Un fost soldat israelian aflat în vacanță în Brazilia a fugit din țara sud-americană după ce acolo a fost intentat un proces împotriva sa, în care se susține că a fost responsabil de crime de război în timp ce servea în Gaza. În același timp, un responsabil al Hamas a declarat că mişcarea islamistă palestiniană este pregătită să elibereze 34 de ostatici israelieni, ţinuţi captivi în Fâşia Gaza.
Pe acest fundal, Administraţia Biden intenţionează să anunţe că va relaxa restricţiile privind ajutorul umanitar pentru Siria, în timp ce mai multe explozii au avut loc în depozite de muniţie aparţinând armatei lui Bashar al-Assad, în apropiere de capitala siriană Damasc.
UPDATE Doi copii, 10 femei, 11 vârstnici şi încă 11 bărbaţi ce au mai puţin de 50 de ani apar pe lista transmisă Israelului de către gruparea islamistă palestiniană Hamas cu numele celor 34 de ostatici pe care ar urma să-i elibereze într-o primă fază a unui acord de încetare a focului, informează luni EFE, care adaugă că respectiva listă a ajuns în presă, transmite Digi24. „Aceasta este lista predată de către Hamas”, au confirmat pentru EFE surse apropiate negocierilor, deşi nu este clar dacă toţi aceşti ostatici sunt în viaţă.
UPDATE Abdul Qadir Mumin, liderul somalez cu barbă portocalie vopsită cu henna și ochelari impresionanți, a devenit una dintre cele mai influente persoane din organizația teroristă Statul Islamic, deși nu deține oficial această poziție, transmite Mediafax. Mumin coordonează deja operațiunile din Somalia. Anterior, acesta a locuit în Suedia și Anglia, unde a obținut cetățenia britanică. La începutul anilor 2000, și-a câștigat reputația de predicator radical în moscheile din Londra și Leicester. După ce s-a întors în Somalia, și s-a alăturat inițial grupării Al-Shabaab, pentru ca apoi să treacă de partea Statului Islamic în 2015.
UPDATE Un responsabil al Hamas a declarat, duminică pentru AFP, că mişcarea islamistă palestiniană este pregătită să elibereze 34 de ostatici israelieni, ţinuţi captivi în Fâşia Gaza, în cursul „primei faze” a unui acord cu Israelul, scrie Agerpres. În schimb, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a negat informațiile potrivit cărora Hamas ar fi transmis o listă de ostatici care urmează să fie eliberați în cadrul unui potențial acord de încetare a focului. În acest weekend, în Qatar, au fost reluate negocierile indirecte între Hamas şi Israel în vederea unui acord privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza de la atacul mişcării palestiniene pe teritoriul israelian pe 7 octombrie 2023.
UPDATE Mai multe explozii au avut loc, duminică, în depozite de muniţie aparţinând armatei lui Bashar al-Assad, în apropiere de capitala siriană Damasc, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), informează AFP, citat de News.ro. „Explozii violente au fost auzite astăzi în jurul capitalei Damasc, posibil din cauza unui atac israelian”, a declarat ONG-ul. Întrebată duminică de AFP la Ierusalim, armata israeliană, care a vizat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni situri aparţinând armatei preşedintelui sirian înlăturat de la putere, a declarat că nu se află „în spatele” exploziilor.
UPDATE Administraţia Biden intenţionează să anunţe luni că va relaxa restricţiile privind ajutorul umanitar pentru Siria, relatează Wall Street Journal, potrivit Reuters, transmite News.ro. Astfel se va accelera livrarea de provizii de bază fără a ridica sancţiunile care restricţionează alte forme de asistenţă pentru noul guvern de la Damasc. Măsura, aprobată de administraţie în weekend, autorizează Departamentul Trezoreriei să elibereze derogări pentru grupurile de ajutor şi companiile care furnizează bunuri esenţiale precum apă, electricitate şi alte bunuri umanitare, a relatat WSJ citând oficiali.
UPDATE Un fost soldat israelian aflat în vacanță în Brazilia a fugit brusc din țara sud-americană după ce acolo a fost intentat un proces împotriva sa, în care se susține că a fost responsabil de crime de război în timp ce servea în Gaza, scrie CNN, citat de Digi24. Cazul este cel mai recent dintr-o serie de procese intentate de Fundația Hind Rajab (HRF), care a urmărit activitățile a sute de soldați israelieni care au servit în Gaza. Ministerul israelian de Externe a declarat duminică că „în urma unei încercări, la sfârșitul săptămânii trecute, din partea unor elemente anti-israeliene de a investiga un soldat israelian lăsat la vatră care a vizitat Brazilia, ministrul de externe Gideon Saar a activat imediat Ministerul de Externe pentru a se asigura că cetățeanul israelian nu se află în pericol”. Ministerul de Externe a adăugat că a atras atenția israelienilor „cu privire la postările făcute de aceștia pe rețelele de socializare referitoare la serviciul lor militar și la faptul că elemente anti-israeliene pot exploata aceste postări pentru a iniția proceduri judiciare nefondate împotriva lor”. HRF este un ONG pro-palestinian care afirmă că este dedicat „ruperii ciclului impunității israeliene și onorării memoriei lui Hind Rajab și a tuturor celor care au pierit în genocidul din Gaza”.