Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova

Congresul SUA a certificat victoria lui Donald Trump în cadrul unei ceremonii prezidate de Kamala Harris

missing
06 ianuarie 2025, ora 23:02

Congresul SUA a certificat, luni, 6 ianuarie oficial victoria în alegerile din noiembrie a preşedintelui republican ales Donald Trump în faţa vicepreşedintei democrate Kamala Harris, deschizând calea pentru depunerea jurământului de către acesta la 20 ianuarie, relatează Reuters şi The Guardian.

Certificarea rezultatelor alegerilor din 5 noiembrie în cele 50 de state şi în Districtul Columbia a avut loc în cadrul unei ceremonii scurte, într-o şedinţă comună a Camerei Reprezentanţilor şi a Senatului. Această şedinţă a fost prezidată de Kamala Harris, care a acţionat în calitate de vicepreşedinte şi preşedinte al Senatului, scrie news.ro

„Situaţia votului pentru preşedintele Statelor Unite, astfel cum a fost transmisă preşedintelui Senatului, este următoarea: numărul total al electorilor desemnaţi să voteze pentru preşedintele Statelor Unite este de 538. În cadrul acestui număr total, majoritatea este de 270. Voturile pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite sunt următoarele: Donald J. Trump din statul Florida a primit 312 voturi”, a anunţat Harris, moment în care au izbucnit aplauze puternice din partea republicanilor.

Harris a aşteptat puţin, apoi a cerut linişte. „Kamala D. Harris din statul California a primit 226 de voturi”, a continuat ea, provocând aplauze din partea democraţilor.

Kamala Harris a anunţat şi rezultatele pentrru alegerea vicepreşedintelui. „Numărul total de electori desemnaţi să voteze pentru funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite este de 538. În cadrul acestui total, o majoritate este de 270. Voturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite sunt următoarele: JD Vance din statul Ohio a primit 312 voturi", a spus ea, în aplauzele republicanilor. „Tim Walz din statul Minnesota a primit 226 de voturi”, a adăugat apoi, referindu-se la fostul ei coechipier democrat.

Vicepreşedintele a oficializat apoi rezultatul alegerilor din 5 noiembrie rostind formula consacrată:. „Această anunţare a situaţiei voturilor de către preşedintele Senatului va fi considerată o declaraţie suficientă pentru persoanele alese ca preşedinte şi vicepreşedinte al Statelor Unite, fiecare pentru un mandat care începe în data de 20 ianuarie 2025 şi va fi înregistrată împreună cu lista voturilor în jurnalele Camerei şi Senatului", a anunţat Harris.

Ea a încheiat apoi şedinţa comună şi a părăsit sala Senatului. Între timp, viitorul vicepreşedinte JD Vance, care se afla în sală, vorbea cu congresemenii.

A fost nevoie de puţin peste o jumătate de oră pentru ca vicepreşedinta Kamala Harris, îndeplinindu-şi datoria ceremonială în calitate de preşedinte al Senatului, să certifice victoria lui Donald Trump în Colegiul Electoral.

Certificarea s-a încheiat rapid deoarece niciun democrat nu a contestat rezultatele din niciun stat - o schimbare faţă de acum patru ani, când, pe lângă faptul că susţinătorii lui Trump au atacat Capitoliul, zeci de congresmeni republicani au contestat în mod oficial certificarea victoriei lui Joe Biden în state-cheie.

Democraţii s-au opus în trecut certificării voturilor electorale, inclusiv atunci când Trump a fost ales pentru prima dată acum opt ani. Dar partidul s-a abţinut în unanimitate în acest an, iar congresmenii care au vorbit despre motivele pentru care nu au făcut-o au citat adesea necesitatea de a asigura un transfer paşnic al puterii după violenţele din 2021.

„Democraţia înseamnă respectarea rezultatelor, chiar şi atunci când pierzi. 6 ianuarie 2021 a fost una dintre cele mai întunecate zile din istoria modernă a Americii, deoarece mulţi oameni au permis partizanatului să eclipseze angajamentul lor faţă de democraţie. Acum doar trei zile am depus jurământul de a susţine şi apăra Constituţia Statelor Unite şi intenţionez să o respect. Astăzi, voi vota pentru certificarea victoriei preşedintelui ales Donald Trump şi îi îndemn pe toţi membrii Congresului să facă la fel”, a declarat congresmanul democrat Jared Moskowitz.

Conform CSPAN, certificarea votului electoral de luni a fost, în ceea ce priveşte durata, tipică pentru cele din trecutul recent. În 2017, sesiunea comună a durat 41 de minute, în timp ce în 2013 a durat 22 de minute, iar în 2009 a durat 36 de minute. Singura excepţie a fost anul 2021, când a durat 14 ore şi 48 de minute, deoarece susţinătorii lui Donald Trump au atacat Capitoliul.

Mai devreme în cursul zilei, Chuck Schumer, liderul minorităţii democrate din Senat, l-a criticat pe Donald Trump pentru că ia în considerare graţierea persoanelor condamnate sau acuzate de atacul din 6 ianuarie.

„Este ruşinos, absolut revoltător, faptul că preşedintele ales ia în considerare graţierea acestor răzvrătiţi care au încălcat legea şi i-au atacat pe poliţiştii noştri pe 6 ianuarie", a declarat Schumer într-un discurs susţinut în plenul Senatului. „Graţierea infractorilor care au atacat ofiţeri de poliţie şi au încercat să oprească procesul democratic ar fi o susţinere periculoasă a violenţei politice. Ar trimite un mesaj ţării şi lumii că cei care folosesc forţa pentru a obţine ceea ce doresc nu vor fi pedepsiţi. Este greşit. Este imprudent. Şi ar fi o insultă la adresa memoriei celor care au murit în legătură cu acea zi”, a declarat Schumer.

Trump a promis că graţierea celor implicaţi în atac ar putea avea loc chiar în prima sa zi de revenire în funcţie, deşi ar putea permite continuarea unor urmăriri penale.

Trump continuă să susţină în mod fals că înfrângerea sa din 2020 a fost rezultatul unei fraude generalizate şi a avertizat pe parcursul campaniei sale din 2024 că are temeri similare pentru 5 noiembrie, dar după victoria sa categorică în faţa Kamalei Harris, nimeni nu a mai pus la îndoială corectitudinea alegerilor.

„Congresul certifică astăzi marea noastră victorie electorală - un moment important în istorie. MAGA!” a scris Trump luni pe platforma sa de social media Truth Social.

Republicanii au obţinut majoritatea în Senatul SUA şi au un avantaj - extrem de strâns - şi în Camera Reprezentanţilor în urma alegerilor din noiembrie, ceea ce îi va oferi lui Trump sprijinul de care are nevoie pentru a-şi pune în aplicare programul planificat de reduceri de taxe şi de reprimare a imigranţilor care trăiesc ilegal în ţară.

Sesiunea comună a Congresului a avut loc chiar în timp ce capitala era cuprinsă de o furtună de iarnă, care aşezase un strat de 15 cm de zăpadă îngreunând deplasările.

Securitatea în interiorul şi în exteriorul Capitoliului a fost sporită în pregătirea certificării şi este de aşteptat să rămână în vigoare până la depunerea jurământului de către Trump.

Perimetrul Capitoliului a fost înconjurat de garduri metalice, la sute de metri de clădirea propriu-zisă a Congresului, care a era accesibilă numai prin puncte de control păzite de agenţi de poliţie în uniformă.

Convoaie de vehicule de poliţie negre erau prezente patrulând, iar în interior, echipe suplimentare de poliţişti în uniformă ai Capitoliului SUA verificau actele de identitate la locurile de intrare, inclusiv la uşile şi tunelurile subterane care duc spre cele două camere.

În încăierarea din 2021 de la Capitoliu, turbulenţii au trecut de baricadele poliţiei, agresând aproximativ 140 de agenţi şi provocând pagube de peste 2,8 milioane de dolari. Mai mulţi agenţi de poliţie care s-au luptat cu protestatarii au murit în săptămânile care au urmat, unii prin sinucidere.

Ca urmare a violenţelor din acea zi, Congresul a adoptat, la sfârşitul anului 2022, o legislaţie care întăreşte gestionarea procesului de certificare. Multe dintre aceste modificări au fost un răspuns direct la acţiunile lui Trump de până la 6 ianuarie 2021. De exemplu, noua lege afirmă că rolul vicepreşedintelui este în mare măsură ceremonial.

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Crăciun cu temperaturi de Paște: Unii s-au bronzat! Când a fost înregistrată cea mai caldă zi de iarnă în Moldova
/VIDEO/ Crăciun cu temperaturi de Paște: Unii s-au bronzat! Când a fost înregistrată cea mai caldă zi de iarnă în Moldova
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
/FOTO/ Ofertă neașteptată de la Chișinău pentru Cristiano Ronaldo: Cu ce propunere a venit un club din Capitală
/FOTO/ Ofertă neașteptată de la Chișinău pentru Cristiano Ronaldo: Cu ce propunere a venit un club din Capitală
Tragedie în Spania: O moldoveancă strivită de un tren în ajun de Crăciun
Tragedie în Spania: O moldoveancă strivită de un tren în ajun de Crăciun

/FOTO/ Bucurie în familia lui Joe Biden: Președintele american a devenit străbunic

missing
09 ianuarie 2025, ora 09:45

Președintele Joe Biden are un nou titlu, cel de străbunic. Nepoata lui, Naomi Biden Neal, a născut primul ei copil, un băiat, împreună cu soțul ei, Peter Neal, transmite ABC News.

Copilul s-a născut la un centru medical din Los Angeles și a fost numit William Brannon Neal IV, conform unei postări pe Instagram a Primei doamne.

Joe Biden, care a vizitat strănepotul la spital, a anunțat vestea nașterii la finalul unui briefing oficial de presă dedicat incendiilor din zonă.

„Vestea bună este că sunt străbunic începând de astăzi”, a declarat Biden.

Biden și soția sa au petrecut aproximativ 40 de minute la spital, vizitându-și nepoata și strănepotul.

Naomi Biden este fiica cea mai mare al lui Hunter Biden și fosta sa soție, Kathleen Buhle.

Fiul președintelui are alți patru copii.

Joe Biden a devenit primul președinte american în funcție care a devenit străbunic.

Președintele în funcție a fost căsătorit de două ori. Prima lui soție, Neilia Hunter, a decedat în 1972. Primul lor copil, Beau Biden, a decedat în 2015. Ceilalți trei copii al lui Biden sunt Robert Hunter Biden, Naomi Biden și Ashley Blazer Biden. Din 1977, președintele este căsătorit cu Jill Biden.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.