Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stanga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Linie roșie, atac la Kursk și tensiune la Pokrovsk! Onet: „Rusia folosește o altă armă în Moldova”

05 ianuarie 2025, ora 17:18

Războiul din Ucraina a intrat duminică, 5 ianuarie 2025, în a 1047-a zi. Se mută des linia frontului, în zona Kreminna și Kurahove. Acolo, forțele rusești avansaseră recent. Dar ucrainenii și-au recâștigat parte dintre poziții, se mai arată în analiza realizată de ISW. Totuși, armata rusă a declarat duminică că Ucraina a lansat „un contraatac” în regiunea rusă Kursk, unde forţele Kievului controlează deja câteva sute de kilometri pătraţi de la o ofensivă în august 2024, anunţă AFP.

Kremlinul face tot ce-i stă în putință pentru a recâștiga controlul asupra Republicii Moldova. Anul trecut a depus eforturi pentru a influența alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), dar tacticile folosite nu i-au adus rezultatele dorite. În aceste condiții, a decis să utilizeze o altă armă, comentează publicația poloneză Onet. 

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat într-un interviu pentru The New York Times că linia de contact în războiul dintre Rusia și Ucraina este puțin probabil să se schimbe semnificativ în viitorul apropiat. Totodată, oficialul american a precizat că ambiția lui Putin a fost de a șterge Ucraina de pe hartă, iar, în opinia sa, este puțin probabil ca liderul de la Kremlin să renunțe la obiectivele sale. Din această cauză, un acord de încetare a focului nu poate fi realizat fără garanții de securitate pentru Ucraina, notează AlephNews.

UPDATE Regiunea separatistă prorusă Transnistria, din estul Republicii Moldova, este aproape complet dependentă de gazele rusești. Cu toate acestea, Gazprom a decis să întrerupă livrările, expunând Transnistria și Republica Moldova per ansamblu la o gravă criză energetică și umanitară. Experții sunt de acord asupra unui aspect, și anume că Moscova intenționează în acest fel să provoace și mai multe tensiuni la Chișinău înainte de alegerile parlamentare, prevăzute să aibă loc pe 11 iulie 2025, scrie Libertatea. „Nu tratăm această situație ca pe o criză energetică, ci ca pe o criză de securitate provocată de Rusia pentru a destabiliza Republica Moldova din punct de vedere economic și social”, afirmă pentru BBC Olga Roșca, consiliera pentru politică externă al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. „Este vorba, fără îndoială, de o operațiune premergătoare alegerilor parlamentare din 2025”, adaugă Roșca.

UPDATE Generalul Iunus-Bek Evkurov, un apropiat al președintelui Vladimir Putin și ministru adjunct al Apărării, a ajuns în regiunea Kursk duminică dimineața, 5 ianuarie, în jurul orei 10:00. Vizita sa vine la scurt timp după ce Ministerul rus al Apărării a admis că Ucraina a lansat o contraofensivă, dar a insistat că forțele ruse continuă să „înfrângă” trupele ucrainene. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Putin trimite un general de top la Kursk pentru a contracara ofensiva Ucrainei, scrie Ziare.com.

UPDATE Şeful administraţiei prezidenţiale a Ucrainei, Andrii Iermak, a postat un mesaj destul de clar pe Telegram, fără a confirma direct iniţiativa ucraineană: "Regiunea Kursk, veşti bune. Rusia primeşte ceea ce merită".Andrii Kovalenko, un oficial al Consiliului ucrainean pentru securitate naţională şi apărare, a declarat că ruşii "au fost atacaţi din mai multe părţi, ceea ce i-a surprins". 

UPDATE „În jurul orei locale 09:00 (06:00 GMT), inamicul a lansat un contraatac pentru a opri înaintarea trupelor ruse în zona Kursk”, a afimat armata rusă într-un comunicat, potrivit căreia „grupul de asalt al armatei ucrainene a fost învins de artilerie şi aviaţie. Operaţiunea de distrugere a unităţilor forţelor ucrainene continuă”, a adăugat armata rusă, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Forțele de apărare ale Ucrainei au pierdut controlul a peste 3.600 kilometri pătrați de teritoriu în 2024. În 2023, au pierdut aproximativ 540 de kilometri pătrați de teritorii și au eliberat aproximativ 430 km pătrați, se arată într-o analiză a portalului de specialitate ucrainean Militarnyi.

UPDATE Lipsiți de ajutor guvernamental consistent, mulți ucraineni strămutați din teritorii ocupate de ruși trăiesc la limita sărăciei. Așa că – apucând-o pe o cale scumpă și periculoasă, care riscă să-i lase de tot pe drumuri – unii aleg să revină în teritoriile ocupate de ruși. Acolo unde îi așteptă tot frig, sărăcie, mizerie și boală, arată Kyiv Independent, într-un amplu reportaj despre dramele unor oameni care nu-și mai găsesc locul în țara lor.

UPDATE Peste 3.000 de tancuri rusești și aproape 9.000 de vehicule blindate rusești a distrus armata ucraineană, în 2024, potrivit celui mai recent bilanț realizat de Institute for the Institute for the Study of War (ISW) și publicat de Kyiv Post. Armata rusă pare afectată, în condițiile în care folosește, în ultimele săptămâni, mai puține astfel de vehicule pe front, scrie Spotmedia.

UPDATE Prim-ministrul italian Giorgia Meloni l-a vizitat sâmbătă pe președintele ales al SUA, Donald Trump, la Mar-a-Lago, în Florida, potrivit Reuters, conform Mediafax. Prim-ministrul italian Giorgia Meloni l-a vizitat sâmbătă pe Trump la Mar-a-Lago, în Florida. Ea are misiunea de a consolida relațiile dintre liderii conservatori europeni și americani. Războiul Rusiei în Ucraina, probleme comerciale, Orientul Mijlociu și situația dificilă a unui jurnalist italian reținut la Teheran, urmau să fie subiecte de discuție între cei doi, potrivit presei italiene.

UPDATE Noul președinte american ales, Donald Trump, a promis să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, însă președintele rus, Vladimir Putin, nu a dat semne că ar fi dispus să negocieze. În acest context, diverși analiști oferă propriile strategii pentru a pune capăt războiului și nu toți cred că pacea poate fi obținută prin negocieri. Evaluările și comentariile acestora au fost colectate de „Vocea Americii”.

UPDATE Sistemele ruseşti de apărare aeriană au doborât 61 de drone ucrainene cu aripi fixe în cinci regiuni ale ţării în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, a informat, într-un comunicat, ministerul rus al apărării, transmite duminică EFE.

UPDATE Ministerul de interne al Poloniei stabileşte reguli şi reglementări pentru evacuarea civililor şi a valorilor naţionale culturale în caz de război sau de un dezastru natural, scrie AP. Un plan similar a fost anunţat şi de Lituania, anul trecut, notează Mediafax.

UPDATE Armata lui Zelenski continuă să piardă teren pe frontul din Donbass în fața forțelor ruse, mai numeroase și mai bine înarmate. Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din țară, la coruperea unor responsabili și la acțiuni de recrutare forțată, în care ofițerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale. Peste 60.000 de soldați ucraineni au dezertat în 2024.

UPDATE Cotidianul rus Izvestia a anunțat că unul dintre reporterii săi a fost ucis de un atac cu dronă în apropierea orașului Donețk din estul Ucrainei, relatează Reuters. „Armata ucraineană a lansat un atac cu dronă asupra unei mașini civile care îl transporta pe corespondentul independent al Izvestia, Alexander Martemianov”, a relatat cotidianul pe canalul de Telegram.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că forțele ruse și nord-coreene au suferit pierderi grele în luptele din sudul regiunii ruse Kursk, potrivit Reuters. „În luptele de ieri și de astăzi din apropierea unui singur sat, Makhnovka, în regiunea Kursk, armata rusă a pierdut până la un batalion de soldați de infanterie nord-coreeni și parașutiști ruși”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, referindu-se la un raport al comandantului de vârf al Ucrainei.

UPDATE Trupele ruse se deghizează în civili pentru a ocoli pozițiile militare ucrainene din sectorul de la Torețk al liniei frontului din regiunea Donețk, a declarat comandantul bateriei de artilerie din cadrul brigăzii ucrainene care luptă în acel punct, pentru publicația Suspilne.

UPDATE Armata rusă a susținut sâmbătă că a interceptat opt rachete americane ATACMS lansate de Ucraina împotriva teritoriului său, un tip de atac prezentat de Moscova drept „o linie roşie” în conflict.

UPDATE Rușii au făcut progrese semnificative în Torețk din regiunea Donețk, sâmbătă, 4 ianuarie, potrivit celor mai recente actualizări ale hărților interactive DeepState. Lupte intense au loc în acest oraș strategic, iar linia frontului îl împarte în două, făcând ca pozițiile celor două tabere să fie extrem de apropiate. Uneori, aceste confruntări se dau chiar între camerele aceleași clădiri, într-o luptă de o intensitate ridicată, cu infanteria rusă ascunzându-se printre dărâmături și clădiri, ceea ce face foarte dificilă distrugerea lor, scrie pravda.ua. 

UPDATE Pokrovsk, un oraș care avea 60 000 de locuitori înainte de războiul declanșat de Rusia în februarie 2024, este cea mai mare localitate unde apărarea Ucrainei riscă să cedeze sub asaltul Moscovei. Forţele ruse continuă să lanseze atacuri în apropiere de Pokrovsk cu scopul de a-l ocoli dinspre sud şi de a tăia liniile de aprovizionare a trupelor ucrainene, a declarat armata Kievului sâmbătă, potrivit Reuters.

 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1046: Atac cu drone și civili morți la Kiev. Zelenski: Pierderi grele pentru Rusia și Coreea de Nord
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1045: Gaz scump, atac la Kiev, scut estic și pierderi uriașe! Zelenski: „Trump îl poate opri pe Putin”
/VIDEO/ 2025, an al transformărilor și noilor începuturi: Ce prezic astrologii pentru Republica Moldova
/VIDEO/ 2025, an al transformărilor și noilor începuturi: Ce prezic astrologii pentru Republica Moldova
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
De ce îi pedepsește Putin pe transnistreni? „Sunt un instrument utilizat într-un joc politic mult mai mare”
De ce îi pedepsește Putin pe transnistreni? „Sunt un instrument utilizat într-un joc politic mult mai mare”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/FOTO/ Alertă la Aeroportul Chișinău! Un explozibil a fost găsit într-o mașină de jucărie
/FOTO/ Alertă la Aeroportul Chișinău! Un explozibil a fost găsit într-o mașină de jucărie

O badantă româncă a fost condamnată la închisoare: Ce i se incriminează

missing
08 ianuarie 2025, ora 18:15

O româncă badantă ar fi furat banii unui bătrân din Italia de care avea grijă și a cheltuit peste două milioane de euro, dar a fost prinsă de către membrii familiei bătrânului. Femeia l-ar convins să îi lase ei o parte din avere prin testament, scrie b1tv.ro

Femeia a câștigat încrederea milionarului și a familiei acestuia. Ba mai mult, bătrânul a mers chiar și în România cu ea de câteva ori. Dar, după decesul bătrânului, familia acestuia a reclamat românca după ce au observat că lipsesc sume mari de bani din contul milionarului. Apoi, au aflat că femeia a cheltuit timp de 9 ani peste două milioane de euro din banii bătrânului.

Procurorul a menționat că relația dintre victimă și învinuit nu era cunoscută de către alte persoane, nici măcar de cei apropiați lor.

În urma ședinței din 7 ianuarie 2025, femeia a fost condamnată la trei ani de închisoare și a primit amendă de 1.000 de euro și i s-a anulat moștenirea lăsată prin testament de către omul de afaceri italian în 2017.

În plus, românca trebuie să despăgubească soția bătrânului cu 25.000 de euro și 50.000 de euro pentru fiul lui. Decizia nu este decisivă și poate fi atacată cu recurs.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.