Secretarul de stat american Antony Blinken spune că Statele Unite au motive să creadă că Beijingul a intervenit pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să nu folosească armele nucleare, pe fondul războiului Ucraina, potrivit Euromaidan Press.
Beijingul a devenit principalul aliat și susținător financiar al Moscovei de la invazia pe scară largă din februarie 2022, deși China a negat acuzațiile de sprijinire a eforturilor militare ale Rusiei.
Într-un interviu acordat în 3 ianuarie Financial Times, Antony Blinken spune că este posibil ca China să își fi exercitat influența asupra Rusiei şi să fi intervenit atunci când Putin lua în considerare escaladarea nucleară.
„Avem motive să credem că China a abordat Rusia (în ceea ce privește folosirea de arme nucleare) și a spus: «Nu faceți asta»”, a declarat secretarul de stat al SUA.
El a spus că SUA au fost „foarte îngrijorate” pentru că Vladimir Putin părea să se gândească la opțiunea nucleară. „Chiar dacă probabilitatea (n.r – de a folosi armele nucleare) a crescut de la 5 la 15%, când vine vorba de arme nucleare, nimic nu este mai grav”, a declarat el.
De asemenea, Blinken a dezvăluit că SUA se pregătesc să ia măsuri suplimentare împotriva entităților chineze care sprijină eforturile militare ale Rusiei în Ucraina.
China, un aliat crucial pentru Rusia
Secretarul de stat al SUA a subliniat că abordarea duplicitară a Beijingului de a pretinde că urmărește pacea, permițând în același timp exporturi cu caracter militar către Rusia, a pus China într-o poziție din ce în ce mai dificilă. „China a incercat să obțină toate avantajele”, a mai spus secretarul de stat american.
China s-a abținut să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina în cadrul ONU, însă s-a abținut și de la acordarea de ajutor militar letal direct Moscovei, scrie Euromaidan Press.
Din punct de vedere economic, China a devenit un aliat crucial pentru Rusia în contextul sancțiunilor occidentale. Schimburile comerciale dintre cele două națiuni au atins un nivel record de 240 de miliarde de dolari în 2023, în creștere de la 147 de miliarde de dolari în 2021. China a furnizat Rusiei diverse inputuri industriale, inclusiv tehnologie cu dublă utilizare care poate servi atât în scopuri civile, cât și militare.
Blinken a spus însă că SUA au „responsabilitatea” de a menține dialogul în ciuda diferențelor semnificative cu China. El a menționat că ministrul chinez de externe, Wang Yi, l-a acuzat pe jumătate în glumă că se află într-un „turneu de încolțire” în cursul vizitelor sale în diferite țări asiatice.
Blinken apără deciziile lui Biden
În interviul acordat Financial Times, secretarul de stat american a respins criticile privind întârzierea livrărilor de arme către Ucraina, explicând că administrația trebuie să ia în considerare factorii practici, inclusiv capacitatea Ucrainei de a opera și de a întreține diverse sisteme de arme.
Blinken a apărat bilanțul lui Joe Biden privind Rusia și Ucraina, afirmând că Putin a suferit o „înfrângere strategică” și că NATO a devenit mai puternică.
Între timp, tensiunile dintre SUA și Rusia se mențin la un nivel ridicat. În luna octombrie a acestui an, ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov a declarat că Rusia trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare cu Statele Unite și a trimis avertismente repetate Washingtonului cu privire la criza relațiilor bilaterale.
Mandatul lui Biden se încheie la sfârșitul acestei luni, când președintele ales al SUA, Donald Trump, își va prelua funcția pe 20 ianuarie. Secretarul republican Marco Rubio îl va înlocui pe Blinken în funcția de secretar de stat.
Cum s-au amenințat SUA și Rusia la începutul războiului în Ucraina
Una dintre cele mai dramatice scene din „Război”, cea în care Biden și echipa sa de securitate națională devin alarmați cu privire la perspectiva ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraina, a fost descrisă în cartea „War”/„Război”, lansată în noiembrie 2024 de jurnalistul de investigații Bob Woodward.
Pe baza informațiilor serviciilor secrete, Casa Albă credea că există o șansă de 50% ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică.
Cartea relatează un apel telefonic tensionat între secretarul Apărării Lloyd Austin și omologul său rus, în octombrie 2022, după ce Biden și-a instruit oamenii să le spună rușilor ce vor face SUA dacă Kremlinul face uz de armele nucleare.
„Dacă veți face asta, toate reținerile pe care le-am avut în Ucraina ar fi reconsiderate”, i-a spus Austin ministrului Apărării Serghei Şoigu, potrivit lui Woodward.
„Acest lucru ar izola Rusia pe scena mondială într-o măsură pe care rușii nu o pot aprecia pe deplin”.
„Nu tolerez să fiu amenințat”, a răspuns Șoigu.
„Dl. Ministru”, a spus Austin, conform lui Woodward, „sunt liderul celei mai puternice armate din istoria lumii. Nu fac amenințări.”
Două zile mai târziu, rușii au cerut o nouă convorbire. De data aceasta, ministrul rus al apărării a susținut în mod dramatic că ucrainenii plănuiau să folosească o „bombă murdară” (armă radioactivă) – o informație falsă despre care SUA credeau că este folosită de Kremlin ca pretext pentru a desfășura o armă nucleară.
„Nu vă credem”, a spus Austin, pentru a continua „Nu o faceți”.
„Am înțeles”, a răspuns Șoigu.
Ulterior, Colin Kahl, un înalt oficial de la Pentagon, a spus că „a fost probabil cel mai terifiant moment al războiului”.
Retorica nucleară a lui Putin
Președintele rus Vladimir Putin a amenințat în mod repetat că va utiliza arme nucleare de la începutul invaziei la scară largă în 2022, prezentând aceste amenințări drept răspunsuri necesare la sprijinul occidental pentru Ucraina.
În 2024, când administrația Biden a eliminat restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare rusești, Vladimir Putin a modificat doctrina nucleară a Rusiei.
Doctrina actualizată permite utilizarea armelor nucleare împotriva statelor nenucleare dacă acestea sunt percepute ca o amenințare la adresa Rusiei sau a aliaților săi.
De asemenea, Putin a spus că Rusia ar putea folosi noua sa rachetă hipersonică Oreșnik pentru a ataca „centrele decizionale” de la Kiev, ca răspuns la lansarea de către Ucraina a rachetelor occidentale asupra teritoriului rus.