Dacă pentru majoritatea Crăciunul și-a pierdut spiritualitatea, mănăstirile rămân insulele în care Nașterea Domnului își păstrează sensul. Bucuria Crăciunului se trăiește mai puțin la masa de sărbătoare și mai mult în biserică, unde au răsunat și astăzi colinzi. Cete de colindărori au venit și la mănăstirea de maici Marta și Maria, din Hagimus, raionul Căușeni.
„Biserica a rânduit în aceste zile slujbe deosebite, cântări de laudă lui Dumnezeu ca să îl slăvim pe Dumnezeu pentru că a rânduit să avem mântuitor, a trimis Dumnezeu pe fiul să în lume, s-a născut Iisus Hristos din Sfânta Fecioră Maria într-un grajd sărăcăcios”, a menționat slujitor la Mănăstirea Marta și Maria, Preotul Petru.
Mănăstirea Sfintelor Mironosițe Marta și Maria s-a umplut astăzi de credincioși pentru care Crăciunul este în primul rând o sărbătoare religioasă.
„Foarte frumos, ceva divin lasat de Dumnezeu, cum a spus și părintele . Ați venit cu toată familia?- Da am luat și copilașii ca să vadă adevărata sărbătoare a domnului”.
„Să ne rugăm la Dumnezeu să ne dea sănătate bucurie și răbdare, pentru feciori, fii,pentru tot neamu, să fie oameni cu suflet mare”.
Pentru ca este a doua zi de Crăciun, de la slujbă nu au lipsit cântecele care vestesc nașterea lui Hristos. Ansamblul Floricica Mărului din satul Cîrnățeni a cântat colinde vechi de peste o sută de ani.
Îmbrăcați în straie populare, locuitorii satului Cârnățeni, în frunte cu primarul și-au făcut o tradiție ca de Crăciun să vină și să colinde maicuțele, preotul și credincioșii veniți la slujbă.
„Ca la orice creștin sărbătoarea începe la biserică, cu sfânta liturgie, ascultăm sfânta liturghie prin cântări , după care ne odihnim la masa de sărbătoare”.
„Pentru noi este o sărbătoare magică, o sărbătoare care o așteptăm cu mare drag, învățăm și copii să colinde aceste cântece”.
Și picii din sat au venit cu o colindă.
Părintele Atanase a venit tocmai de la Suceava ca să oficieze liturghia de Crăciun alături de preotul mănăstirii și alți câțiva colegi din România. Vine în fiecare an la Hagimus ca să trăiască încă o dată bucuria Craciunului pe care îl sărbătorește pe stil nou.
Și chiar dacă sărbătoarea continuă și mâine, așa cum Crăciunul este marcat timp de trei zile, preoții ne îndeamnă să fim cumpătați.
Pe 14 ianuarie, creștinii ortodocși de stil vechi îl vor sărbători pe Sfântul Vasile cel Mare, considerat ocrotitorul săracilor. În acea zi, după obicei, se seamănă și este marcat Anul Nou pe stil vechi, iar pe 19 ianuarie vom sărbători Botezul Domnului sau Boboteaza. În acest mod este consemnat momentul în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani.