Pentru că e vorba de o sărbătoare religioasă, Crăciunul a început la biserică pentru mii de moldoveni, care marchează Nașterea Domnului pe stil vechi. Deși în Republica Moldova avem o mitropolie care ține de biserica rusă și alta de cea română, așa se face că ambele sărbătoresc după calendarul iulian. Oamenii, adunați la rugăciune, ne-au spus că au pus credința în capul mesei, după care se vor înfrupta și din bucatele gătite.
Catedrala Nașterea Domnului din Capitală a devenit astăzi neîncăpătoare pentru sutele de enoriași care au venit la slujba de Crăciun. Liturghia a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei, Vladimir.
„Cred că pentru toți cetățenii și toți credincioșii este o mare sărbătoare, o mare binecuvântare, o mare bucurie și speranță pentru bine, pace și liniște”.
„În interiorul sufletului nostru este Dumnezeu și noi trebuie să îl omagiem, asta este o plăcere și pentru noi este o sărbătoare mare.”
„Este foarte importantă, este pentru renașterea sufletului, pentru că Iisus ș-a născut, El a fost cel care ne-a dat speranța, viața de aici este importantă, dar mai importantă este cea de sus. pentru ce o să vă rugați?- Pentru suflet și copii.”
La biserică l-am întâlnit și pe Nicolae Rozon, pentru care ziua de astăzi are o dublă însemnătate. Bărbatul în vârstă de 76 de ani s-a născut chiar în ziua de Crăciun, așa că a venit la biserică să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru tot ce are.
„Am marea bucurie să vin în catedrală să mă închin și să mulțumesc Domnului pentru pace, liniște și bunăstare”.
„Astăzi voi merge în Piață, voi mai schimba o vorbă cu prietenii, vom bea un izvar, lucruri din viața cotidiană a unui creștin care trebuie să mulțumească și să se bucure de bunăstarea vieții”.
Conform tradiției, gospodinele au adus liturghie Crăciunei.
„În mână am un crăciunel, acesta se face din făină, toate gospodinele îl pregătesc și mai apoi îl pun la icoană, iar după ce trece această sărbătoare, în următoarele zile se dă la animale, ca în casă să fie belșug tot anul”.
După finalizarea slujbei, corul Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului a colindat.
Apoi, credincioșii au făcut rând pentru a se împărtăși. Unii ne-au spus că au reușit să țină tot postul.
„Am postit toată viața și de acestă dată am ținut tot postul, m-am împărtășit cu bucurie, cu Hristos pentru că noaptea s-a întâmplat o minune, s-a născut Hristos. Urmează să merg în ospeție la prietena mea care la fel este credincioasă, împreună ne vom bucura și îl vom slăvi pe Dumnezeu”.
Crăciunul este astăzi sărbătorit de toți creștinii ortodocși de rit vechi indiferent de mitropolie.
„Sărbătoarea Nașterea Domnului este darul iubirii lui Dumnezeu față de noi, pruncul Isus a venit în lume pentru a risipi întunericul păcatului și a ne deschide calea spre mântuire, vă îndemnăm să primiți cu bucurie pe Cel născut în peștera Bethleemului în inimile voastre”, a menționat mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru.
Cei care au sărbătorit Crăciunul pe stil nou, îl cinstesc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul. Nașterea Domnului amintește de cel mai important eveniment al tuturor timpurilor, care s-a întâmplat acum două milenii și a pus bazele creștinismului.