România continuă să aibă cea mai ridicată rată de sărăcie din Uniunea Europeană. Informația a fost furnizată de oficialii Băncii Mondiale într-un raport despre România publicat pe 6 ianuarie, transmite HotNews.
Conform documentului, o treime din populație este expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială și mai persistă un nivel ridicat al decalajului între mediul urban și rural.
Potrivit experților, veniturile românilor ar trebui să se dubleze pentru a atinge standardul considerat minim de prosperitate, adică 25 de dolari pe zi.
Astfel, în ciuda creșterii economice între anii 2016 și 2021, va fi dificil ca România să înregistreze rezultate în reducerea sărăciei dacă nu vor fi soluționate provocările legate de guvernare. Aceasta presupun consolidarea instituțiilor, astfel încât toți românii să aibă acces egal la servicii publice de înaltă calitate și oportunități de a-și valorifica potențialul.
O altă problemă prezentată în raport este cea a sărăciei energetice. Astfel, în 2023, aproximativ 13,6% dintre români s-a confruntat cu dificultăți în a plăti facturile de utilități. Aceasta este una dintre cele mai mari rate din UE, în creștere cu 28,3% în rândul celor care trăiesc în sărăcie.
Din păcate, acest nivel de sărăcie va crește și mai mult din cauza prețului energiei.
De asemenea, problema îmbătrânirii demografice este o încercare serioasă pentru România.
Aceste provocări sunt agravate și mai mult de impactul economic al pandemiei de COVID-19 și al războiului în curs din Ucraina.