei ruse s-a golit deja complet, notează Digi24 cu referire la conform informațiilor din surse deschise OSINT.
UPDATE Ucraina plănuiește să strângă peste 1 miliard de dolari în 2025 pentru a dezvolta așa-numitul model danez de finanțare pentru producția de apărare a Ucrainei, a declarat prim-ministrul Denis Șmîhal, vineri, scrie Kiev Independent.
UPDATE România a furnizat joi o cantitate record de gaze către Republica Moldova, de 5 milioane de metri cubi, echivalent cu 20% din producția națională. Aceste transporturi de gaze au fost contractate în trecut, iar o parte dintre ele au fost depozitate în România, informează economica.net.
UPDATE Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să impună o limită de 60 de euro pentru un Megawatt-oră, pentru a evita un posibil şoc al preţurilor la energie, a declarat vineri ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin.
UPDATE Inginerii de la Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, au creat o protecție blindată pentru modulul de control al sistemului de apărare aeriană Patriot, conform unui anunț făcut vineri de companie, scrie The Kyiv Independent. Ucraina a primit minimum trei sisteme Patriot din Germania, unul din SUA și unul din România. Alte națiuni, precum Olanda și Spania, au contribuït cu lansatoare sau rachete individuale.
UPDATE Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis două persoane și au rănit cel puțin 13 în ultimele 24 de ore, au declarat autoritățile regionale. Forțele ucrainene au doborât 60 din cele 93 de drone lansate de Rusia, au raportat Forțele Aeriene, scrie Spotmedia.
UPDATE Departamentul Apărării din Statele Unite a alocat un contract de 946 de milioane de dolari companiei de armament Raytheon Technologies (RTX) în vederea furnizării României de sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot, anunță vineri The Defense Post. Termenul de finalizare al contractului este 31 decembrie 2029. Site-ul specializat în probleme militare amintește că acordul va marca a treia livrare de sisteme Patriot făcută către România de SUA, după achizițiile anterioare din 2017 și 2020, potrivit HotNews.
UPDATE Rusia intenționează să mute o parte din echipamentele militare care se află în prezent în Siria în Libia, țară africană, potrivit Serviciului ucrainean de informații al Armatei (DIU), citat de Ukrainska Pravda. Forțele ruse își așteaptă navele de război la baza navală din orașul sirian Tartus, situată la 160 de kilometri nord-vest de Damasc, pentru a transporta echipamente militare și arme, a transmis pe o rețea de socializare DIU.
UPDATE Un atac al rușilor a provocat un incendiu la un depozit deținut de o companie din orașul Bohodukhiv din regiunea Harkov. „Un depozit aparținând unei firme este în flăcări din cauza unui bombardament”, a declarat Oleg Syniehubov, șeful administrației militare a regiunii Harkov, pe Telegram. El a adăugat că nu au fost raportate persoane rănite.
UPDATE Premierul Slovaciei, Robert Fico, a amenințat că va reduce sprijinul financiar pentru cei peste 130.000 de refugiați ucraineni, pe fondul disputei cu Ucraina privind livrările de gaz rusesc, potrivit Spotmedia.
UPDATE Rusia a lansat un nou baraj de drone într-un atac nocturn asupra Ucrainei vineri, omorând un civil și rănind alți patru în regiunea Kiev, au declarat armata și oficialii regionali. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 60 din cele 93 de drone rusești, au declarat forțele aeriene. De asemenea, 26 de drone au fost “pierdute”, cu referire la utilizarea de către Ucraina a războiului electronic pentru a redirecționa dronele rusești.
UPDATE Poliția din regiunea Leningrad a Rusiei a reținut trei elevi pentru „reabilitarea nazismului”, după ce aceștia au aruncat cu bulgări de zăpadă într-un memorial dedicat Armatei Roșii, relatează Meduza. Potrivit publicației ruse Fontanka, prima care a scris despre caz, cei trei elevi se jucau în zona Memorialului Celor 500 din Kinghisepp, un oraș cu o populație de 48.000 de locuitori din regiunea Leningradului, când au aruncat cu bulgări de zăpadă în Flacăra Eternă dedicată soldaților sovietici care au căzut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
UPDATE Preţul gazelor a înregistrat cel mai ridicat nivel de mai bine de un an, după ce livrările ruseşti au încetat să mai ajungă în restul Europei prin Ucraina. Decizia Kievului de a bloca tranzitul gazelor rusești a stârnit furia Slovaciei, care cere măsuri împotriva Ucrainei. Preţurile de referință au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, la o zi după expirarea contractului de tranzit dintre Rusia şi Ucraina, relatează The Guardian, potrivit News.ro. Livrările de gaze ruseşti prin Ucraina s-au încheiat în primele ore ale zilei de 1 ianuarie.
UPDATE Mii de sancțiuni severe au fost impuse Rusiei de când țara condusă de Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în iarna anului 2022. Acum, după mai mult de 1000 de zile de la începutul războiului, pe măsură ce Donald Trump se pregătește să preia frâiele Casei Albe, întrebările privind eficacitatea penalizărilor și viitorul acestora fac obiectul unei noi analize, notează The New York Times (NYT). Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că vrea să folosească sancțiunile împotriva Rusiei „cât mai puțin posibil”. În același timp, el a promis să pună capăt războiului din Ucraina într-o singură zi, potrivit HotNews. Economia Rusiei se confruntă cu presiuni crescânde după trei ani de război în Ucraina, potrivit unui articol recent publicat de cotidianul rus independent The Moscow Times. Deși a rezistat inițial sancțiunilor occidentale, acum pare să resimtă efectele cheltuielilor militare în creștere și ale sancțiunilor economice. Economia rusă a crescut cu 3,6% în 2023, contrazicând predicțiile sumbre ale președintelui american Joe Biden din 2022. Însă, conform The Moscow Times, situația se schimbă.
UPDATE Întreruperea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina reprezintă „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a spus Volodimir Zelenski. „Când Putin a obținut puterea în Rusia în urmă cu mai bine de 25 de ani, pomparea anuală de gaz prin Ucraina către Europa era de peste 130 de miliarde de metri cubi. În prezent, tranzitul de gaz rusesc este egal cu zero. Aceasta este una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a subliniat liderul ucrainean, denunțând „șantajul energetic cinic” al rușilor, potrivit Rador.
UPDATE Infrastructura care susține internetul mondial este din ce în ce mai vulnerabilă în fața unor atacuri rusești, iar Occidentul, care se străduiește să apere cablurile subacvatice, trebuie să facă față unei provocări majore. De aceea, NATO are deja un plan de rezervă: să redirecționeze anumite date prin sateliți, scrie Business Insider.
UPDATE Armata ucraineană a anunțat că a efectuat joi, 2 ianuarie, o lovitură de mare precizie asupra unui post de comandă rus din Mariino, în regiunea Kursk, unde forţele ucrainene dețin controlul în unele teritorii, după o incursiune majoră în a doua parte a anului trecut, relatează Reuters.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvăluit recent că 30% din echipamentele folosite de armata ucraineană în 2024 au fost fabricate pe teritoriul țării. Într-o perioadă de război intens, Ucraina se bazează tot mai mult pe propriile sale capacități de producție pentru a face față invaziei rusești. De asemenea, companiile occidentale din domeniul apărării au început să își deschidă fabrici în Ucraina, susținând astfel eforturile de război ale statului ucrainean, scrie Business Insider.
UPDATE În biroul său de la Ministerul Apărării din inima Varșoviei, secretarul de stat polonez Cezary Tomczyk pare relaxat și calm, oarecum în contradicție cu activitatea de care se ocupă. Acest tânăr experimentat de patruzeci de ani, membru al comisiei parlamentare pentru apărare din 2007, a primit de la prim-ministrul Donald Tusk (Coaliția Civică, centru-dreapta) sarcina de a supraveghea construcția „scutului estic”, această vastă infrastructură de apărare consolidată de-a lungul granițelor cu Belarus și enclava rusească Kaliningrad, a cărei construcție a fost lansată cu mare pompă în noiembrie 2024, arată o analiză Le Monde citată de Rador.
UPDATE 2024 a fost anul în care Rusia a suferit, pe front, cele mai multe pierderi de militari și echipamente, de la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022, conform estimărilor Ministerului Apărării de la Kiev, citat de Ukrinform. Anul trecut, armata Moscovei a pierdut 430.790 de soldați. În 2024, cele mai multe pierderi în rândul ruşilor – morţi şi răniţi – au fost înregistrate în luna decembrie: 48.670 de militari. Decembrie a fost luna cu cele mai mari pierderi de la începutul invaziei ruse la scară largă. De la declanşarea războiului, ruşii au pierdut, în total, 792.170 de militari. Ministerul Apărării de la Kiev susține că 2024 a fost pentru ruşi anul în care au suferit cele mai mari pierderi şi în ceea ce priveşte echipamentele militare, scrie HotNews.
UPDATE Forțele ruse au lansat vineri noapte, 3 ianuarie, un atac cu 93 drone asupra Ucrainei. Grupuri de drone de atac au fost înregistrate în regiunile Sumî, Harkov, Cernihiv, Poltava și Donețk, precum și Kiev, Jitomir și Cherkasy, potrivit forțelor aeriene ucrainene, care spun că au doborât 60 dintre ele. În regiunea Kiev, un bărbat a fost ucis și patru persoane au fost rănite, inclusiv un adolescent de 16 ani. În paralel, armata ucraineană a declarat că a efectuat joi o lovitură de mare precizie asupra unui post de comandă rus din Mariino, în regiunea Kursk, unde forţele ucrainene deţin controlul în unele teritorii, scrie HotNews.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat din nou încrederea că președintele ales al SUA, Donald Trump, are potențialul de a ajuta Ucraina să-l oprească pe Vladimir Putin, potrivit Ukrinform. „Trump este capabil să fie decisiv în acest război. El poate să-l oprească pe Putin sau să ne ajute să-l oprim”, a spus Volodimir Zelenski într-un interviu acordat televiziunii United News. Liderul de la Kiev a transmis și în mesajul său de Anul Nou că nu se îndoiește de faptul că „preşedinte american este dornic şi capabil să obțină pacea şi să pună capăt agresiunii lui Putin”. Zelenski a mai declarat în interviu că a avut mai multe conversații cu Trump. „El este puternic și imprevizibil. Mi-ar plăcea foarte mult ca imprevizibilitatea președintelui Trump să se concentreze în primul rând asupra Federației Ruse. Cred că vrea cu adevărat să pună capăt războiului”, a mai spus el, potrivit agenției de presă ucraineană, notează HotNews.
UPDATE Guvernul slovac va discuta măsuri de reciprocitate în privința Ucrainei după ce țara a oprit fluxul de gaz rusesc prin teritoriul său către Slovacia. Afirmațiile au fost făcute de premierul slovac Robert Fico într-un mesaj video postat pe Facebook, transmite Agerpres.
UPDATE Un think tank american a estimat marți că Rusia a pierdut aproximativ 40 de trupe per kilometru pătrat cucerit în Ucraina în 2024. Institutul pentru Studiul Războiului, care a urmărit invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, a declarat că a văzut dovezi geolocalizate care indică faptul că forțele ruse au avansat 4.168 de kilometri pătrați, sau aproximativ 1.609 mile pătrate, anul trecut, informează Business Insider. Pentru a calcula rata pierderilor Rusiei, acesta a utilizat o estimare recentă a comandantului șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, conform căreia 427 000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în 2024.
UPDATE Soldatul american care a murit în camioneta Tesla aruncată în aer în fața hotelului Trump din Las Vegas era în concediu și avusese misiuni inclusiv în Ucraina. Livelsberger a activat în Beretele Verzi, forțe speciale de elită, specializate în combaterea terorismului în străinătate și instruirea partenerilor. El a fost în Armata SUA din 2006, având o carieră lungă cu misiuni în străinătate, inclusiv în Afganistan, Ucraina, Tadjikistan, Georgia și Congo, scrie Libertatea.
UPDATE Un programator rus de origine ucraineană a sfidat Serviciul Federal de Securitate (FSB) și a făcut public faptul că telefonul său a fost infectat cu spyware după ce a fost confiscat de autorități. Povestea lui Kirill Parubets care a fost reținut în Rusia timp de 15 zile după ce a fost acuzat că a trimis bani în Ucraina, timp în care bărbatul a fost bătut și amenințat cu mitraliere ca să devină informator FSB, a fost preluată de The Register.
UPDATE Legenda fotbalului ucrainean, Andrei Şevcenko, a vorbit despre situaţia sportului din ţara sa, în contextul invaziei ruse, începută în anul 2022. Antrenor al Naționalei Ucrainei, din 2016, până în 2021, fostul jucător de la AC Milan a spus că peste 200 de membri ai comunităţii fotbalistice au murit, scrie NewsWeek. „Situaţia din Ucraina este extrem de dificilă din cauza războiului în curs. Meciurile au loc sub protocoale stricte de securitate, adesea fără spectatori şi în regiuni în care riscul este minim. Am confirmat deja că peste 200 de membri ai comunităţii fotbalistice şi-au pierdut viaţa de la începutul acestui război de amploare. Aceasta include jucători, antrenori şi alți profesioniști din acest sport, iar numărul lor continuă să crească”.