Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stanga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova

„Nu faceți asta”. SUA vorbesc despre un stat neașteptat care l-a convins pe Putin să nu folosească arme nucleare

missing
05 ianuarie 2025, ora 15:00

Secretarul de stat american Antony Blinken spune că Statele Unite au motive să creadă că Beijingul a intervenit pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să nu folosească armele nucleare, pe fondul războiului Ucraina, potrivit Euromaidan Press.

Beijingul a devenit principalul aliat și susținător financiar al Moscovei de la invazia pe scară largă din februarie 2022, deși China a negat acuzațiile de sprijinire a eforturilor militare ale Rusiei.

Într-un interviu acordat în 3 ianuarie Financial Times, Antony Blinken spune că este posibil ca China să își fi exercitat influența asupra Rusiei şi să fi intervenit atunci când Putin lua în considerare escaladarea nucleară.

„Avem motive să credem că China a abordat Rusia (în ceea ce privește folosirea de arme nucleare) și a spus:  «Nu faceți asta»”, a declarat secretarul de stat al SUA.

El a spus că SUA au fost „foarte îngrijorate” pentru că Vladimir Putin părea să se gândească la opțiunea nucleară. „Chiar dacă probabilitatea (n.r – de a folosi armele nucleare) a crescut de la 5 la 15%, când vine vorba de arme nucleare, nimic nu este mai grav”, a declarat el.

De asemenea, Blinken a dezvăluit că SUA se pregătesc să ia măsuri suplimentare împotriva entităților chineze care sprijină eforturile militare ale Rusiei în Ucraina.

China, un aliat crucial pentru Rusia

Secretarul de stat al SUA a subliniat că abordarea duplicitară a Beijingului de a pretinde că urmărește pacea, permițând în același timp exporturi cu caracter militar către Rusia, a pus China într-o poziție din ce în ce mai dificilă. „China a incercat să obțină toate avantajele”, a mai spus secretarul de stat american.

China s-a abținut să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina în cadrul ONU, însă s-a abținut și de la acordarea de ajutor militar letal direct Moscovei, scrie Euromaidan Press.

Din punct de vedere economic, China a devenit un aliat crucial pentru Rusia în contextul sancțiunilor occidentale. Schimburile comerciale dintre cele două națiuni au atins un nivel record de 240 de miliarde de dolari în 2023, în creștere de la 147 de miliarde de dolari în 2021. China a furnizat Rusiei diverse inputuri industriale, inclusiv tehnologie cu dublă utilizare care poate servi atât în scopuri civile, cât și militare.

Blinken a spus însă că SUA au „responsabilitatea” de a menține dialogul în ciuda diferențelor semnificative cu China. El a menționat că ministrul chinez de externe, Wang Yi, l-a acuzat pe jumătate în glumă că se află într-un „turneu de încolțire” în cursul vizitelor sale în diferite țări asiatice.

Blinken apără deciziile lui Biden

În interviul acordat Financial Times, secretarul de stat american a respins criticile privind întârzierea livrărilor de arme către Ucraina, explicând că administrația trebuie să ia în considerare factorii practici, inclusiv capacitatea Ucrainei de a opera și de a întreține diverse sisteme de arme.

Blinken a apărat bilanțul lui Joe Biden privind Rusia și Ucraina, afirmând că Putin a suferit o „înfrângere strategică” și că NATO a devenit mai puternică.

Între timp, tensiunile dintre SUA și Rusia se mențin la un nivel ridicat. În luna octombrie a acestui an, ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov a declarat că Rusia trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare cu Statele Unite și a trimis avertismente repetate Washingtonului cu privire la criza relațiilor bilaterale.

Mandatul lui Biden se încheie la sfârșitul acestei luni, când președintele ales al SUA, Donald Trump, își va prelua funcția pe 20 ianuarie. Secretarul republican Marco Rubio îl va înlocui pe Blinken în funcția de secretar de stat.

Cum s-au amenințat SUA și Rusia la începutul războiului în Ucraina

Una dintre cele mai dramatice scene din „Război”, cea în care Biden și echipa sa de securitate națională devin alarmați cu privire la perspectiva ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraina, a fost descrisă în cartea „War”/„Război”, lansată în noiembrie 2024 de jurnalistul de investigații Bob Woodward.

Pe baza informațiilor serviciilor secrete, Casa Albă credea că există o șansă de 50% ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică.

Cartea relatează un apel telefonic tensionat între secretarul Apărării Lloyd Austin și omologul său rus, în octombrie 2022, după ce Biden și-a instruit oamenii să le spună rușilor ce vor face SUA dacă Kremlinul face uz de armele nucleare.

„Dacă veți face asta, toate reținerile pe care le-am avut în Ucraina ar fi reconsiderate”, i-a spus Austin ministrului Apărării Serghei Şoigu, potrivit lui Woodward. 

„Acest lucru ar izola Rusia pe scena mondială într-o măsură pe care rușii nu o pot aprecia pe deplin”.

„Nu tolerez să fiu amenințat”, a răspuns Șoigu.

„Dl. Ministru”, a spus Austin, conform lui Woodward, „sunt liderul celei mai puternice armate din istoria lumii. Nu fac amenințări.”

Două zile mai târziu, rușii au cerut o nouă convorbire. De data aceasta, ministrul rus al apărării a susținut în mod dramatic că ucrainenii plănuiau să folosească o „bombă murdară” (armă radioactivă) – o informație falsă despre care SUA credeau că este folosită de Kremlin ca pretext pentru a desfășura o armă nucleară. 

„Nu vă credem”, a spus Austin, pentru a continua „Nu o faceți”. 

„Am înțeles”, a răspuns Șoigu. 

Ulterior, Colin Kahl, un înalt oficial de la Pentagon, a spus că „a fost probabil cel mai terifiant moment al războiului”.

Retorica nucleară a lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat în mod repetat că va utiliza arme nucleare de la începutul invaziei la scară largă în 2022, prezentând aceste amenințări drept răspunsuri necesare la sprijinul occidental pentru Ucraina.

În 2024, când administrația Biden a eliminat restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare rusești, Vladimir Putin a modificat doctrina nucleară a Rusiei.

Doctrina actualizată permite utilizarea armelor nucleare împotriva statelor nenucleare dacă acestea sunt percepute ca o amenințare la adresa Rusiei sau a aliaților săi.

De asemenea, Putin a spus că Rusia ar putea folosi noua sa rachetă hipersonică Oreșnik pentru a ataca „centrele decizionale” de la Kiev, ca răspuns la lansarea de către Ucraina a rachetelor occidentale asupra teritoriului rus.

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ 2025, an al transformărilor și noilor începuturi: Ce prezic astrologii pentru Republica Moldova
/VIDEO/ 2025, an al transformărilor și noilor începuturi: Ce prezic astrologii pentru Republica Moldova
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
De ce îi pedepsește Putin pe transnistreni? „Sunt un instrument utilizat într-un joc politic mult mai mare”
De ce îi pedepsește Putin pe transnistreni? „Sunt un instrument utilizat într-un joc politic mult mai mare”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Alertă la Aeroportul Chișinău! Un explozibil a fost găsit într-o mașină de jucărie
/VIDEO/ Alertă la Aeroportul Chișinău! Un explozibil a fost găsit într-o mașină de jucărie

/VIDEO/ Război informațional și criză fără soluții: Ce s-a întâmplat pe malul stâng al Nistrului în a doua zi de Crăciun

missing
08 ianuarie 2025, ora 18:48

În regiunea transnistreană nu se vede lumina de la capătul tunelului. Și astăzi, ca și în prima de Crăciun pe stil vechi, sunt 8 ore de deconectări în evantai. Rând pe rând se stinge lumina în toată stânga Nistrului începând cu ora 08:00 și până la miezul nopții. Pe fonul crizei energetice se conturează un adevărat război informațional. În timp ce Tiraspolul, susținut de Moscova aruncă săgeți spre Chișinău, ai noștri au făcut front comun cu Uniunea Europeană.

Autoritățile de la Tiraspol a împărțit regiunea în două grupuri. Între orele 08:00 și 12:00 au deconectat energia electrică pentru jumătate dintre locuitorii raioanelor din stânga Nistrului, după care între orele 12:00 și 16:00 pentru restul. Al doilea val de deconectări a câte patru ore începe la 18:00 și se încheie la miezul nopții. 

Pentru asta există două argumente - capacitatea de producție mai mică cu o treime în comparație cu nevoile populației, dar și presiunea enormă asupra rețelelor electrice, în condițiile în care oamenii rămași fără gaze folosesc energia electrică pentru a se încălzi. Suprasolicitarea rețelelor este confirmată și de avariile frecvente. 

De la începutul anului, autoritățile separatiste au raport aproape 1.000 de situații în care oamenii au rămas fără lumină din cauza defecțiunilor tehnice. La fel, Tiraspolul susține că această criză energetică a fost și motivul a 18 incendii. Din fericire, fără victime.

Între timp, presa controlată de regimul separatist multiplică narațiunile Kremlinului potrivit căruia Chișinăul se face vinovat de situația în care a ajuns regiunea transnistreană. Într-o nouă declarație pentru radio Sputnik, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat că Republica Moldova a declanșat o prigoană asupra transnistrenilor. Moscova însă nu spune nimic despre refuzul de a livra gaze în stânga Nistrului prin Turcia. 

Situația a fost subiectul discuției purtate la telefon de premierul Dorin Recean și comisarul european pentru afaceri externe. Kaja Kallas a scris pe rețeau X că „Rusia continuă să folosească gazul ca armă și, din nou, Moldova este o țintă a războiului său hibrid. Datorită sprijinului Uniunii Europene, Moldova rămâne rezilientă și bine conectată la rețelele energetice europene. În apelul meu cu Dorin Recean, am reafirmat solidaritatea noastră neclintită față de Moldova”, se arată în mesajul șefei diplomației europene. 

Stânga Nistrului a rămas fără gaze și, respectiv, agent termic și lumină după ce, pe 1 ianuarie, a expirat contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei. Gazprom are căi de ocolire a Ucrainei, doar că până acum nu rezervat volume de transport prin conducta transbalcanică. Chișinăul s-a oferit să ajute Tiraspolul ca să cumpere gaze de pe piața europeană, idee respinsă de autoritățile separatiste care până acum nu a plătit niciodată factura pentru gaze. 

/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stanga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.