Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova

/VIDEO/ Ofensivă-surpriză a Ucrainei în regiunea Kursk. Zelenski: „Armata rusă a pierdut un batalion întreg” 

missing
foto simbol
06 ianuarie 2025, ora 11:45

Forțele armate ucrainene au început duminică o ofensivă surpriză în regiunea Kursk din Rusia, într-o aparentă încercare de a recâștiga inițiativa pe câmpul de luptă înainte de revenirea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă, scrie digi24.ro.

Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut circa un batalion de soldați nord-coreeni, aduși să se alăture luptei pentru regiunea Kursk, în doar două zile. Ei au fost distruși în satul Mahnovka, împreună cu parașutiști ruși, a precizat liderul de la Kiev. 

Grupuri de luptă nord-coreene au fost trimise în mai multe sate din prima linie la sud-est de Suja. Potrivit lui Zelenski, peste 3.000 de persoane au fost până acum ucise sau rănite. 

Mai multe clipuri video postate pe internet par să arate trupele ucrainene înaintând spre satul Bolșoe Soldașkoe, la nord-est de orașul rus Suja, aflat sub control ucrainean. De asemenea, mai multe vehicule blindate au fost suprinse prin așezări rustice goale. 

Oficialii ucraineni au confirmat că are loc o operațiune semnificativă. Bloggerii militari ruși au raportat lupte aprige. Statul major al Ucrainei a declarat că 42 de lupte au avut loc duminică în zona Kursk, dintre care 12 continuă. 

Au existat informații neconfirmate că trupele ucrainene au intrat în cătunele rusești Berdin și Novosotnițkii. Peste noapte, specialiștii ucraineni au îndepărtat minele. Au fost folosite contramăsuri electronice extinse pentru a elimina unele drone rusești. 

Andrii Iermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, a sugerat că cel mai recent atac al Ucrainei a avut succes. „Regiunea Kursk, vești bune, Rusia primește ceea ce merită”, a anunțat el duminică. 

Andrii Kovalenko, un înalt oficial al Consiliului de securitate națională și apărare al Ucrainei, a confirmat operațiunea de duminică. „În regiunea Kursk, rușii sunt profund îngrijorați. Au fost atacați pe mai multe fronturi, ceea ce a fost o surpriză pentru ei”, a postat el pe Telegram. 

Bloggerii militari ruși au speculat că Ucraina încearcă să captureze centrala nucleară Kursk din orașul Kurceatov. Kievul a respins anterior speculațiile. Centrala este situată departe de frontul existent. 

Operațiunea de duminică are loc înaintea revenirii lui Donald Trump ca președinte al SUA pe 20 ianuarie și a posibilelor negocieri de „pace” care ar putea avea loc pe parcursul acestui an. Zelenski a sugerat că teritoriul din jurul Kurskului ar putea juca un rol în orice acord de pace. Kievul controlează în prezent 585 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc. 

Cel mai recent raid la Kursk a fost posibil ca urmare a vremii reci, ceea ce a făcut ca unitățile blindate ucrainene să avanseze mai ușor. Au existat rapoarte că vehicule de luptă Bradley furnizate de SUA au fost desfășurate pentru a transporta infanteria ucraineană. 

Câștigurile din regiunea rusă Kursk ar putea fi monedă de schimb în negocierile de pace 

Ucraina a lansat un raid transfrontalier semnificativ în urmă cu aproape șase luni în regiunea Kursk. Era prima dată când tancurile inamice pătrundeau pe teritoriul Rusiei de la cel de-Al Doilea Război Mondial și un șec major pentru Kremlin. 

De atunci, armata Rusiei a încercat să evacueze forțele ucrainene. A avut un oarecare succes – recapturarea a aproximativ 40% din teritoriul pierdut – dar nu a reușit să-i împingă pe ucraineni pe deplin în afara teritoriului rus. 

Moscova a dat puține semne că este dispusă să înceteze lupta. Vladimir Putin a spus că cererile sale teritoriale sunt neschimbate. Acestea includ patru regiuni ucrainene pe care el le-a „anexat” în 2022, inclusiv orașele Zaporojie și Herson și alte zone pe care Rusia nu le controlează. 

Calculul aparent al lui Putin este că noua administrație americană va întrerupe toate livrările militare către Ucraina, permițând forțelor ruse să obțină noi câștiguri în 2025. 

În interiorul Ucrainei, Rusia avansează deja cu cel mai rapid ritm de la invazia sa la scară largă din 2022. Trupele ruse încearcă să flancheze orașul ucrainean Pokrovsk din regiunea Donețk. În ultimele două zile, rușii au capturat mai multe sate periferice, la sud-vest. 

Ultimii apărători ucraineni au fost forțați recent să-și abandoneze fortăreața subterană într-o centrală termică din orașul de est Kurahove. Rușii au capturat de atunci complexul ruinat, bătălii având loc la periferia Kurahove.

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Санду и Зеленский обсудили по телефону энергетический кризис в Приднестровье
Санду и Зеленский обсудили по телефону энергетический кризис в Приднестровье
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
 Гипогликемия стала причиной лобового столкновения на трассе Сороки-Атаки. Оба водителя живы
Гипогликемия стала причиной лобового столкновения на трассе Сороки-Атаки. Оба водителя живы
В Молдове полиция предупреждает о росте мошенничеств в праздничный период
В Молдове полиция предупреждает о росте мошенничеств в праздничный период
Вслед за газом Украина может прекратить транзит российской нефти в ЕС
Вслед за газом Украина может прекратить транзит российской нефти в ЕС

Primul caz de îmbolnăvire în România cu virusul HMPV din China: Pacienta nu a călătorit peste hotare

missing
foto: ABC News
09 ianuarie 2025, ora 10:11

Medicii români au confirmat primul caz de metapneumovirus uman (HMPV) în România. Pacienta, în vârstă de 67 de ani, nu a călătorit în străinătate, transmite HotNews.

„Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat miercuri medicul șef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea.

Potrivit medicului, pacienta este o femeie de 67 de ani din Oradea care nu a călătorit în afara țării.

Primele simptome au apărut în 26 decembrie, iar la moment, femeia este în spital, izolată și se simte bine. Ancheta epidemiologică pe acest caz continuă.

Virusul, care a fost identificat pentru prima dată în 2001, ridică îngrijorări în rândul experților pe fondul unei creșteri globale a infecțiilor respiratorii în această iarnă. Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sinciţial.

Virusul provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, congestie şi dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot fi grave, necesitând spitalizare.

HMPV prezintă un risc pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bebeluşii, persoanele în vârstă şi cele cu un sistem imunitar slăbit. În prezent, nu există vaccinuri pentru HMPV.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

Бывший телохранитель Шора престанет перед судом по делу о незаконном финансировании партии
Бывший телохранитель Шора престанет перед судом по делу о незаконном финансировании партии
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
Санду и Зеленский обсудили по телефону энергетический кризис в Приднестровье
Санду и Зеленский обсудили по телефону энергетический кризис в Приднестровье
В Молдове полиция предупреждает о росте мошенничеств в праздничный период
В Молдове полиция предупреждает о росте мошенничеств в праздничный период
"Нежелательная персона". Варшава не пригласила посла Венгрии на празднование польского председательства в ЕС
"Нежелательная персона". Варшава не пригласила посла Венгрии на празднование польского председательства в ЕС

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.