Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1051: Soluția Kievului, moarte la Zaporojie și ironia lui Medvedev. Surse: Zelenski va candida din nou

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1049: Atac de Crăciun, premieră istorică și bilanț sumbru la Kursk. Îl va ierta Zelenski pe Putin?

07 ianuarie 2025, ora 21:36

Autoritățile de la Kiev îl investighează pe Serhii Zviagințev, șeful interimar al Serviciului vamal de stat din Ucraina, din cauza suspiciunilor că acesta nu a declarat o locuință din apropiere de Kiev. În același timp, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să negocieze încheierea războiului cu ruşii ca pas final după o întâlnire cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi cu reprezentanţii Uniunii Europene. Totodată, liderul de la Kiev a subliniat că este imposibil ca Putin să fie iertat.

Pe acest fundal, Rusia a lansat spre Ucraina azi-noapte 38 de Shahed și drone imitatoare, iar Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană și-au reafirmat sprijinul pentru Kiev în contextul ofensivei din Kursk. În legătură cu aceasta, Zelenski a declarat că forțele ruse au suferit pierderi semnificative în cele cinci luni de lupte din regiunea dată.

UPDATE Kremlinul intenționat a generat o criză umanitară în stânga Nistrului pentru a destabiliza activitatea guvernului pro-european de la Chișinău. Această opinie a fost exprimată de prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, într-un interviu pentru Euronews.

UPDATE Armata ucraineană raportează o nouă premieră istorică: un pilot de vânătoare a reușit să doboare șase rachete de croazieră rusești într-o singură misiune de luptă. Performanța a fost realizată folosind un avion de vânătoare american F-16 primit de la aliații occidentali, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene. „Un pilot ucrainean de vânătoare F-16 a doborât șase rachete de croazieră rusești într-o singură misiune de luptă. Conform datelor verificate, la 13 decembrie 2024, pentru prima dată în istorie, pilotul nostru F-16 a doborât șase rachete de croazieră”, se arată într-o postare pe rețeaua X a Forțelor Aeriene Ucrainene.

UPDATE Un cuplu de germani a mărturisit marţi că au ucis o refugiată ucraineană şi pe mama acesteia, în martie 2024, pentru a le fura copilul. În prima zi a procesului de la Tribunalul districtual din Mannheim, cei doi inculpaţi au recunoscut că au ucis o ucraineancă de 27 de ani şi pe mama acesteia, în vârstă de 51 de ani, informează dpa, potrivit Agerpres. „Regret tot ce am făcut", a spus bărbatul într-o declaraţie citită de avocaţi. Soţia lui a adăugat: „Am făcut o mare greşeală". Potrivit parchetului, cuplul are în total patru copii, inclusiv un fiu împreună. După ce a suferit o serie de avorturi spontane şi un tratament de fertilitate nereuşit, femeia a plănuit împreună cu partenerul ei să răpească o fetiţă nou-născută şi să pretindă că este fiica lor. „Ne-am dorit foarte mult să avem o fiică împreună, aceasta a fost cea mai fierbinte dorinţă a soţiei mele", a declarat bărbatul marţi.

UPDATE Vladimir Putin a participat luni seară la slujba de Crăciun, într-o biserică din Parcul Victoriei din Moscova, alături de veterani ai războiului din Ucraina, informează EFE.  Pe lângă participarea la slujbă, Putin a aprins câteva lumânări şi s-a rugat alături de alte persoane, deplasându-se apoi la Catedrala Hristos Mântuitorul, de unde patriarhul Kirill a oficiat slujba de Crăciun pentru întreaga ţară. Putin a cerut să-i fie gravate iniţialele pe lanţurile unora dintre crucile pe care Kirill le-a binecuvântat şi care vor fi trimise soldaţilor care luptă pe frontul din Ucraina.

video: tg/meduza

UPDATE Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană și-au reafirmat sprijinul pentru Kiev, în contextul ofensivei Ucrainei în regiunea rusă Kursk. „Ucraina are dreptul să se apere, iar conform dreptului internațional, acest drept se extinde dincolo de granițele sale”, a declarat șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, într-un comunicat pentru Reuters. Oficiala a adăugat că „forțele militare ruse din regiunea Kursk sunt ținte legitime conform dreptului internațional”, având în vedere atacurile rusești din această zonă. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite sunt angajate să pună Ucraina în cea mai puternică poziție pe câmpul de luptă, inclusiv prin creșterea asistenței de securitate. Marea Britanie a declarat că va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar”.

UPDATE Rusia atacă și de Crăciun pe stil vechi. Armata lui Putin a lansat spre Ucraina azi-noapte 38 de Shahed și drone imitatoare, potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ale Kievului. „Până la ora 9.00, a fost confirmată doborârea a 28 de drone de atac Shahed și a altor tipuri de drone în regiunile Poltava, Sumî, Harkov, Cerkasî, Nikolaev, Herson și Kirovohrad. Nu au fost înregistrate lovituri. Zece drone imitatoare inamice au fost pierdute în zonă (fără consecințe negative), dintre care trei au zburat spre Rusia”, a transmis sursa citată.

UPDATE În discursul său către ambasadori de luni seara, președintele francez Emmanuel Macron a abordat și problema Ucrainei, transmite News.ro. „Cealaltă provocare strategică şi de securitate majoră este, evident, Rusia, cu războiul din Ucraina şi nu numai”, a menţionat liderul de la Elysee.  Oficialul a subliniat în continuare de ce este importantă chestiunea ucraineană şi a arătat că Rusia are ambiţii imperialiste şi şi-a modificat „natura agresiunii” sale faţă de europeni, inclusiv prin interfenţa în alegeri, dar şi prin modificarea doctrinei sale nucleare. „Ceea ce vreau să spun aici este de ce ceea ce se întâmplă în Ucraina este atât de important. Pentru că, într-un fel, se referă la securitatea internaţională şi la interesele foarte directe ale europenilor şi ale francezilor. În primul rând, securitatea internaţională, deoarece miza aici este revizionismul şi imperialismul dezinhibat. Dacă permitem unei puteri internaţionale să revizuiască frontierele recunoscute la nivel internaţional fără să se reacţioneze, iar dreptul internaţional să fie călcat în picioare pentru că ne-ar costa scump, sau din cauza asta sau din cauza aia, acceptând un fel de compromis, mult noroc cu restul!” - a avertizat Macron. „Pentru că aceasta înseamnă pur şi simplu că credibilitatea tuturor va fi spulberată. Şi astfel, credibilitatea ordinii internaţionale şi a regulilor sale este în joc. Dar, mai presus de toate, pentru că în ultimii ani Rusia şi-a intensificat agresiunea şi a schimbat natura agresiunii sale faţă de europeni şi o mare parte a lumii. (...)  A avut loc o schimbare radicală a comportamentului său în ceea ce priveşte doctrina sa nucleară, pe care a înăsprit-o considerabil, şi în ceea ce priveşte ameninţarea pe care o reprezintă pentru vecinii săi. Acest lucru nu este complet nou, deoarece am asistat la creşterea tensiunilor în ultimele decenii. Acum este mult mai clar, mult mai explicit”, a spus Macron.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o reacție dură în timpul unui interviu cu un podcaster american de origine ucraineană, Lex Fridman, când acesta din urmă a sugerat că Vladimir Putin ar trebui să fie iertat ca parte a unui compromis care să ducă la încheierea războiului în Ucraina. Zelenski a exclus tranșant această posibilitate: „Nimeni niciodată n-o să accepte asta. Este absolut imposibil”, transmite Digi24. 

video: x/nexta_tv

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au suferit pierderi semnificative în cele cinci luni de lupte din regiunea Kursk din Rusia, transmite Digi24. „În timpul operațiunii Kursk, inamicul a pierdut deja 38.000 dintre soldații săi numai în această direcție, aproape 15.000 dintre aceste pierderi fiind ireversibile”, a adăugat Zelenski în discursul său de seară.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să negocieze încheierea războiului cu ruşii ca pas final după o întâlnire cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi cu reprezentanţii Uniunii Europene (UE) şi abia după ce obţine de la aceştia din urmă un nivel satisfăcător de garanţii de securitate pentru Ucraina, informează luni EFE, citat de Agerpres. Într-un interviu publicat la sfârşitul săptămânii cu realizatorul american de podcasturi Lex Fridman, Zelenski a indicat că primul pas către pace pentru el ar fi o întâlnire cu Trump după ce acesta va fi învestit oficial ca preşedinte al SUA, la 20 ianuarie. „Ne aşezăm (la discuţii), în primul rând cu Trump. Ne punem de acord cu el asupra modului în care poate fi oprit războiul", a explicat liderul ucrainean, adăugând că, în al doilea rând, pentru Kiev este „foarte important ca şi Europa să aibă un cuvânt de spus" în acest proces. Această fază va fi rapidă, deoarece „Europa va sprijini poziţia lui Trump", crede Zelenski, care se aşteaptă să obţină garanţii de securitate pentru Ucraina de la ambii actori. „Apoi ne putem aşeza (la discuţii) şi cu ruşii", i-a spus Zelenski interlocutorului său, respingând încă de la început o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, precum şi o încetare a focului „fără garanţii serioase de securitate".

UPDATE Autoritățile de la Kiev îl investighează pe Serhii Zviagințev, șeful interimar al Serviciului vamal de stat din Ucraina, din cauza suspiciunilor că acesta nu a declarat o locuință din apropiere de Kiev, a cărei valoare a fost evaluată la peste 100.000 de dolari, a declarat Biroul Național Anticorupție (NABU) al țării la 6 ianuarie, transmite Digi24. Anchetatorii cred că Zviagințev și familia sa sunt proprietarii reali ai unei case de 236 de metri pătrați, precum și ai unui teren adiacent, la periferia Kievului, care este înregistrat pe numele socrului său. Anchetatorii susțin că Zviagințev nu a declarat bunurile între 2021 și 2023.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1048: Dezvăluirile lui Zelenski, scuzele lui Lukașenko și ofensivă-surpriză! Rusia a capturat un oraș
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Linie roșie, atac la Kursk și tensiune la Pokrovsk! Onet: „Rusia folosește o altă armă în Moldova”
/VIDEO/ Crăciun cu temperaturi de Paște: Unii s-au bronzat! Când a fost înregistrată cea mai caldă zi de iarnă în Moldova
/VIDEO/ Crăciun cu temperaturi de Paște: Unii s-au bronzat! Când a fost înregistrată cea mai caldă zi de iarnă în Moldova
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
/VIDEO/ Prima zi după minivacanța de Crăciun pe stil vechi: Consumul de electricitate va crește. Cum suntem asigurați
/VIDEO/ Prima zi după minivacanța de Crăciun pe stil vechi: Consumul de electricitate va crește. Cum suntem asigurați
Krasnoselski și-a schimbat retorica privind ajutorul oferit de Chișinău: „Nu ne oferiți mărgele și un sac de biscuiți”
Krasnoselski și-a schimbat retorica privind ajutorul oferit de Chișinău: „Nu ne oferiți mărgele și un sac de biscuiți”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1051: Soluția Kievului, moarte la Zaporojie și ironia lui Medvedev. Surse: Zelenski va candida din nou

09 ianuarie 2025, ora 11:07

Kievul şi Chișinăul colaborează pentru a găsi soluţii la actuala criză energetică din Moldova, au anunţat Volodimir Zelenski şi Maia Sandu. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut miercuri o convorbire telefonică cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, despre situaţia din regiunea separatistă Transnistria, scena unei grave crize energetice după suspendarea de către Ucraina a tranzitului de gaze ruseşti prin teritoriul său. Zelenski a identificat drept cauză a crizei încercarea Moscovei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului de la Chişinău, spunând că Ucraina este gata să ajute Republica Moldova.

Un atac al forțelor ruse asupra districtului Șevcenski din Zaporojie, lansat miercuri, a provocat moartea a 13 persoane și rănirea a 113, dintre care 59 au ajuns la spital, anunță Ivan Fedorov, șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, pe Telegram, citat de Ukrinform.

UPDATE Președintele ucrainean Vladimir Zelenski (46 de ani), aflat la putere din 2019, a decis deja să candideze pentru un al doilea mandat, relatează publicația ucraineană Telegraf, citând surse apropiate șefului statului, și publicația rusă independentă Meduza. Principalul rival va fi generalul Valerii Zalujnîi, 51 de ani, demis în februarie și trimis ambasador la Londra, notează Libertatea. „Decizia de a candida pentru al doilea mandat a fost deja luată”, a notat Telegraf. „Cu un nivel de încredere de 52%, Zelenski încă mai are șanse să câștige alegerile prezidențiale”, a scris ziarul ucrainean.

UPDATE Ungaria amenință Ucraina din cauza gazelor rusești. Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a amenințat că Ungaria ar putea bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, după decizia Kievului de a sista, începând din 1 ianuarie 2025, tranzitul gazelor rusești către Europa, notează NewsWeek.

UPDATE Ucrainenii ar putea oferi cărbune regiunii separatiste în schimbul energiei electrice. Această formă de ajutor a fost anunțată de către președinta Moldovei, Maia Sandu, după ce s-a întâlnit cu primarii din Zona de Securitate. De asemenea, șefa statului a venit cu un mesaj în limba rusă pentru locuitorii din regiune.„Discutăm cu partenerii externi despre potențiale ajutoare. Am discutat cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să ne livreze cărbune pentru stânga Nistrului, pentru a produce energie electrică și stânga Nistrului să se achite cu energia electrică pentru Ucraina”, a declarat Sandu.

UPDATE Este foarte probabil ca, în curând, Rusia să reia parțial livrările de gaz către Transnistria, regiune ocupată de aceasta, dar va prezenta acest fapt drept o realizare a unuia dintre politicienii proruși din Moldova. Redactorul publicației ucrainene „European Pravda”, Serghei Sidorenko, consideră că, în cazul crizei energetice din Transnistria, este vorba despre un scenariu al Kremlinului, al cărui scop este schimbarea puterii în Moldova și transformarea republicii într-un sprijin pentru atacurile asupra Ucrainei. Totuși, Chișinăul, Kievul și partenerii occidentali mai pot încă împiedica acest plan al Kremlinului și pot conduce „jocul” după propriile reguli. Cu permisiunea autorului, NewsMaker publică o versiune adaptată a textului apărut inițial pe portalul European Pravda.

UPDATE„Situaţia energetică actuală din (Republica) Moldova – inclusiv pe malul stâng al Nistrului – este o încercare clară a Rusiei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului moldovean”, a declarat Zelenski într-un mesaj pe social media, după o discuție telefonică purtată în aceeași zi cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.„Sarcina importantă acum este de a ajuta (Republica) Moldova să depășească provocările energetice şi să împiedice alimentarea tensiunilor sociale de către Moscova. Suntem gata să ajutăm”, a subliniat el.

UPDATE Propagandistul rus Tiguan Keosian, care este căsătorit cu Margarita Simonian, șefa RT, a suferit o moarte clinică și este în comă. „Nu am vrut să o fac până în ultimul moment, dar din moment ce reporterii au început deja să sune, voi scrie eu. Soțul meu, Tigran Keosaian, a suferit o moarte clinică și este în comă”, a scris Simonian pe canalul său Telegram, potrivit cotidianului ucrainean RBC-Ukraine.

UPDATE Războiul Rusiei din țara vecină, care se apropie de borna celor 3 ani, se află într-o continuă dinamică, iar Hamish de Bretton-Gordon, fost colonel britanic și comandant în cadrul NATO anunță că Ucraina îl umilește pe Putin în cel mai rău moment posibil. Cu doar câteva săptămâni înainte de învestirea lui Trump la Casa Albă, Kievul face progrese importante în regiunea Kursk din Rusia, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele american ales a promis că va rezolva rapid războiul după preluarea mandatului, dar acum ”dă cu capul” de realitatea dură că Vladimir Putin nu are niciun interes într-o înțelegere negociată, care să lase Ucraina intactă ca națiune suverană. Expertul american Robert Kagan susține într-o analiză că Trump se confruntă cu o înfrângere catastrofală în Ucraina, scrie Ziare.com.

UPDATE Volodimir Zelenski se întâlnește joi în Germania cu aliaţii Ucrainei sub egida Statelor Unite pentru a discuta despre ajutorul militar al acestora, cu unsprezece zile înainte de începerea mandatului lui Donald Trump, care şi-a exprimat scepticismul în legătură cu acest sprijin financiar, potrivit AFP, citată de News.ro.

UPDATE Premierul Robert Fico a declarat miercuri că a ajutat la asigurarea aprovizionării cu gaz a Slovaciei atunci când a fost la Moscova, luna trecută, pentru a se întâlni cu liderul rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

UPDATE Economia Rusiei lui Vladimir Putin reușește să facă față, în prezent, creșterii considerabile a cheltuielilor militare, dar rezistența sa este, totuși, limitată. Principalele riscuri cu care se confruntă în anul 2025 provin din amenințarea scăderii prețului petrolului și a sancțiunilor occidentale mai stricte. Chiar dacă niciuna dintre aceste evoluții nu va avea loc, economia Rusiei va rămâne într-o stare dificilă, iar inflația erodează beneficiile creșterii salariilor. „Mașina de război” a lui Putin consumă enorm, numai că – chiar și în cazul încetării focului în Ucraina – perspectivele nu sunt de natură a-l liniști pe „Țar”, scrie Gândul.

UPDATE Ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Dorothy Camille Shea, a avertizat că implicarea trupelor nord-coreene în războiul împotriva Ucrainei permite Coreei de Nord să câștige o experiență valoroasă de luptă, sporindu-și pregătirea pentru acțiuni militare împotriva țărilor vecine, scrie Ziare.com.

UPDATE După începerea invaziei Moscovei din Ucraina din urmă cu aproape 3 ani, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva guvernului de la Kremlin, care a pierdut piața europeană de energie. Acum, China dă o lovitură grea lui Putin, de teama măsurilor Statelor Unite. Unul dintre cei mai mari operatori portuari din China Shangdong Group a introdus noi restricții asupra navelor petroliere ale Rusiei, aflate sub sancțiunile SUA.

UPDATE Armata suedeză va cumpăra tancuri de la producătorul germano-francez de echipamente de apărare KNDS pentru 1,97 miliarde de dolari, a declarat joi ministrul Apărării, Pal Johnson, pentru televiziunea publică suedeză SVT, relatează Reuters.

UPDATE Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și aliat al lui Vladimir Putin, a comentat ironic începutul celui de-al doilea mandat al președintelui american Donald Trump. Medvedev a declarat într-o postare pe contul său de Telegram că, deși nu se știe cât de multe va realiza Trump în acest nou mandat, „a început într-un mod cu adevărat distractiv”. El a subliniat că nu există soluții rapide pentru conflictul din Ucraina, economia SUA va continua într-un ritm lent, iar lupta împotriva migrației nu va aduce victorii răsunătoare pentru Trump. În acest context, Medvedev a sugerat că Trump a decis să „remodeleze” lumea, dorind să redeseneze harta politică într-un stil propriu, cu planuri extravagante și nefezabile, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a cerut prudență în interpretarea politicii SUA în urma comentariilor președintelui ales Donald Trump care leagă aspirațiile Ucrainei de aderare la NATO de războiul început de Rusia, în timpul unei întâlniri cu ministrul finlandez de externe Elina Valtonen. Președintele ucrainean a susținut că tocmai faptul că Ucraina nu făcea parte din NATO și nu beneficia de garanțiile concrete de securitate a contribuit la decizia Rusiei de a-i ataca țara, potrivit Kyivindependent. „Putin și-a dat seama că nimeni nu va sări pentru Ucraina. El a crezut că ne poate distruge, dar armata ucraineană a dovedit că se înșeală”, a spus Zelenski, potrivit B1.

UPDATE Volodimir Zelenski se întâlneşte, joi, în Germania, cu aliaţii Ucrainei sub egida Statelor Unite, pentru a discuta despre ajutorul militar al acestora, cu unsprezece zile înainte de începerea mandatului lui Donald Trump, care şi-a exprimat scepticismul în legătură cu acest sprijin financiar, anunță AFP, potrivit News.ro.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1049: Atac de Crăciun, premieră istorică și bilanț sumbru la Kursk. Îl va ierta Zelenski pe Putin?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată
/VIDEO/ Detalii în cazul tinerei găsite moartă la Dendrariu: S-a plâns la spital că ar fi fost agresată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.