Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1051: Soluția Kievului, 51.000 de bombe, morți la Zaporojie și anunțul UE. Rusia amenință Armenia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova

08 ianuarie 2025, ora 23:08

Ucraina dezlănțuie Iadul în Rusia. Noaptea trecută, orașul Engels din regiunea Saratov, zonă în care se află o bază de bombardiere strategice rusești, a fost ținta unui atac masiv cu drone, care a declanșat aproximativ 40 de explozii și un incendiu devastator la un depozit de petrol. Autoritățile ruse au raportat pagube semnificative, notează NewsWeek. Între timp, războiul Rusiei în Ucraina ar putea „escalada”, admite Donald Trump, după ce promisese rezolvarea conflictului în 24 de ore.

Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că „utilizează gazul ca armă” şi că duce un „război hibrid” în Republica Moldova. Oficiala a precizat că, în cursul unei discuţii telefonice cu premierul moldovean Dorin Recean, a "reafirmat solidaritatea de neclintit" a Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Kremlinul generează intenționat o criză umanitară în stânga Nistrului cu scopul de a destabiliza activitatea guvernului pro-european de la Chișinău, în contextul alegerilor parlamentare din toamnă, declară premierul Dorin Recean într-un interviu pentru Euronews.

UPDATE Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat miercuri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, inclusiv despre situația umanitară din regiunea separatistă transnistreană, cei doi lideri stabilind să identifice soluții pentru prevenirea agravării acesteia.

UPDATE Transnistria se află într-o situaţie de "criză energetică" şi "umanitară", a declarat miercuri un responsabil local, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc şi compania rusă Gazprom a refuzat să furnizeze Republicii Moldova gaz pe o rută alternativă din cauza unei dispute cu Chişinăul asupra unei pretibse datorii, relatează AFP, preluată de Agerpres. Astfel, regiunea transnistreană mai are gaze doar pentru 24 de zile, potrivit autorităților de la Tiraspol.

UPDATE Cel puţin 12.300 de civili au fost ucişi în războiul din Ucraina după ce Rusia a invadat-o, în urmă cu aproape trei ani, a anunţat miercuri Nada Al-Nashif, adjunctă a Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Ocupanții ruși au lansat un nou atac violent asupra orașului ucrainean Zaporojie. Cel puțin 13 oameni au murit în urma atacului, iar mai mulți au fost răniți. Potrivita portalului Unian, forțele armate ruse au lovit cu bombe aeriene o zonă rezidențială. 

UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, anunță că va participa joi, 9 ianuarie, la o întâlnire în Germania în „format Ramstein”, care reuneşte principalii aliaţi ai Ucrainei, pentru a discuta despre ajutorul acordat acestei ţări în faţa invaziei ruse, scrie Agerpres.

UPDATE Următoarea întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei ar putea marca sfârşitul formatului actual, în urma schimbărilor politice din SUA, declară ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, conform The Kyiv Independent.

UPDATE Armata franceză a oferit miercuri, 8 ianuarie, clarificări despre situația dezertărilor din rândul soldaților ucraineni instruiți în străinătate. Ministrul francez al Apărării a oferit și o cifră oficială, pe care o consideră „marginală”. ”A existat un anumit număr de dezertări, dar care rămân foarte marginale având în vedere numărul persoanelor care au fost formate”, declara luni AFP un oficial din cadrul Statului Major francez.Ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu a declarat miercuri, la postul Europe1, că este vorba despre ”55 de dezertări în Franţa”. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Câți soldați ucraineni au dezertat de fapt în Franța. 

UPDATE Polonia a anunţat miercuri închiderea consulatului său din Sankt-Petersburg, în nord-vestul Rusiei, ordonată de Moscova ca represalii la închiderea consulatului rus din Poznan, anunţată în octombrie de Varşovia, care denunţa "tentative de sabotaj", informează AFP.

UPDATE Donald Trump, 78 de ani, președintele ales al SUA, poate da un ordin de eliminare a lui Vladimir Putin (72 de ani), susține politologul ucrainean Taras Zagorodnîi, partener al Grupului Național Anti-Criză, într-un interviu pentru canalul de YouTube al agenției RBC-Ucraina.

UPDATE Rămasă fără gaze rusești la 1 ianuarie și trecută la producția de electricitate pe bază de cărbune, centrala de la Cuciurgan (MGRES) riscă să epuizeze rapid și acest combustibil. Tipul de cărbune cu care funcționează se găsește doar în Donbasul ocupat de Rusia, de unde nu poate fi adus, potrivit unei investigații Radio Europa Liberă.

UPDATE Rusia a sistat livrările de gaz către Republica Moldova. Chiar dacă Chișinăul nu mai procură gaze rusești din 2022, regiunea separatistă Transnistria a continuat să primească gratuit gaz. Sistarea livrărilor a provocat în regiunea din stânga Nistrului o adevărată criză umanitară. Mai mult, în Transnistria a fost oprit și sistemul de încălzire centralizată, iar administrația separatistă de la Tiraspol a recurs la măsuri drastice. Fabricile s-au închis, iar școlile și universitățile funcționează online. Mai multe localități din stânga Nistrului, administrate de autoritățile constituționale moldovenești, au rămas și ele fără gaz. Este și cazul satului Cocieri, aflat la 50 de kilometri de Chișinău, care a rămas fără gaz din cauză că este conectat doar de conductele care vin din Transnistria, se arată într-un reportaj Deutsche Welle:

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, acuză Chișinăul că a blocat livrările de energie electrică către Transnistria și vorbește despre practici „neo-naziste” ale autorităților din Republica Moldova. Chișinăul a arătat însă în repetate rânduri că s-a oferit să ajute Tiraspolul după ce Gazprom a tăiat gazele, însă autoritățile din Transnistria au refuzat orice ajutor. Între timp, sute de mii de oameni îngheață de frig în case, după ce livrările de gaze rusești către Transnistria au încetat la începutul anului, scrie Digi24.

UPDATE Administrația Biden intenționează să anunţe un pachet final semnificativ de ajutor militar pentru Ucraina, în timpul vizitei secretarului Apărării, Lloyd Austin, în Germania, pe 9 ianuarie. Şeful Pentagonului urmează să se întâlnească în Europa cu reprezentanți din aproximativ 50 de state, care au sprijinit Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei în urmă cu aproape trei ani, au declarat doi oficiali înalți ai apărării pentru Associated Press. Deși aceşti oficiali militari nu au precizat valoarea exactă a ajutorului, ei l-au descris ca fiind „substanțial”, scrie Kiev Indepedent, citat de Spotmedia.

UPDATE Rusia a anunţat, miercuri, că forţele sale au capturat un orăşel strategic din estul Ucrainei, în regiunea Doneţk, în timp ce armata ucraineană a anunţat că a lovit un centru de comandă în cadrul contra-atacului său în regiunea rusă Kursk, relatează CNN.

UPDATE Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că înţelege poziţia Rusiei conform căreia Ucraina nu ar trebui să facă parte din NATO, exprimându-şi totodată regretul că nu se va putea întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin înainte de învestirea sa, notează Gândul.

UPDATE Conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu au perturbat comerţul pentru al doilea an consecutiv, redirecţionând transporturile de ţiţei şi împărţind furnizorii şi cumpărătorii pe regiuni. Exporturile de petrol din Orientul Mijlociu către Europa au scăzut cu 22%, în timp ce mai mult ţiţei din SUA şi America de Sud a ajuns în Europa. În acelaşi timp, petrolul rusesc, care înainte era destinat Europei, a fost redirecţionat către India şi China.

UPDATE Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a susținut marţi o amplă conferinţă de presă, la o zi după ce Congresul a certificat victoria sa în alegerile prezidenţiale din 2024, relatează News.ro. Trump, care promitea că va face pace în Ucraina în 24 de ore, a recunoscut că războiul Rusiei în Ucraina este „mult mai complicat” acum şi că ar putea escalada în continuare. El a dat însă vina pe tacticile preşedintelui Joe Biden în legătură cu Ucraina. „Acest război ar putea escalada pentru a fi mult mai rău decât este acum”, a spus el.

UPDATE Administrația Militară Regională Sumi a raportat că, miercuri dimineaţă, unitățile de apărare aeriană din regiune au doborât șapte drone rusești. "Astăzi, 8 ianuarie, luptătorii noștri antiaerieni au doborât şapte drone Shahed inamice deasupra regiunii Sumi" - se arată în mesaj. Instituţia a adăugat că, de la începutul anului 2025, unitățile de apărare aeriană din regiune au distrus 69 de drone rusești, scrie Știripesurse.

UPDATE Țările din grupul Nord-Baltic (NB8) au emis pe 7 ianuarie o declarație comună privind situația din sectorul energetic al Republicii Moldova. În document, acestea condamnă decizia companiei ruse „Gazprom” de a întrerupe livrările de gaz către regiunea transnistreană, calificând-o drept o încercare de subminare a stabilității politice și economice a țării.

UPDATE NATO va trimite o flotă de 10 nave pentru a păzi infrastructura subacvatică din Marea Baltică până la sfârșitul săptămânii, a informat publicația finlandeză Yle, citată de Politico, informează Mediafax.

UPDATE Armata ucraineană anunţă că continuă să lupte la Kurahove, un oraş industrial în estul Ucrainei, a cărui cucerire a fost revendicată luni de Rusia, iar confruntări armate se desfăşurau şi în alte localităţi din Donbas.

UPDATE Potrivit consilierului șefului Oficiului Prezidențial, Trump se scufundă în sfârșit în analize și informații pentru a înțelege ce fel de război are loc în Ucraina. Faptul că trimisul special al lui Trump pentru război, Keith Kellogg, și-a amânat vizita în Europa și în Ucraina în special este cu siguranță un semnal pozitiv. Această opinie a fost exprimată de Myhailo Podoliak, consilier al șefului Oficiului Prezidențial, într-un interviu acordat canalului de televiziune „Noi – Ucraina”, scrie Libertatea Cuvântului.

UPDATE Pe frontul din Donbas, rușii își continuă avansul la sud de Pokrovsk și par a încerca acum să învăluie orașul-fortăreață și prin vest. Avansul este destul de rapid, dar ISW observă că acesta “poate fi doar un efort de a obține cuceriri teritoriale de oportunitate, indiferent de insignificația teritoriului respectiv”, scrie Biziday.

UPDATE Puține informații sunt disponibile din surse oficiale ucrainene, dar Comandamentul Ucrainean a comunicat ieri faptul că a lovit, printr-un “bombardament de precizie”, unul dintre posturile de comandă ale Armatei Ruse din zonă. Ar fi al doilea astfel de atac din ultimele zile, posibil, datorat mutării. Tot ieri, forțele speciale ucrainene au comunicat faptul că au capturat un punct fortificat din Kursk și au prezentat fotografii cu 13 soldați nord-coreeni uciși în decursul acestui atac, scrie Biziday.

UPDATE Drone ucrainene au atacat orașele rusești Saratov și Engels, unde Rusia are o bază aeriană pentru flota sa de bombardiere strategice, a declarat miercuri dimineață guvernatorul regional, citat de Reuters. Guvernatorul Roman Busargin a declarat că cele două orașe au fost ținta unui atac masiv cu drone și că un sit industrial a suferit pagube. El nu a precizat dacă baza aeriană de la Engels a fost lovită, scrie HotNews.

UPDATE În orașul rusesc Engels, regiunea Saratov, la 700km sud-est de Moscova, depozitele de petrol de la baza aeriană locală sunt în flăcări după un atac cu dronă în primele ore ale zilei de miercuri, 8 ianuarie, relatează Ukrinform.

UPDATE Un atac cu drone asupra orașului Engels, situat în regiunea Saratov a Federației Ruse, a avut loc în noaptea dinspre 7 spre 8 ianuarie 2025, provocând cel puțin 40 de explozii și un incendiu major într-un depozit de petrol, notează NewsWeek.

UPDATE Familiile militarilor de la unitatea nr. 29593 au declarat că „acolo este haos”, iar soldații sunt tratați „ca niște sclavi”, arată o investigație a portalului rusesc independent Astra Press, care susține că a confirmat identitatea tuturor rudelor și a recruților. Rudele au susținut că, imediat după ce ajung pe linia frontului, comandanții le confiscă telefoanele soldaților, iar pentru a ajunge la spital, „cei răniți trebuie să plătească comandantului de pluton cu indicativul Anderson sume care au variat, de la caz la caz, de la 20 la 50 de mii de ruble (între 180 și 460 de euro). De asemenea, rudele personalului militar susțin că, dacă refuză să plătească, „cei dragi au fost amenințați cu «resetarea». Adică sunt lăsați în urmă pe front, dacă nu pot merge. Cunosc cazuri în care aceste amenințări au devenit realitate”, scrie Libertatea.

UPDATE Austriecii de la OMV au semnat un acord pentru a livra gaze naturale din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră către compania germană Uniper, începând din 2027, contribuind la consolidarea securității energetice a Europei după reducerea dependenței de Rusia, a relatat Reuters, care citează surse apropiate tranzacției, potrivit Reuters. Acordul de cinci ani pentru 15 terawatt-oră de gaz natural din proiectul Neptun Deep, care nu a fost dezvăluit anterior, vine după ce luna trecută Rusia a încetat să livreze gaze prin Ucraina și o reducere mai largă a achizițiilor de energie de la Moscova de către statele UE.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1049: Atac de Crăciun, premieră istorică și bilanț sumbru la Kursk. Îl va ierta Zelenski pe Putin?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1048: Dezvăluirile lui Zelenski, scuzele lui Lukașenko și ofensivă-surpriză! Rusia a capturat un oraș
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Crăciun cu temperaturi de Paște: Unii s-au bronzat! Când a fost înregistrată cea mai caldă zi de iarnă în Moldova
/VIDEO/ Crăciun cu temperaturi de Paște: Unii s-au bronzat! Când a fost înregistrată cea mai caldă zi de iarnă în Moldova
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova

Forţele ruse ar fi trecut râul Oskil din Ucraina. Șef al administrației militare din Kupiansk: „Situația e extrem de dificilă”

missing
09 ianuarie 2025, ora 20:30

Forţele ruse au reuşit să stabilească un cap de pod prin traversarea râului Oskil, din estul Ucrainei, un curs de apă care până acum separa poziţiile celor două tabere, a anunţat joi un responsabil local, un nou indiciu al dificultăţilor pe care le întâmpină armata ucraineană, transmite agenția AFP, citată de Agerpres și G4media.

Armata rusă încercase de mai multe ori în ultimele luni să traverseze acest râu care trece prin oraşul disputat Kupiansk.

Potrivit şefului administraţiei militare din Kupiansk, Andrii Besedin, situaţia este ”extrem de dificilă” pentru forţele ucrainene, ce riscă să fie ameninţate pe flancuri.

Soldaţii ruşi traversaseră acest râu în primele săptămâni ale invaziei ruse din 2022, înainte de a fi respinşi câteva luni mai târziu în timpul unei contraofensive ucrainene.

Besedin a mai afirmat că forţele ruse se află la numai doi kilometri de Kupiansk, oraş ce avea 25.000 de locuitori înainte de război şi care constituie principala poziţie ucraineană în acest sector al frontului.

”Inamicul încearcă în mod constant să desfăşoare operaţiuni de asalt”, a adăugat el.

Forţele ucrainene sunt în dificultate de mai multe luni în numeroase sectoare ale frontului. Rusia a anunţat luni că a cucerit oraşul minier Kurahove, după o bătălie de aproape trei luni.

La rândul său, armata ucraineană a declarat marţi că desfăşoară „operaţiuni de luptă” în regiunea de graniţă rusă Kursk, fără a dezvălui obiectivul, în timp ce Moscova vorbeşte despre o nouă ofensivă ucraineană în această zonă strategică unde Ucraina a luat deja iniţiativa în august anul trecut.

 

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.