Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1051: Soluția Kievului, 51.000 de bombe, morți la Zaporojie și anunțul UE. Rusia amenință Armenia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 460: Mărturii din închisori și descoperire arheologică. SUA negociază cu talibanii

08 ianuarie 2025, ora 12:14

Statele Unite se află în negocieri cu regimul taliban cu privire la un schimb de deţinuţi, în timp ce autorităţile israeliene au dat publicităţii imagini cu interogatoriul lui Anas Muhammad Faiz Al-Sharif, membru al grupării islamiste palestiniene Hamas.

În același timp, o mănăstire bizantină cu o podea din mozaic colorat, care are o inscripţie grecească, a fost descoperită în timpul lucrărilor efectuate de Israel Land Authority.

UPDATE Președintele iranian Masoud Pezeshkian a cerut miercuri Israelului să se retragă din teritoriile siriene de frontieră unde acesta a desfășurat trupe după căderea președintelui Bashar al-Assad, fost aliat de lungă durată al Teheranului, transmite AFP, citat de Agerpres. „Necesitatea ca regimul sionist să se retragă din teritoriile pe care le-a ocupat și importanța de a respecta sentimentele religioase (în Siria), în special la locurile sfinte șiite, au figurat printre subiectele de preocupare'', a declarat președintele Pezeshkian, în cadrul unei conferințe de presă alături de premierul irakian.

UPDATE Jurnalista italiană Cecilia Sala a fost eliberată dintr-o închisoare iraniană, după ce a fost arestată pe 19 decembrie 2024 la Teheran, și se află într-un avion spre Italia, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al premierului italian Giorgia Meloni, transmite CNN, citat de Digi25. „Avionul care o aduce acasă pe jurnalista Cecilia Sala a decolat în urmă cu câteva minute de la Teheran. Datorită muncii intense pe canale diplomatice și de informații, compatrioata noastră a fost eliberată de autoritățile iraniene și se întoarce în Italia”, afirmă purtătorul de cuvânt al premierului italian Giorgia Meloni.Meloni le-a mulțumit, de asemenea, celor care au contribuit la întoarcerea lui Sala, „permițându-i să își îmbrățișeze familia și colegii”. „Președintele i-a informat personal pe părinții jurnalistei în timpul unei convorbiri telefonice care a avut loc în urmă cu câteva minute”, se mai spune în declarația publicată de echipa de comunicare a lui Meloni. Iranul a confirmat la 30 decembrie arestarea jurnalistei Cecilia Sala la Teheran pe 19 decembrie, pentru „încălcarea legilor” în timpul unui sejur profesional, cu viză jurnalistică.

UPDATE Autorităţile israeliene au dat publicităţii imagini cu interogatoriul lui Anas Muhammad Faiz Al-Sharif, un membru al grupării islamiste palestiniene Hamas capturat în timpul unei operaţiuni la Spitalul Kamal Adwan din nordul Fâşiei Gaza, în care acesta a dezvăluit despre practica grupării islamiste palestiniene de a utiliza spitalele ca baze operaţionale, relatează marţi postul de televiziune israelian i24News, citat de Agerpres. În cadrul acestui interogatoriu, Al-Sharif a oferit detalii despre metodele operaţionale ale Hamas în cadrul infrastructurilor spitaliceşti. „Combatanţii se amestecă cu pacienţii, considerând spitalul drept zonă protejată de bombardamentele israeliene", a dezvăluit el anchetatorilor. Acesta a mai spus că în şi în jurul spitalului Kamal Adwan erau instalate sisteme de transportare a armelor.

UPDATE O mănăstire bizantină cu o podea din mozaic colorat, care are o inscripţie grecească, a fost descoperită în timpul lucrărilor efectuate de Israel Land Authority la un proiect imobiliar în Karmey Gat North. „Acesta este cel mai mare şi mai semnificativ sit descoperit în regiune din perioadele romană şi bizantină”, au declarat cercetătorii Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi. Situl se află la nord de oraşul modern Kiryat Gat, care este la aproximativ 35 de mile sud de Tel Aviv, în districtul de sud al Israelului.

foto: Israel Antiquities Authority

UPDATE Statele Unite se află în negocieri cu regimul taliban cu privire la un schimb de deţinuţi, administraţia Biden încercând să obţină eliberarea a trei cetăţeni americani reţinuţi în Afganistan în schimbul unui prizonier reţinut la Guantanamo Bay, având presupuse legături cu fostul lider al Al-Qaida Osama bin Laden, a informat marţi Wall Street Journal, citat de Reuters, transmite Digi24. Administraţia Biden încearcă să obţină eliberarea a trei americani capturaţi în Afganistan în 2022 - Ryan Corbett, George Glezmann şi Mahmood Habibi - în schimbul lui Muhammad Rahim al-Afghani, a informat WSJ.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 459: Israelul se retrage, iar producția militară crește. Erdogan este gata să invadeze Siria
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 458: Ajutor american și explozii la Damasc. Ce riscă soldații israelieni care au luptat în Gaza
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Crăciun cu temperaturi de Paște: Unii s-au bronzat! Când a fost înregistrată cea mai caldă zi de iarnă în Moldova
/VIDEO/ Crăciun cu temperaturi de Paște: Unii s-au bronzat! Când a fost înregistrată cea mai caldă zi de iarnă în Moldova
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova

Forţele ruse ar fi trecut râul Oskil din Ucraina. Șef al administrației militare din Kupiansk: „Situația e extrem de dificilă”

missing
09 ianuarie 2025, ora 20:30

Forţele ruse au reuşit să stabilească un cap de pod prin traversarea râului Oskil, din estul Ucrainei, un curs de apă care până acum separa poziţiile celor două tabere, a anunţat joi un responsabil local, un nou indiciu al dificultăţilor pe care le întâmpină armata ucraineană, transmite agenția AFP, citată de Agerpres și G4media.

Armata rusă încercase de mai multe ori în ultimele luni să traverseze acest râu care trece prin oraşul disputat Kupiansk.

Potrivit şefului administraţiei militare din Kupiansk, Andrii Besedin, situaţia este ”extrem de dificilă” pentru forţele ucrainene, ce riscă să fie ameninţate pe flancuri.

Soldaţii ruşi traversaseră acest râu în primele săptămâni ale invaziei ruse din 2022, înainte de a fi respinşi câteva luni mai târziu în timpul unei contraofensive ucrainene.

Besedin a mai afirmat că forţele ruse se află la numai doi kilometri de Kupiansk, oraş ce avea 25.000 de locuitori înainte de război şi care constituie principala poziţie ucraineană în acest sector al frontului.

”Inamicul încearcă în mod constant să desfăşoare operaţiuni de asalt”, a adăugat el.

Forţele ucrainene sunt în dificultate de mai multe luni în numeroase sectoare ale frontului. Rusia a anunţat luni că a cucerit oraşul minier Kurahove, după o bătălie de aproape trei luni.

La rândul său, armata ucraineană a declarat marţi că desfăşoară „operaţiuni de luptă” în regiunea de graniţă rusă Kursk, fără a dezvălui obiectivul, în timp ce Moscova vorbeşte despre o nouă ofensivă ucraineană în această zonă strategică unde Ucraina a luat deja iniţiativa în august anul trecut.

 

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.