Războiul din Ucraina a intrat duminică, 5 ianuarie 2025, în a 1047-a zi. Se mută des linia frontului, în zona Kreminna și Kurahove. Acolo, forțele rusești avansaseră recent. Dar ucrainenii și-au recâștigat parte dintre poziții, se mai arată în analiza realizată de ISW. Totuși, armata rusă a declarat duminică că Ucraina a lansat „un contraatac” în regiunea rusă Kursk, unde forţele Kievului controlează deja câteva sute de kilometri pătraţi de la o ofensivă în august 2024, anunţă AFP.
Kremlinul face tot ce-i stă în putință pentru a recâștiga controlul asupra Republicii Moldova. Anul trecut a depus eforturi pentru a influența alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), dar tacticile folosite nu i-au adus rezultatele dorite. În aceste condiții, a decis să utilizeze o altă armă, comentează publicația poloneză Onet.
UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat într-un interviu pentru The New York Times că linia de contact în războiul dintre Rusia și Ucraina este puțin probabil să se schimbe semnificativ în viitorul apropiat. Totodată, oficialul american a precizat că ambiția lui Putin a fost de a șterge Ucraina de pe hartă, iar, în opinia sa, este puțin probabil ca liderul de la Kremlin să renunțe la obiectivele sale. Din această cauză, un acord de încetare a focului nu poate fi realizat fără garanții de securitate pentru Ucraina, notează AlephNews.
UPDATE Regiunea separatistă prorusă Transnistria, din estul Republicii Moldova, este aproape complet dependentă de gazele rusești. Cu toate acestea, Gazprom a decis să întrerupă livrările, expunând Transnistria și Republica Moldova per ansamblu la o gravă criză energetică și umanitară. Experții sunt de acord asupra unui aspect, și anume că Moscova intenționează în acest fel să provoace și mai multe tensiuni la Chișinău înainte de alegerile parlamentare, prevăzute să aibă loc pe 11 iulie 2025, scrie Libertatea. „Nu tratăm această situație ca pe o criză energetică, ci ca pe o criză de securitate provocată de Rusia pentru a destabiliza Republica Moldova din punct de vedere economic și social”, afirmă pentru BBC Olga Roșca, consiliera pentru politică externă al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. „Este vorba, fără îndoială, de o operațiune premergătoare alegerilor parlamentare din 2025”, adaugă Roșca.
UPDATE Generalul Iunus-Bek Evkurov, un apropiat al președintelui Vladimir Putin și ministru adjunct al Apărării, a ajuns în regiunea Kursk duminică dimineața, 5 ianuarie, în jurul orei 10:00. Vizita sa vine la scurt timp după ce Ministerul rus al Apărării a admis că Ucraina a lansat o contraofensivă, dar a insistat că forțele ruse continuă să „înfrângă” trupele ucrainene. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Putin trimite un general de top la Kursk pentru a contracara ofensiva Ucrainei, scrie Ziare.com.
UPDATE Şeful administraţiei prezidenţiale a Ucrainei, Andrii Iermak, a postat un mesaj destul de clar pe Telegram, fără a confirma direct iniţiativa ucraineană: "Regiunea Kursk, veşti bune. Rusia primeşte ceea ce merită".Andrii Kovalenko, un oficial al Consiliului ucrainean pentru securitate naţională şi apărare, a declarat că ruşii "au fost atacaţi din mai multe părţi, ceea ce i-a surprins".
UPDATE „În jurul orei locale 09:00 (06:00 GMT), inamicul a lansat un contraatac pentru a opri înaintarea trupelor ruse în zona Kursk”, a afimat armata rusă într-un comunicat, potrivit căreia „grupul de asalt al armatei ucrainene a fost învins de artilerie şi aviaţie. Operaţiunea de distrugere a unităţilor forţelor ucrainene continuă”, a adăugat armata rusă, relatează AFP, conform Agerpres.
UPDATE Forțele de apărare ale Ucrainei au pierdut controlul a peste 3.600 kilometri pătrați de teritoriu în 2024. În 2023, au pierdut aproximativ 540 de kilometri pătrați de teritorii și au eliberat aproximativ 430 km pătrați, se arată într-o analiză a portalului de specialitate ucrainean Militarnyi.
UPDATE Lipsiți de ajutor guvernamental consistent, mulți ucraineni strămutați din teritorii ocupate de ruși trăiesc la limita sărăciei. Așa că – apucând-o pe o cale scumpă și periculoasă, care riscă să-i lase de tot pe drumuri – unii aleg să revină în teritoriile ocupate de ruși. Acolo unde îi așteptă tot frig, sărăcie, mizerie și boală, arată Kyiv Independent, într-un amplu reportaj despre dramele unor oameni care nu-și mai găsesc locul în țara lor.
UPDATE Peste 3.000 de tancuri rusești și aproape 9.000 de vehicule blindate rusești a distrus armata ucraineană, în 2024, potrivit celui mai recent bilanț realizat de Institute for the Institute for the Study of War (ISW) și publicat de Kyiv Post. Armata rusă pare afectată, în condițiile în care folosește, în ultimele săptămâni, mai puține astfel de vehicule pe front, scrie Spotmedia.
UPDATE Prim-ministrul italian Giorgia Meloni l-a vizitat sâmbătă pe președintele ales al SUA, Donald Trump, la Mar-a-Lago, în Florida, potrivit Reuters, conform Mediafax. Prim-ministrul italian Giorgia Meloni l-a vizitat sâmbătă pe Trump la Mar-a-Lago, în Florida. Ea are misiunea de a consolida relațiile dintre liderii conservatori europeni și americani. Războiul Rusiei în Ucraina, probleme comerciale, Orientul Mijlociu și situația dificilă a unui jurnalist italian reținut la Teheran, urmau să fie subiecte de discuție între cei doi, potrivit presei italiene.
UPDATE Noul președinte american ales, Donald Trump, a promis să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, însă președintele rus, Vladimir Putin, nu a dat semne că ar fi dispus să negocieze. În acest context, diverși analiști oferă propriile strategii pentru a pune capăt războiului și nu toți cred că pacea poate fi obținută prin negocieri. Evaluările și comentariile acestora au fost colectate de „Vocea Americii”.
UPDATE Sistemele ruseşti de apărare aeriană au doborât 61 de drone ucrainene cu aripi fixe în cinci regiuni ale ţării în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, a informat, într-un comunicat, ministerul rus al apărării, transmite duminică EFE.
UPDATE Ministerul de interne al Poloniei stabileşte reguli şi reglementări pentru evacuarea civililor şi a valorilor naţionale culturale în caz de război sau de un dezastru natural, scrie AP. Un plan similar a fost anunţat şi de Lituania, anul trecut, notează Mediafax.
UPDATE Armata lui Zelenski continuă să piardă teren pe frontul din Donbass în fața forțelor ruse, mai numeroase și mai bine înarmate. Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din țară, la coruperea unor responsabili și la acțiuni de recrutare forțată, în care ofițerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale. Peste 60.000 de soldați ucraineni au dezertat în 2024.
UPDATE Cotidianul rus Izvestia a anunțat că unul dintre reporterii săi a fost ucis de un atac cu dronă în apropierea orașului Donețk din estul Ucrainei, relatează Reuters. „Armata ucraineană a lansat un atac cu dronă asupra unei mașini civile care îl transporta pe corespondentul independent al Izvestia, Alexander Martemianov”, a relatat cotidianul pe canalul de Telegram.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că forțele ruse și nord-coreene au suferit pierderi grele în luptele din sudul regiunii ruse Kursk, potrivit Reuters. „În luptele de ieri și de astăzi din apropierea unui singur sat, Makhnovka, în regiunea Kursk, armata rusă a pierdut până la un batalion de soldați de infanterie nord-coreeni și parașutiști ruși”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, referindu-se la un raport al comandantului de vârf al Ucrainei.
UPDATE Trupele ruse se deghizează în civili pentru a ocoli pozițiile militare ucrainene din sectorul de la Torețk al liniei frontului din regiunea Donețk, a declarat comandantul bateriei de artilerie din cadrul brigăzii ucrainene care luptă în acel punct, pentru publicația Suspilne.
UPDATE Armata rusă a susținut sâmbătă că a interceptat opt rachete americane ATACMS lansate de Ucraina împotriva teritoriului său, un tip de atac prezentat de Moscova drept „o linie roşie” în conflict.
UPDATE Rușii au făcut progrese semnificative în Torețk din regiunea Donețk, sâmbătă, 4 ianuarie, potrivit celor mai recente actualizări ale hărților interactive DeepState. Lupte intense au loc în acest oraș strategic, iar linia frontului îl împarte în două, făcând ca pozițiile celor două tabere să fie extrem de apropiate. Uneori, aceste confruntări se dau chiar între camerele aceleași clădiri, într-o luptă de o intensitate ridicată, cu infanteria rusă ascunzându-se printre dărâmături și clădiri, ceea ce face foarte dificilă distrugerea lor, scrie pravda.ua.
UPDATE Pokrovsk, un oraș care avea 60 000 de locuitori înainte de războiul declanșat de Rusia în februarie 2024, este cea mai mare localitate unde apărarea Ucrainei riscă să cedeze sub asaltul Moscovei. Forţele ruse continuă să lanseze atacuri în apropiere de Pokrovsk cu scopul de a-l ocoli dinspre sud şi de a tăia liniile de aprovizionare a trupelor ucrainene, a declarat armata Kievului sâmbătă, potrivit Reuters.