Haos în Coreea de Sud. Aproximativ 80 de polițiști și anchetatori au intrat, azi dimineaţă, în complexul reşedinţei preşedintelui sud-coreean demis, pentru a pune în executare un mandat de arestare. Aceștia însă nu au putut trece de ușă, pentru că au fost blocați într-o confruntare cu forţele de securitate prezidențiale din interior.
Yoon este anchetat penal pentru insurecţie după încercarea sa din 3 decembrie de a impune legea marţială, care a șocat Coreea de Sud, a patra cea mai mare economie din Asia şi una dintre cele mai vii democraţii din regiune. Sute de manifestanţi sud-coreeni s-au adunat, înainte de răsărit, în faţa reşedinţei oficiale de la Seul a preşedintelui demis.
„Am venit în grabă în acest loc plin de furie pentru faptul că Yoon Suk Yeol nu a fost arestat rapid și că ei rezistă și nu respectă prompt arestarea.”
„De când a fost emis mandatul, am așteptat cu nerăbdare să fie executat. În această dimineață, când am auzit că Biroul de Investigare a Corupției a pornit, am sperat cu ardoare că va fi arestat în sfârșit. Cu toate acestea, pe drumul meu aici, am auzit că biroul s-a retras și m-am simțit complet descurajat și furios, fără nicio modalitate de a-mi exprima frustrarea. De aceea, astăzi, sunt hotărât să-l văd pe Yoon Suk Yeol arestat și adus în fața justiției, după care plănuiesc să mă întorc în Daegu''.
„În această dimineață, am văzut suprimarea activă a Coaliției Anti-Discriminare, care m-a determinat să ies. M-a făcut să simt cu tărie că este greșit ca autoritatea publică să opereze într-o manieră atât de discriminatorie. M-a lăsat să mă simt profund frustrat''.
Timp de aproape şase ore, procurori şi agenţi ai Biroului de anchetă asupra corupţiei în rândurile oficialilor de rang înalt au stat înlăuntrul reşedinţei prezidenţiale. În final, ei au ieşit de acolo în orele prânzului, fără să reuşească să-l rețină. Fostul președinte este în continuare protejat de Serviciul de securitate prezidenţial. Mandatul de arestare, aprobat marţi de o instanţă după ce Yoon a ignorat mai multe citaţii de a se prezenta la audieri, este valabil până în 6 ianuarie şi le dă anchetatorilor doar 48 de ore pentru a-l reţine.
Yoon a provocat nemulțumiri în ţară cu un anunţ pe 3 decembrie, că va impune legea marţială pentru a depăşi blocajul politic şi a elimina ceea ce a numit „forţele anti-statale”. El a fost forţat să dea înapoi câteva ore mai târziu, deputaţii reuşind să intre în parlament şi să voteze o moţiune de cenzură care cerea ridicarea legii marţiale, în timp ce asistenţii lor blocau uşile parlamentului cu mobilier şi mii de manifestanţi prodemocraţie adunaţi afară. Insurecţia este una dintre puţinele acuzaţii penale faţă de care un preşedinte nu are imunitate, în Coreea de Sud.
Avocaţii lui Yoon au afirmat că mandatul de arestare este ilegal şi invalid întrucât Biroul de anchetă nu are autoritatea de a solicita un mandat, potrivit legii sud-coreene. Yoon a fost izolat de când a fost destituit de la putere, pe 14 decembrie.