În regiunea transnistreană nu se vede lumina de la capătul tunelului. Și astăzi, ca și în prima de Crăciun pe stil vechi, sunt 8 ore de deconectări în evantai. Rând pe rând se stinge lumina în toată stânga Nistrului începând cu ora 08:00 și până la miezul nopții. Pe fonul crizei energetice se conturează un adevărat război informațional. În timp ce Tiraspolul, susținut de Moscova aruncă săgeți spre Chișinău, ai noștri au făcut front comun cu Uniunea Europeană.
Autoritățile de la Tiraspol a împărțit regiunea în două grupuri. Între orele 08:00 și 12:00 au deconectat energia electrică pentru jumătate dintre locuitorii raioanelor din stânga Nistrului, după care între orele 12:00 și 16:00 pentru restul. Al doilea val de deconectări a câte patru ore începe la 18:00 și se încheie la miezul nopții.
Pentru asta există două argumente - capacitatea de producție mai mică cu o treime în comparație cu nevoile populației, dar și presiunea enormă asupra rețelelor electrice, în condițiile în care oamenii rămași fără gaze folosesc energia electrică pentru a se încălzi. Suprasolicitarea rețelelor este confirmată și de avariile frecvente.
De la începutul anului, autoritățile separatiste au raport aproape 1.000 de situații în care oamenii au rămas fără lumină din cauza defecțiunilor tehnice. La fel, Tiraspolul susține că această criză energetică a fost și motivul a 18 incendii. Din fericire, fără victime.
Între timp, presa controlată de regimul separatist multiplică narațiunile Kremlinului potrivit căruia Chișinăul se face vinovat de situația în care a ajuns regiunea transnistreană. Într-o nouă declarație pentru radio Sputnik, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat că Republica Moldova a declanșat o prigoană asupra transnistrenilor. Moscova însă nu spune nimic despre refuzul de a livra gaze în stânga Nistrului prin Turcia.
Situația a fost subiectul discuției purtate la telefon de premierul Dorin Recean și comisarul european pentru afaceri externe. Kaja Kallas a scris pe rețeau X că „Rusia continuă să folosească gazul ca armă și, din nou, Moldova este o țintă a războiului său hibrid. Datorită sprijinului Uniunii Europene, Moldova rămâne rezilientă și bine conectată la rețelele energetice europene. În apelul meu cu Dorin Recean, am reafirmat solidaritatea noastră neclintită față de Moldova”, se arată în mesajul șefei diplomației europene.
Stânga Nistrului a rămas fără gaze și, respectiv, agent termic și lumină după ce, pe 1 ianuarie, a expirat contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei. Gazprom are căi de ocolire a Ucrainei, doar că până acum nu rezervat volume de transport prin conducta transbalcanică. Chișinăul s-a oferit să ajute Tiraspolul ca să cumpere gaze de pe piața europeană, idee respinsă de autoritățile separatiste care până acum nu a plătit niciodată factura pentru gaze.