Kremlinul intenționat a generat o criză umanitară în stânga Nistrului pentru a destabiliza activitatea guvernului pro-european de la Chișinău. Această opinie a fost exprimată de prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, într-un interviu pentru Euronews.
Portalul amintește faptul că de la 1 ianuarie, regiunea separatistă nu mai primește gaze rusești prin Ucraina, iar acest fapt a cauzat o situație gravă pentru cei 450.000 de locuitori ai regiunii.
„Oamenii nu au electricitate timp de patru ore pe zi, nu au încălzire și, mai ales, nu au acces la gaz. Și, începând de astăzi, există chiar întreruperi în aprovizionarea cu apă”, a declarat prim-ministrul.
Deși Guvernul de la Chișinău a oferit ajutor, administrația de la Tiraspol a refuzat să accepte sprijinul.
Demnitarul a mai remarcat „dependența regiunii transnistrene de petrolul și gazele rusești, care alimentează centrala electrică de la Cuciurgan, cea mai mare din Moldova”.
Deși situată pe teritoriul separatist, centrala furnizează 70% din energia electrică a țării, ceea ce „expune Chișinăul riscului deconectărilor de curent în cazul escaladării crizei”, conform avertismentului lui Recean.
Premierul a mai susținut ideea că Kremlinul dorește în viitor un guvern pro-rus, ceea ce îi va permite să își consolideze prezența militară în regiunea transnistreană.
În acest context, oficialul consideră că „pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din Moldova, există îngrijorări că Kremlinul ar putea declanșa o campanie de dezinformare, acuzând Chișinăul și Kievul, iar astfel de acțiuni comportă riscuri, inclusiv de destabilizare a regiunii separatiste”.
La final, Euronews a subliniat faptul că Uniunea Europeană monitorizează îndeaproape situația, deoarece Moldova este candidată la aderare în UE.
Între timp, Comisia Europeană a anunțat că, în prezent, conlucrează cu sectorul energetic european, pentru a asigura Moldova cu o aprovizionare adecvată de energie electrică, dacă va fi necesar. Totodată, Comisia a îndemnat statele membre ale UE să demonstreze solidaritate energetică față de Republica Moldova.
video: yt/euronews