Ambasada României din Statele Unite ale Americii a anunțat un eveniment de oficiere a intrării României în programul Visa Waiver. După acceptarea oficială în program, românii vor putea călători fără vize în SUA, scrie b1tv.ro.
„Eveniment de oficiere, la Washington, a intrării României în programul Visa Waiver. Secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas și Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, se întâlnesc vineri, 10 ianuarie a.c., pentru a consemna oficial aderarea României la programul american de scutire de vize. Întâlnirea va avea loc la sediul Departamentului pentru Securitate Internǎ, în Washington, D.C”, a transmis Ambasada.
Potrivit sursei citate „în cadrul evenimentului, reprezentantul guvernului american îl va informa oficial pe reprezentantul statului român cu privire la decizia autorităților SUA de admitere a României în programul Visa Waiver (VWP), comunicând totodată detaliile tehnice și data activării efective a noului regim de călătorie pentru cetățenii români”.
Oficialii celor două țări vor marca desemnarea României în programul de scutire de vize, trecând în revistă eforturile ambelor părți pentru aderarea țării noastre, precum și formele de cooperare privind îndeplinirea în continuare a cerințelor de reciprocitate și schimb de informații. La evenimentul din capitala Statelor Unite vor lua parte oficialii americani ai Departamentului pentru Securitate internă și Departamentului de Stat, precum şi reprezentanți ai Ambasadei României la Washington.
„Evenimentul de vineri este punctul culminant şi rezultatul final al anilor de muncă asiduă a oficialilor români și americani. Desemnarea României în programul american de scutire de vize este o recunoaștere importantă a intereselor noastre comune economice și de securitate. România își consolidează astfel statutul de partener strategic al SUA, fiind prima țară din regiunea Mării Negre admisă în programul Visa Waiver.
Vor exista beneficii importante – românii vor putea călători mai ușor, impulsionând astfel comerțul si investițiile, şi încurajând turismul şi contactele directe. Având in vedere cerințele stricte pe care le-a avut de îndeplinit, ca orice alt stat admis în program, Romania devine o țară mai sigură, care își coordonează mai strâns securitatea cu Statele Unite”, a declarat Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru.
România devine al 43-lea participant la programul de vize
În urma deciziei Guvernului federal al SUA, România devine cel de-al 43-lea participant la programul american de scutire de vize. Potrivit informațiilor oficiale, la 27 noiembrie 2024, Departamentul de Stat al SUA a confirmat că România a înregistrat în anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024) o rată de refuz a vizelor de 2,61%, îndeplinind astfel unul dintre criteriile esențiale pentru accesarea acestui program.
Pe lângă atingerea pragului ratei de refuz, România a trebuit să îndeplinească o serie de cerințe stricte, precum securizarea documentelor de călătorie, schimbul de informații, și implementarea unor măsuri concrete pentru combaterea terorismului și a migrației ilegale. Pentru a îndeplini aceste obiective, autoritățile române au desemnat, în 2023, un coordonator național și au creat un comitet inter-instituțional pentru includerea țării în program.
Programul reprezintă un parteneriat strategic de securitate între SUA și țările participante, permițând cetățenilor acestor state să călătorească în SUA fără viză pentru o perioadă de până la 90 de zile, în scop turistic sau de afaceri. Programul are un rol important în combaterea terorismului și a infracțiunilor transfrontaliere, precum și în promovarea schimburilor comerciale și turistice.
Participarea în program presupune schimburi continue de informații între SUA și țările incluse, iar gestionarea sa este asigurată de Departamentul de Securitate Internă, în colaborare cu Departamentul de Stat. În prezent, cetățenii din 42 de state beneficiază de acest program, iar cei care călătoresc în SUA trebuie să se înregistreze în Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA) și să respecte anumite condiții de eligibilitate.
Odată cu intrarea României în Visa Waiver, cetățenii români nu vor mai fi obligați să susțină interviuri la consulatele SUA, ceea ce simplifică semnificativ procesul de obținere a dreptului de călătorie. În locul vizei tradiționale, autorizația de călătorie valabilă timp de doi ani va permite un număr nelimitat de intrări și ieșiri din SUA pentru vizite de până la 90 de zile. Costul acestei autorizații este de 21 de dolari, conform Ambasadei României la Washington.
TV8.md amintește că România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver. Departamentul de Stat a dat publicității situația ratei de refuz al vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2024