Chișinăul este dispus în continuare să sprijine cetățenii din stânga Nistrului, deși Tiraspolul refuză colaborarea. Aflat la Varnița, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a condamnat narativele false promovate în regiunea transnistreană, conform cărora Chișinăul ar fi responsabil pentru criza energetică din regiune. El a subliniat că aceste acțiuni fac parte dintr-un „joc geopolitic murdar purtat de Moscova”. Și premierul Dorin Recean a declarat că „Rusia induce artificial această criză”, pentru a-și realiza propriile obiective.
În ultimele zile, mass-media, dar și politicieni din stânga Nistrului au acuzat autoritățile de la Chișinău de manipulare și intenții ascunse.
„Chișinăul a dus intenționat Transnistria în criză. Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a explicat clar că acest lucru a fost făcut pentru a subordona Transnistria Moldovei și pentru a forța Rusia să-și retragă trupele și forțele de menținere a păcii”, a titrat presa din regiune.
Ieri, pretinsul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, care a negat faptul că Chișinăul s-a oferit să ajute regiunea, a susținut că nu are nevoie de generatoare sau medicamente, ci de deblocarea conturilor întreprinderilor transnistrene.
„Sigur că avem nevoie de ajutor, oamenii îngheață, nu au lumină, sigur că le este greu, dar ajutorul real pe care îl poate oferi Chișinăul este să ne deblocheze conturile și să nu se implice în treburile noastre interne, acesta este adevăratul ajutor pe care ni-l poate oferi... Nu ne oferiți mărgele, ca să zic așa, și un sac de biscuiți”, a subliniat separatistul.
Pe de altă parte, vicepremierul Oleg Serebrian a explicat că lipsa dorinței de cooperare din partea Tiraspolului face situația și mai complicată:
„Avem nevoie de deschidere, pentru că putem face foarte multe ședințe, putem trimite foarte multe mesaje. Dar dacă nu este dorință pentru cooperare și nu e primită această mână întinsă a Chișinăului, a Occidentului, atunci este mai complicat.
- Al cui joc îl face Tiraspolul, pentru că, în consecință, au de suferit sute de milioane. - Este foarte clar că nu jocul cetățenilor din partea stângă a Nistrului. Nu invidiez deloc situația în care în care s-au pomenit acești oameni. E un joc geopolitic murdar împotriva autorităților constituționale ale Republicii Moldova, purtat, fără îndoială, de Moscova. Scopul este destabilizarea situației în țara noastră și în regiune, deci punerea sub lovitură a tot ce înseamnă parcurs european într-o perioadă dificilă politic, global, regional, dar dificilă și pe interiorul Republicii Moldova”.
Serebrian a punctat că Guvernul de la Chișinău va continua să sprijine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, indiferent de dezinformări:
„Guvernul Republicii Moldova este alături de cetățenii săi contrar a ceea ce se spune și se vehiculează în presa controlată de Tiraspol. Vom ajuta acești oameni, vom interveni cu ajutor rapid și vom avea și astăzi o discuție cu conducerea OSCE despre canalele, despre cum putem ajuta oamenii respectivi. Nu-i vom lăsa în niciun caz de izbeliște, suntem alături de ei în aceste momente dificile”.
Premierul Dorin Recean a reiterat că deciziile Tiraspolului sunt dictate de Federația Rusă:
„Tiraspolul nu este autonom în deciziile pe care le ia, această criză este indusă de Federația Rusă pentru a crea destabilizare aici, în Republica Moldova, și a utiliza Republica Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Există o comunicare cu Tiraspolul, este transparentă prin Biroul de Reintegrare. Cel mai important este că Tiraspolul nu este independent în aceste decizii. Dacă am discuta 1-1, atunci, întotdeauna, vom găsi soluții. Problema astăzi este că Rusia induce artificial această criză, așa cum au făcut-o, de exemplu, și în Abhazia și în alte părți, utilizând energia ca și o armă împotriva cetățenilor pentru a-și realiza obiectivele lor, în cazul acesta, geostrategice”.
Guvernul face tot posibilul pentru a ajuta cetățenii indiferent de regiune, a afirmat Recean:
„Vreau să vă mulțumesc pentru solidaritate și, atunci când vorbesc despre solidaritate, este vorba despre efortul nostru, al tuturor, să ne consolidăm, să ne ținem împreună, să învățăm, să economisim împreună, să ne facem planurile de viitor, să avem grijă de cei de alături de noi.
Este foarte important cu toții să știm că nu moldovenii sunt vinovați, pentru că asta încearcă să inducă unii politicieni. Guvernul întreprinde toate măsurile care sunt necesare și cu ajutorul prietenilor noștri adevărați din Uniunea Europeană, în primul rând, din România se aducem mai multe resurse financiare ca să putem să depășim împreună aceste dificultăți”.
Iar președinta Maia Sandu a transmis un mesaj în limba rusă pentru locuitorii din regiunea transnistreană:
„Noi suntem gata să ajutăm. Ei trebuie să înțeleagă că această criză este făcută de Gazprom, întrucât Republica Moldova are contract de livrare a gazului și, conform acestuia, trebuie să furnizeze gaz. Este o conductă alternativă, TurkStream și nu este nici o problemă că gazul nu poate trece prin Ucraina. Suntem gata să ajutăm cu generatoare, medicamente, iar locuitorii pot veni pe malul drept la spital sau pentru a rezolva alte chestii”.
TV8.md amintește că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a prezentat la „Alo, TV8” documentul oficial prin care Chișinăul a înștiințat oficial Tiraspolul, în persoana pretinsului ministru de Externe din stânga Nistrului, Vitalie Ignatiev, despre disponibilitatea de a ajuta regiunea.
„Este o scrisoare în limba rusă emisă pe data de 11 decembrie. Prin scrisoare, Chișinăul se adresează Tiraspolului și amabil îi vorbește despre căutarea de soluții comune pentru oamenii de pe malul stâng și drept, inclusiv cooperarea cu partenerii internaționali. A fost și un răspuns la această scrisoare peste câteva zile, pe data de 16 decembrie pe mai multe pagini, semnată de domnul Ignatiev unde se spune printre altele despre amestecul în treburile interne... cu alte cuvinte, se refuză orice colaborare. O scrisoare prin care se oferă ajutor a fost ridiculizată cu alte cuvinte”, a menționat Daniel Vodă.
La începutul anului 2025, inclusiv Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ajute Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze pe orice platformă europeană, pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în actuală situație de criză. Gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul Republicii Moldova, pe baza unui acord de agenție cu Tiraspoltransgaz.
Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat că Tiraspoltransgaz a refuzat ajutorul propus de Chișinău, pentru aprovizionarea cu gaze de pe piețele europene. Între timp, în stânga Nistrului au început deconectările „în evantai”, locuitorii, dar și întreprinderile din regiune fiind deconectate de la curent timp de câteva ore zilnic.