Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru, sfat de la Meloni și 4 priorități ale Kievului. Trump pregătește o întâlnire cu Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1051: Soluția Kievului, 51.000 de bombe, morți la Zaporojie și anunțul UE. Rusia amenință Armenia

09 ianuarie 2025, ora 17:55

Kievul şi Chișinăul colaborează pentru a găsi soluţii la actuala criză energetică din Moldova, au anunţat Volodimir Zelenski şi Maia Sandu. Cei doi oficiali au avut miercuri o convorbire telefonică despre situaţia din regiunea separatistă Transnistria, scena unei grave crize energetice după suspendarea de către Ucraina a tranzitului de gaze ruseşti prin teritoriul său. Zelenski a identificat drept cauză a crizei încercarea Moscovei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului de la Chişinău, spunând că Ucraina este gata să ajute Moldova. Totodată, liderul de la Kiev a propus și o soluție.

Atacurile rusești au ucis cel puțin 19 civili și au rănit 132, au declarat autoritățile regionale. Cele mai multe victime s-au înregistrat în urma unui atac aerian asupra Zaporojie. Un atac aerian rusesc împotriva unei instalații industriale din orașul Zaporojie a ucis ieri cel puțin 13 persoane și a rănit 113, a anunțat joi Serviciul de Stat de Urgență. 59 de persoane au fost internate, dintre care 10 sunt în stare gravă. În altă zonă a regiunii Zaporojie, două persoane au fost ucise și două au fost rănite într-un atac rusesc împotriva satului Stepnohirsk. 

UPDATE Rusia a lansat peste 51.000 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei de la începutul invaziei sale în urmă cu aproape trei ani, a declarat joi forţele aeriene ucrainene, citate de Reuters.

UPDATE Uniunea Europeană este pregătită să preia ștafeta sprijinului militar pentru Ucraina dacă SUA nu vor să facă acest lucru, a declarat, joi, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, citată de Agerpres.

UPDATE SUA au alocat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de circa 500 de milioane de dolari, a anunțat, joi, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la reuniunea de la Ramstein a țărilor care susțin Ucraina în războiul cu Rusia, potrivit Reuters și EFE, citate de Agerpres.

UPDATE Înfrângerea Ucrainei ar fi mult mai costisitoare pentru Statele Unite decât acordarea ajutorului militar, potrivit unei analize, scrie Digi24. Departe de a economisi bani pe armele americane care sunt furnizate Ucrainei, o victorie rusă în războiul declanșat de invadarea acestei țări de către Rusia ar necesita o creștere a cheltuielilor Pentagonului de peste 800 de miliarde de dolari până în 2029, susține un think tank conservator într-un nou raport citat de Bloomberg.

UPDATE O echipă a Forțelor Speciale din Ucraina a înfrânt un pluton rusesc într-una dintre numeroasele misiuni curajoase desfășurate pe terenul inamic din Kursk, relatează metro.co.uk.

UPDATE Kremlinul a avertizat joi că Armenia, care în prezent face parte din Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), o organizaţie post-sovietică, nu va putea fi membră a două blocuri după ce ţara caucaziană şi-a făcut publice aspiraţiile europene.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că o posibilă desfășurare de trupe occidentale în Ucraina ar contribui la „forțarea Rusiei la pace”, afirmând că vede o „perioadă de oportunitate” deschizându-se odată cu sosirea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă.

UPDATE Locuitorii din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, resimt din plin oprirea livrărilor de gaze ruseşti, după ce decenii întregi au beneficiat de o aprovizionare aproape gratuită: au rămas fără încălzire, fără căldură, iar curentul le este întrerupt, relatează France Presse, joi, într-un amplu reportaj, citată de Agerpres.

UPDATE Volodimir Zelenski a participat la ultima reuniune a grupului Ramstein, adică a țărilor care susțin militar Ucraina, din timpul mandatului lui Joe Biden. Președintele ucrainean a profitat de ocazie să spună ultimele noutăți de pe front. A fost și cea din urmă întrevedere a grupului Ramstein cu Lloyd Austin în calitate de membru, pentru că actualul șef al Pentagonului urmează să fie schimbat de Donald TrumpUna dintre cele mai importante informații aduse de Volodimir Zelenski la urechile partenerilor internaționali este cea legată de performanța soldaților nord-coreeni pe frontului ucrainean. Președintele ucrainean a dezvăluit câți dintre oamenii trimiși tribut de Kim Jong-un lui Vladimir Putin au fost pierduți în luptă. „Putin nu doar își menține investiția în agresiune, ci o sporește. A început să angajeze soldați din Coreea de Nord care să-i ducă războiul. Coreea de Nord studiază metode moderne de luptă. Nu pun preț pe oamenii lor. Până acum, au pierdut 4.000 de oameni” a spus Volodimir Zelenski, citat de Interfax Ucraina, scrie Ziare.com.

UPDATE Forțele pentru Operații Speciale ale armatei ucrainene au publicat, pe rețelele sociale, un fragment din jurnalul unui soldat nord-coreean care mărturisește că a furat de la soldați ruși.Gyeong Hong Jong mărturisește că a pătat onoarea țării sale, luând anumite lucruri de la camarazii săi ruși, când credea că nimeni nu îl vede.”Agentul nord-coreean, Gyeong Hong Jong, care a fost eliminat în regiunea Kursk, s-a dovedit a fi un hoț. El a scris despre un caz de furt de la soldații ruși în jurnalul său”, spun forțele ucrainene, scrie Ziare.com.

UPDATE Un depozit uriaș de petrol arde pentru a doua zi în Engels, Rusia, la o zi după ce a fost lovit cu o zi în urmă de drone ucrainene. Atacul a fost desfășurat ca răspuns la bombardamentele asupra Ucrainei, a transmis Kievul.

UPDATE Administraţia Biden va impune noi sancţiuni economice Rusiei şi va oferi ajutoare militare suplimentare Ucrainei înainte ca Donald Trump să preia funcţia, informează Reuters.

UPDATE Kremlinul a declarat joi că Rusia are interese naționale strategice în Arctica, atunci când i s-a cerut să comenteze remarcile președintelui ales al SUA, Donald Trump, privind achiziționarea Groenlandei, absorbția Canadei și preluarea controlului asupra Canalului Panama.

UPDATE Țările Baltice urmează să se deconecteze de la rețeaua electrică rusă pe 8 februarie. Cele trei țări, Lituania, Letonia și Estonia se vor ralia rețelei europene o zi mai târziu, transmite Digi24. În acest context, guvernul lituanian a anunțat miercuri că Serviciul de securitate publică, însărcinat cu protejarea infrastructurilor critice, va începe să supravegheze legătura energetică dintre Lituania și Polonia, denumită LitPolLink, din 15 ianuarie, și nu din aprilie cum era prevăzut anterior.

UPDATE În regiunea Harkov, două femei au fost rănite, după un atac cu dronă rusă împotriva satului Nove Pekelne. Patru persoane au fost ucise și 10 au fost rănite în atacurile rusești împotriva regiunii Herson din ultima zi, potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin. Cinci civili au fost răniți în loviturile ruse din regiunea Sumî.

UPDATE Trupele ruse se află la doi kilometri de orașul Kupiansk din regiunea Harkov, atacând constant pozițiile ucrainene, a anunțat joi șeful Administrației Militare regionale, Andriy Besedin, conform Ukrainskaia Pravda.

UPDATE Președintele ucrainean Vladimir Zelenski (46 de ani), aflat la putere din 2019, a decis deja să candideze pentru un al doilea mandat, relatează publicația ucraineană Telegraf, citând surse apropiate șefului statului, și publicația rusă independentă Meduza. Principalul rival va fi generalul Valerii Zalujnîi, 51 de ani, demis în februarie și trimis ambasador la Londra, notează Libertatea. „Decizia de a candida pentru al doilea mandat a fost deja luată”, a notat Telegraf. „Cu un nivel de încredere de 52%, Zelenski încă mai are șanse să câștige alegerile prezidențiale”, a scris ziarul ucrainean.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a răspuns declarațiilor Ungariei privind încetarea tranzitului de gaze rusești și impactul acestuia asupra prețurilor în Europa. În cazul în care Ungaria decide să părăsească Uniunea Europeană și NATO în favoarea CSI sau OTSC, Ucraina este pregătită să îi ia locul, potrivit MAE ucrainean. „Dacă prioritatea Ungariei este consolidarea Rusiei, atunci ar trebui să recunoască deschis acest lucru. Ucraina va fi pregătită să își ocupe locul în UE și NATO dacă Ungaria decide să îl elibereze în favoarea aderării la CSI sau la OTSC. Dacă Ungaria dorește cu adevărat să contribuie la oprirea războiului, ar trebui să înceapă nu prin subminarea unității în UE, ci prin consolidarea securității și independenței energetice pentru țara și cetățenii săi, împreună cu restul Europei și SUA”, se arată în declarație.

UPDATE Ungaria amenință Ucraina din cauza gazelor rusești. Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a amenințat că Ungaria ar putea bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, după decizia Kievului de a sista, începând din 1 ianuarie 2025, tranzitul gazelor rusești către Europa, notează NewsWeek.

UPDATE Ucrainenii ar putea oferi cărbune regiunii separatiste în schimbul energiei electrice. Această formă de ajutor a fost anunțată de către președinta Moldovei, Maia Sandu, după ce s-a întâlnit cu primarii din Zona de Securitate. De asemenea, șefa statului a venit cu un mesaj în limba rusă pentru locuitorii din regiune.„Discutăm cu partenerii externi despre potențiale ajutoare. Am discutat cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să ne livreze cărbune pentru stânga Nistrului, pentru a produce energie electrică și stânga Nistrului să se achite cu energia electrică pentru Ucraina”, a declarat Sandu.

UPDATE Este foarte probabil ca, în curând, Rusia să reia parțial livrările de gaz către Transnistria, regiune ocupată de aceasta, dar va prezenta acest fapt drept o realizare a unuia dintre politicienii proruși din Moldova. Redactorul publicației ucrainene „European Pravda”, Serghei Sidorenko, consideră că, în cazul crizei energetice din Transnistria, este vorba despre un scenariu al Kremlinului, al cărui scop este schimbarea puterii în Moldova și transformarea republicii într-un sprijin pentru atacurile asupra Ucrainei. Totuși, Chișinăul, Kievul și partenerii occidentali mai pot încă împiedica acest plan al Kremlinului și pot conduce „jocul” după propriile reguli. Cu permisiunea autorului, NewsMaker publică o versiune adaptată a textului apărut inițial pe portalul European Pravda.

UPDATE„Situaţia energetică actuală din (Republica) Moldova – inclusiv pe malul stâng al Nistrului – este o încercare clară a Rusiei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului moldovean”, a declarat Zelenski într-un mesaj pe social media, după o discuție telefonică purtată în aceeași zi cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.„Sarcina importantă acum este de a ajuta (Republica) Moldova să depășească provocările energetice şi să împiedice alimentarea tensiunilor sociale de către Moscova. Suntem gata să ajutăm”, a subliniat el.

UPDATE Propagandistul rus Tiguan Keosian, care este căsătorit cu Margarita Simonian, șefa RT, a suferit o moarte clinică și este în comă. „Nu am vrut să o fac până în ultimul moment, dar din moment ce reporterii au început deja să sune, voi scrie eu. Soțul meu, Tigran Keosaian, a suferit o moarte clinică și este în comă”, a scris Simonian pe canalul său Telegram, potrivit cotidianului ucrainean RBC-Ukraine.

UPDATE Deputatul ucrainean Oleksi Goncearenko, 44 de ani, nu a mai intrat în programul televiziunii turce de limbă engleză al radiodifuzorului public TRT World, care emite în engleză, din cauză că nu a vrut să-și schimbe tricoul inscipționat cu mesajul „Putin este teroristul nr. 1”, scriu New Voice și Glavcom. Membru al fracțiunii parlamentare „Solidaritate Europeană”, Oleksi Goncearenko fusese invitat să dezbată, în cadrul unui program în direct, războiul din Ucraina, scrie Libertatea.

UPDATE Războiul Rusiei din țara vecină, care se apropie de borna celor 3 ani, se află într-o continuă dinamică, iar Hamish de Bretton-Gordon, fost colonel britanic și comandant în cadrul NATO anunță că Ucraina îl umilește pe Putin în cel mai rău moment posibil. Cu doar câteva săptămâni înainte de învestirea lui Trump la Casa Albă, Kievul face progrese importante în regiunea Kursk din Rusia, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele american ales a promis că va rezolva rapid războiul după preluarea mandatului, dar acum ”dă cu capul” de realitatea dură că Vladimir Putin nu are niciun interes într-o înțelegere negociată, care să lase Ucraina intactă ca națiune suverană. Expertul american Robert Kagan susține într-o analiză că Trump se confruntă cu o înfrângere catastrofală în Ucraina, scrie Ziare.com.

UPDATE Premierul Robert Fico a declarat miercuri că a ajutat la asigurarea aprovizionării cu gaz a Slovaciei atunci când a fost la Moscova, luna trecută, pentru a se întâlni cu liderul rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

UPDATE Economia Rusiei lui Vladimir Putin reușește să facă față, în prezent, creșterii considerabile a cheltuielilor militare, dar rezistența sa este, totuși, limitată. Principalele riscuri cu care se confruntă în anul 2025 provin din amenințarea scăderii prețului petrolului și a sancțiunilor occidentale mai stricte. Chiar dacă niciuna dintre aceste evoluții nu va avea loc, economia Rusiei va rămâne într-o stare dificilă, iar inflația erodează beneficiile creșterii salariilor. „Mașina de război” a lui Putin consumă enorm, numai că – chiar și în cazul încetării focului în Ucraina – perspectivele nu sunt de natură a-l liniști pe „Țar”, scrie Gândul.

UPDATE Ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Dorothy Camille Shea, a avertizat că implicarea trupelor nord-coreene în războiul împotriva Ucrainei permite Coreei de Nord să câștige o experiență valoroasă de luptă, sporindu-și pregătirea pentru acțiuni militare împotriva țărilor vecine, scrie Ziare.com.

UPDATE După începerea invaziei Moscovei din Ucraina din urmă cu aproape 3 ani, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva guvernului de la Kremlin, care a pierdut piața europeană de energie. Acum, China dă o lovitură grea lui Putin, de teama măsurilor Statelor Unite. Unul dintre cei mai mari operatori portuari din China Shangdong Group a introdus noi restricții asupra navelor petroliere ale Rusiei, aflate sub sancțiunile SUA.

UPDATE Armata suedeză va cumpăra tancuri de la producătorul germano-francez de echipamente de apărare KNDS pentru 1,97 miliarde de dolari, a declarat joi ministrul Apărării, Pal Johnson, pentru televiziunea publică suedeză SVT, relatează Reuters.

UPDATE Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și aliat al lui Vladimir Putin, a comentat ironic începutul celui de-al doilea mandat al președintelui american Donald Trump. Medvedev a declarat într-o postare pe contul său de Telegram că, deși nu se știe cât de multe va realiza Trump în acest nou mandat, „a început într-un mod cu adevărat distractiv”. El a subliniat că nu există soluții rapide pentru conflictul din Ucraina, economia SUA va continua într-un ritm lent, iar lupta împotriva migrației nu va aduce victorii răsunătoare pentru Trump. În acest context, Medvedev a sugerat că Trump a decis să „remodeleze” lumea, dorind să redeseneze harta politică într-un stil propriu, cu planuri extravagante și nefezabile, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a cerut prudență în interpretarea politicii SUA în urma comentariilor președintelui ales Donald Trump care leagă aspirațiile Ucrainei de aderare la NATO de războiul început de Rusia, în timpul unei întâlniri cu ministrul finlandez de externe Elina Valtonen. Președintele ucrainean a susținut că tocmai faptul că Ucraina nu făcea parte din NATO și nu beneficia de garanțiile concrete de securitate a contribuit la decizia Rusiei de a-i ataca țara, potrivit Kyivindependent. „Putin și-a dat seama că nimeni nu va sări pentru Ucraina. El a crezut că ne poate distruge, dar armata ucraineană a dovedit că se înșeală”, a spus Zelenski, potrivit B1.

UPDATE Volodimir Zelenski se întâlneşte, joi, în Germania, cu aliaţii Ucrainei sub egida Statelor Unite, pentru a discuta despre ajutorul militar al acestora, cu unsprezece zile înainte de începerea mandatului lui Donald Trump, care şi-a exprimat scepticismul în legătură cu acest sprijin financiar, anunță AFP, potrivit News.ro.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1049: Atac de Crăciun, premieră istorică și bilanț sumbru la Kursk. Îl va ierta Zelenski pe Putin?
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Reacția mamei Anei-Maria, după ce Gheorghe Cotorobai a fost condamnat: „Simt că s-a făcut dreptate”
/VIDEO/ Reacția mamei Anei-Maria, după ce Gheorghe Cotorobai a fost condamnat: „Simt că s-a făcut dreptate”
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
Condamnare la CEDO din cauza unei drujbe: Cât trebuie să plătească Moldova unui fost inspector de mediu
Condamnare la CEDO din cauza unei drujbe: Cât trebuie să plătească Moldova unui fost inspector de mediu

Trump se pregătește pentru o eventuală întâlnire cu Putin: „Suntem în curs de a organiza asta”

missing
10 ianuarie 2025, ora 08:38

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat joi că se pregăteşte să se întâlnească cu liderul rus Vladimir Putin pentru a „pune capăt” războiului din Ucraina, scrie adevarul.ro.

„Vrea să ne întâlnim şi suntem în curs de a organiza asta”, a declarat Trump.

Anunțul a fost făcut înaintea unei reuniuni cu guvernatori republicani la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, la Palm Beach, statul Florida.

Amintim că Trump a schimbat calendarul pentru îndeplinirea promisiunii sale electorale de a pune capăt războiului din Ucraina, de la „24 de ore” la câteva luni. În Europa, acest lucru este văzut ca un semn că administrația sa nu își va retrage imediat sprijinul pentru Kiev, potrivit Financial Times.

Doi oficiali europeni spun că echipa lui Trump nu știe încă cum să pună capăt războiului, iar sprijinul SUA pentru Ucraina va continua și după investirea din 20 ianuarie.

„Își reconsideră abordarea față de Ucraina”  

Financial Times scrie că Trump se ferește de comparații cu retragerea „catastrofală” a trupelor americane din Afganistan.

„Întreaga echipă [Trump] este obsedată de putere și de a părea puternică, așa că își reconsideră abordarea față de Ucraina”, a declarat unul dintre interlocutorii jurnaliștilor.

Potrivit celor două surse ruse ale FT,  liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dorește să creeze „noi acorduri de securitate” în cadrul unor potențiale discuții care ar asigura că Ucraina nu va adera niciodată la NATO și că Alianța însăși se va retrage din unele dintre statele din est.

Zelenski: „Trump poate să-l oprească pe Putin”. Când se vor întâlni liderii de la Kiev și Casa Albă

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.