Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1049: Atac de Crăciun, premieră istorică și bilanț sumbru la Kursk. Îl va ierta Zelenski pe Putin?

07 ianuarie 2025, ora 21:36

Autoritățile de la Kiev îl investighează pe Serhii Zviagințev, șeful interimar al Serviciului vamal de stat din Ucraina, din cauza suspiciunilor că acesta nu a declarat o locuință din apropiere de Kiev. În același timp, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să negocieze încheierea războiului cu ruşii ca pas final după o întâlnire cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi cu reprezentanţii Uniunii Europene. Totodată, liderul de la Kiev a subliniat că este imposibil ca Putin să fie iertat.

Pe acest fundal, Rusia a lansat spre Ucraina azi-noapte 38 de Shahed și drone imitatoare, iar Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană și-au reafirmat sprijinul pentru Kiev în contextul ofensivei din Kursk. În legătură cu aceasta, Zelenski a declarat că forțele ruse au suferit pierderi semnificative în cele cinci luni de lupte din regiunea dată.

UPDATE Kremlinul intenționat a generat o criză umanitară în stânga Nistrului pentru a destabiliza activitatea guvernului pro-european de la Chișinău. Această opinie a fost exprimată de prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, într-un interviu pentru Euronews.

UPDATE Armata ucraineană raportează o nouă premieră istorică: un pilot de vânătoare a reușit să doboare șase rachete de croazieră rusești într-o singură misiune de luptă. Performanța a fost realizată folosind un avion de vânătoare american F-16 primit de la aliații occidentali, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene. „Un pilot ucrainean de vânătoare F-16 a doborât șase rachete de croazieră rusești într-o singură misiune de luptă. Conform datelor verificate, la 13 decembrie 2024, pentru prima dată în istorie, pilotul nostru F-16 a doborât șase rachete de croazieră”, se arată într-o postare pe rețeaua X a Forțelor Aeriene Ucrainene.

UPDATE Un cuplu de germani a mărturisit marţi că au ucis o refugiată ucraineană şi pe mama acesteia, în martie 2024, pentru a le fura copilul. În prima zi a procesului de la Tribunalul districtual din Mannheim, cei doi inculpaţi au recunoscut că au ucis o ucraineancă de 27 de ani şi pe mama acesteia, în vârstă de 51 de ani, informează dpa, potrivit Agerpres. „Regret tot ce am făcut", a spus bărbatul într-o declaraţie citită de avocaţi. Soţia lui a adăugat: „Am făcut o mare greşeală". Potrivit parchetului, cuplul are în total patru copii, inclusiv un fiu împreună. După ce a suferit o serie de avorturi spontane şi un tratament de fertilitate nereuşit, femeia a plănuit împreună cu partenerul ei să răpească o fetiţă nou-născută şi să pretindă că este fiica lor. „Ne-am dorit foarte mult să avem o fiică împreună, aceasta a fost cea mai fierbinte dorinţă a soţiei mele", a declarat bărbatul marţi.

UPDATE Vladimir Putin a participat luni seară la slujba de Crăciun, într-o biserică din Parcul Victoriei din Moscova, alături de veterani ai războiului din Ucraina, informează EFE.  Pe lângă participarea la slujbă, Putin a aprins câteva lumânări şi s-a rugat alături de alte persoane, deplasându-se apoi la Catedrala Hristos Mântuitorul, de unde patriarhul Kirill a oficiat slujba de Crăciun pentru întreaga ţară. Putin a cerut să-i fie gravate iniţialele pe lanţurile unora dintre crucile pe care Kirill le-a binecuvântat şi care vor fi trimise soldaţilor care luptă pe frontul din Ucraina.

video: tg/meduza

UPDATE Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană și-au reafirmat sprijinul pentru Kiev, în contextul ofensivei Ucrainei în regiunea rusă Kursk. „Ucraina are dreptul să se apere, iar conform dreptului internațional, acest drept se extinde dincolo de granițele sale”, a declarat șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, într-un comunicat pentru Reuters. Oficiala a adăugat că „forțele militare ruse din regiunea Kursk sunt ținte legitime conform dreptului internațional”, având în vedere atacurile rusești din această zonă. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite sunt angajate să pună Ucraina în cea mai puternică poziție pe câmpul de luptă, inclusiv prin creșterea asistenței de securitate. Marea Britanie a declarat că va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar”.

UPDATE Rusia atacă și de Crăciun pe stil vechi. Armata lui Putin a lansat spre Ucraina azi-noapte 38 de Shahed și drone imitatoare, potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ale Kievului. „Până la ora 9.00, a fost confirmată doborârea a 28 de drone de atac Shahed și a altor tipuri de drone în regiunile Poltava, Sumî, Harkov, Cerkasî, Nikolaev, Herson și Kirovohrad. Nu au fost înregistrate lovituri. Zece drone imitatoare inamice au fost pierdute în zonă (fără consecințe negative), dintre care trei au zburat spre Rusia”, a transmis sursa citată.

UPDATE În discursul său către ambasadori de luni seara, președintele francez Emmanuel Macron a abordat și problema Ucrainei, transmite News.ro. „Cealaltă provocare strategică şi de securitate majoră este, evident, Rusia, cu războiul din Ucraina şi nu numai”, a menţionat liderul de la Elysee.  Oficialul a subliniat în continuare de ce este importantă chestiunea ucraineană şi a arătat că Rusia are ambiţii imperialiste şi şi-a modificat „natura agresiunii” sale faţă de europeni, inclusiv prin interfenţa în alegeri, dar şi prin modificarea doctrinei sale nucleare. „Ceea ce vreau să spun aici este de ce ceea ce se întâmplă în Ucraina este atât de important. Pentru că, într-un fel, se referă la securitatea internaţională şi la interesele foarte directe ale europenilor şi ale francezilor. În primul rând, securitatea internaţională, deoarece miza aici este revizionismul şi imperialismul dezinhibat. Dacă permitem unei puteri internaţionale să revizuiască frontierele recunoscute la nivel internaţional fără să se reacţioneze, iar dreptul internaţional să fie călcat în picioare pentru că ne-ar costa scump, sau din cauza asta sau din cauza aia, acceptând un fel de compromis, mult noroc cu restul!” - a avertizat Macron. „Pentru că aceasta înseamnă pur şi simplu că credibilitatea tuturor va fi spulberată. Şi astfel, credibilitatea ordinii internaţionale şi a regulilor sale este în joc. Dar, mai presus de toate, pentru că în ultimii ani Rusia şi-a intensificat agresiunea şi a schimbat natura agresiunii sale faţă de europeni şi o mare parte a lumii. (...)  A avut loc o schimbare radicală a comportamentului său în ceea ce priveşte doctrina sa nucleară, pe care a înăsprit-o considerabil, şi în ceea ce priveşte ameninţarea pe care o reprezintă pentru vecinii săi. Acest lucru nu este complet nou, deoarece am asistat la creşterea tensiunilor în ultimele decenii. Acum este mult mai clar, mult mai explicit”, a spus Macron.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o reacție dură în timpul unui interviu cu un podcaster american de origine ucraineană, Lex Fridman, când acesta din urmă a sugerat că Vladimir Putin ar trebui să fie iertat ca parte a unui compromis care să ducă la încheierea războiului în Ucraina. Zelenski a exclus tranșant această posibilitate: „Nimeni niciodată n-o să accepte asta. Este absolut imposibil”, transmite Digi24. 

video: x/nexta_tv

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au suferit pierderi semnificative în cele cinci luni de lupte din regiunea Kursk din Rusia, transmite Digi24. „În timpul operațiunii Kursk, inamicul a pierdut deja 38.000 dintre soldații săi numai în această direcție, aproape 15.000 dintre aceste pierderi fiind ireversibile”, a adăugat Zelenski în discursul său de seară.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să negocieze încheierea războiului cu ruşii ca pas final după o întâlnire cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi cu reprezentanţii Uniunii Europene (UE) şi abia după ce obţine de la aceştia din urmă un nivel satisfăcător de garanţii de securitate pentru Ucraina, informează luni EFE, citat de Agerpres. Într-un interviu publicat la sfârşitul săptămânii cu realizatorul american de podcasturi Lex Fridman, Zelenski a indicat că primul pas către pace pentru el ar fi o întâlnire cu Trump după ce acesta va fi învestit oficial ca preşedinte al SUA, la 20 ianuarie. „Ne aşezăm (la discuţii), în primul rând cu Trump. Ne punem de acord cu el asupra modului în care poate fi oprit războiul", a explicat liderul ucrainean, adăugând că, în al doilea rând, pentru Kiev este „foarte important ca şi Europa să aibă un cuvânt de spus" în acest proces. Această fază va fi rapidă, deoarece „Europa va sprijini poziţia lui Trump", crede Zelenski, care se aşteaptă să obţină garanţii de securitate pentru Ucraina de la ambii actori. „Apoi ne putem aşeza (la discuţii) şi cu ruşii", i-a spus Zelenski interlocutorului său, respingând încă de la început o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, precum şi o încetare a focului „fără garanţii serioase de securitate".

UPDATE Autoritățile de la Kiev îl investighează pe Serhii Zviagințev, șeful interimar al Serviciului vamal de stat din Ucraina, din cauza suspiciunilor că acesta nu a declarat o locuință din apropiere de Kiev, a cărei valoare a fost evaluată la peste 100.000 de dolari, a declarat Biroul Național Anticorupție (NABU) al țării la 6 ianuarie, transmite Digi24. Anchetatorii cred că Zviagințev și familia sa sunt proprietarii reali ai unei case de 236 de metri pătrați, precum și ai unui teren adiacent, la periferia Kievului, care este înregistrat pe numele socrului său. Anchetatorii susțin că Zviagințev nu a declarat bunurile între 2021 și 2023.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1048: Dezvăluirile lui Zelenski, scuzele lui Lukașenko și ofensivă-surpriză! Rusia a capturat un oraș
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Linie roșie, atac la Kursk și tensiune la Pokrovsk! Onet: „Rusia folosește o altă armă în Moldova”
/VIDEO/ Crăciun cu temperaturi de Paște: Unii s-au bronzat! Când a fost înregistrată cea mai caldă zi de iarnă în Moldova
/VIDEO/ Crăciun cu temperaturi de Paște: Unii s-au bronzat! Când a fost înregistrată cea mai caldă zi de iarnă în Moldova
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
/FOTO/ Ofertă neașteptată de la Chișinău pentru Cristiano Ronaldo: Cu ce propunere a venit un club din Capitală
/FOTO/ Ofertă neașteptată de la Chișinău pentru Cristiano Ronaldo: Cu ce propunere a venit un club din Capitală
Tragedie în Spania: O moldoveancă strivită de un tren în ajun de Crăciun
Tragedie în Spania: O moldoveancă strivită de un tren în ajun de Crăciun

/FOTO/ Bucurie în familia lui Joe Biden: Președintele american a devenit străbunic

missing
09 ianuarie 2025, ora 09:45

Președintele Joe Biden are un nou titlu, cel de străbunic. Nepoata lui, Naomi Biden Neal, a născut primul ei copil, un băiat, împreună cu soțul ei, Peter Neal, transmite ABC News.

Copilul s-a născut la un centru medical din Los Angeles și a fost numit William Brannon Neal IV, conform unei postări pe Instagram a Primei doamne.

Joe Biden, care a vizitat strănepotul la spital, a anunțat vestea nașterii la finalul unui briefing oficial de presă dedicat incendiilor din zonă.

„Vestea bună este că sunt străbunic începând de astăzi”, a declarat Biden.

Biden și soția sa au petrecut aproximativ 40 de minute la spital, vizitându-și nepoata și strănepotul.

Naomi Biden este fiica cea mai mare al lui Hunter Biden și fosta sa soție, Kathleen Buhle.

Fiul președintelui are alți patru copii.

Joe Biden a devenit primul președinte american în funcție care a devenit străbunic.

Președintele în funcție a fost căsătorit de două ori. Prima lui soție, Neilia Hunter, a decedat în 1972. Primul lor copil, Beau Biden, a decedat în 2015. Ceilalți trei copii al lui Biden sunt Robert Hunter Biden, Naomi Biden și Ashley Blazer Biden. Din 1977, președintele este căsătorit cu Jill Biden.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.