Guvernul de la Erevan a aprobat joi un proiect de lege pentru începerea procesului de aderare a Armeniei la Uniunea Europeană. Documentul va fi dezbătut în curând la Parlament, transmite RFI.
„Proiectul de lege stabileşte că Republica Armenia declară începutul procesului de a deveni membră a Uniunii Europene”, se arată în documentul aprobat de guvern, potrivit presei armene.
În cadrul şedinţei de guvern, premierul Nikol Paşinian a subliniat că decizia de aderare la UE poate fi luată doar în cadrul unui referendum naţional.
„În această etapă, înainte de a decide convocarea referendumului, trebuie să dezbatem o foaie de parcurs cu UE, trebuie să elaborăm această foaie de parcurs”, a subliniat premierul armean.
Iniţiativa aparţine Platformei Forţelor Democratice din Armenia şi a strâns 60.000 de semnături de susţinere, peste cele 50.000 necesare, ceea ce obligă autorităţile să se pronunţe asupra ei, conform legislaţiei în vigoare.
La scurt timp, cu o reacție a venit Kremlinul, în persoana purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
„Ce ar însemna aderarea (Armeniei) la UE? Este greu de spus acum, pentru că, desigur, a fi membru a două organizaţii diferite, ipotetic vorbind, este imposibil".
Oficialul a făcut trimitere la faptul că Armenia face parte din Uniunea Economică Eurasiatică și din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
Cu toate acestea, în februarie 2024, premierul Nikol Paşinian a îngheţat participarea ţării sale la OTSC, după ce a acuzat organizaţia de inacţiune în războiul dintre Azerbaidjan şi Armenia, conflict ce a culminat cu expulzarea etnicilor armeni din teritoriul azer Nagorno-Karabah.
Se aşteaptă ca Parlamentul să analizeze proiectul de lege la sfârşitul lunii ianuarie.