De Crăciun, la Flămânzeni, Sîngerei, tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. Cetele de colindători au adus bucurie în casele sătenilor, colindând și vestind nașterea Domnului.
„Primiți colindătorii? – Primim, primim. – Scoală gazdă din pătuc, Florile Dalbe, Și ne dă un colăcuț, Florile, Florile Dalbe”.
Și pentru că au colindat atât de frumos, au fost răsplătiți pe măsură.
„Foarte bucuroși suntem când ne vin cu nașterea Domnului. Copiii vin la casele noastre și noi îi așteptăm cu bucurie pe toți .”
„ Suntem bucuroși, așteptăm odată în an. Și asta e sărbătoare pentru noi, cea mai sfântă, se naște Mântuitorul. Întâi și întâi atmosfera parcă se schimbă, pe urmă se întâlnesc neamurile, se întâlnesc toți în familie, o considerăm sărbătoarea ce mai mare”.
Fețele bisericești consideră că prin colinde, oamenii păstrează vie nu doar tradiția, dar și credința.
Este un obicei frumos ca în ziua de naștere a Domnului Isus Hristos, copilașii să meargă pe la casele oamenilor, să vestească nașterea pruncului Isus Hristos. Astfel, cum magii de la răsărit au mers la Peștera Betleemului cu daruri alese către pruncul Hristos, astfel și copiii merg pe la casele oamenilor să vestească această mare bucurie.
Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în fiecare an pe 7 ianuarie.