Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru, refuzul lui Scholz și 4 priorități ale Kievului. Trump pregătește întâlnirea cu Putin

Urmează noi sancțiuni ale SUA pentru economia Rusiei: Ar putea fi vizate două companii petroliere și firme de asigurare

missing
09 ianuarie 2025, ora 20:55

Președintele american Joe Biden urmează să prezinte în cursul acestei săptămâni noi sancțiuni vizând economia Rusiei, a anunțat un oficial american, în cadrul măsurilor menite să întărească efortul de război al Kievului împotriva Moscovei înainte de instalarea la Casa Albă a succesorului său, Donald Trump, scrie joi Reuters.

Acest demers vine în contextul în care administrația Biden a alocat, de asemenea, un nou ajutor în plan militar pentru Ucraina în valoare de 500 de milioane de dolari, cuprinzând rachete pentru apărarea antiaeriană, muniție aer-sol și echipamente de sprijin pentru avioanele de luptă F-16, a menționat oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, potrivit Agerpres și hotnews

Revenirea la Casa Albă a președintelui ales Donald Trump, pe 20 ianuarie, a generat speranțe privind o soluție diplomatică pentru încetarea invaziei ruse în Ucraina, dar și temeri, la Kiev, că o pace rapidă ar putea presupune un preț ridicat.

Consilieri ai lui Trump au formulat propuneri de încetare a războiului din Ucraina care ar însemna practic cedarea de părți importante din teritoriul țării către Rusia, pentru viitorul previzibil, menționează Reuters. Consilieri ai lui Biden afirmă la rândul lor că vor să plaseze Ucraina în cea mai puternică poziție posibil pe câmpul de luptă pentru a-i asigura un avantaj în cazul unor posibile negocieri cu Rusia, în acest an.

Nu au fost făcute cunoscute deocamdată detalii privind sancțiunile pe care le pregătește Biden pentru ultimele sale zile de mandat, dar consilierii președintelui în exercițiu îi informează pe cei ai lui Trump în legătură cu măsurile pe care le iau, a asigurat oficialul citat.

Reuters a relatat anterior în cursul acestei săptămâni, citând trei surse, că SUA pregătesc noi sancțiuni vizând veniturile din petrol ale Rusiei care o ajută să finanțeze războiul din Ucraina, iar una dintre surse a afirmat, fără a da nume, că vor fi vizate două companii petroliere ruse, peste 100 de nave de transport al țițeiului și traderi de petrol, precum și companii de asigurare ruse.

Oficialul a mai spus că majoritatea armelor și munițiilor promise Ucrainei au fost livrate și restul sunt pe drum, iar rezervele critice de muniție ale Ucrainei sunt într-o situație bună.

Guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a cerut insistent un sprijin mai mare în armament decât era dispus inițial Biden să-i ofere, dar în cele din urmă acest ajutor i-a fost acordat, ceea ce a dus la întâlniri private tensionate pe subiecte ca tancurile Abrams, avioanele F-16 și sistemele ATACMS.

Privind retrospectiv, a menționat oficialul american, niciunul dintre acești pași nu a dus la câștiguri majore ale Ucrainei pe câmpul de luptă.

Ucraina ar putea avea nevoie de angajamente de securitate, inclusiv potențiala aderare la NATO, pentru a preveni un viitor atac rus, după negocieri de pace, a mai notat oficialul citat.

Oficialii militari americani studiază în același timp operațiunile nord-coreene din războiul din Ucraina pentru a evalua cum s-ar comporta acestea într-un conflict în Asia. Mii de soldați nord-coreeni se crede că susțin forțele ruse în războiul lor cu Ucraina, amintește Reuters.

Totodată, SUA ar putea sancționa noi entități chineze pentru eforturile acestora de susținere a Rusiei, a spus același oficial.

Săptămâna trecută, ministrul american al finanțelor, Janet Yellen, a declarat pentru Reuters că Washingtonul continuă să încerce să diminueze veniturile din petrol ale Rusiei și accesul acesteia la resurse din străinătate pentru continuarea războiului cu Ucraina.

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Reacția mamei Anei-Maria, după ce Gheorghe Cotorobai a fost condamnat: „Simt că s-a făcut dreptate”
/VIDEO/ Reacția mamei Anei-Maria, după ce Gheorghe Cotorobai a fost condamnat: „Simt că s-a făcut dreptate”
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
Condamnare la CEDO din cauza unei drujbe: Cât trebuie să plătească Moldova unui fost inspector de mediu
Condamnare la CEDO din cauza unei drujbe: Cât trebuie să plătească Moldova unui fost inspector de mediu

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru, refuzul lui Scholz și 4 priorități ale Kievului. Trump pregătește întâlnirea cu Putin

10 ianuarie 2025, ora 10:51

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi că pregătește o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin pentru a „pune capăt” războiului din Ucraina, dar republicanul nu a oferit niciun termen pentru discuțiile dintre cei doi lideri. Între timp, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi premierul Italiei Giorgia Meloni au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, solicitând urgentarea trimiterii unui număr cât mai mare de rachete.

Șeful Administraţiei Militare Locale Kiev, Timur Tkacenko, a raportat că, în noaptea de 9 spre 10 ianuarie, rușii au atacat capitala cu vehicule aeriene fără pilot. În urma atacului, resturi de drone au lovit un bloc de locuințe din cartierul Solomianski. Potrivit lui Tkacenko, atacul nu s-a soldat cu victime, însă au fost avariate ferestre și câteva mașini, scrie Rador. Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporojia, Ivan Fedorov, a raportat, joi seară, că numărul persoanelor rănite în atacul lansat de ruşi, miercuri, asupra centrului regional a crescut la 120. Asta după ce, pe 8 ianuarie, armata rusă a lovit Zaporojia de două ori cu bombe aeriene ghidate de tip FAB-500.

UPDATE Ministrul german de externe Annalena Bärbock și ministrul Apărării Boris Pistorius au propus alocarea a trei miliarde de euro suplimentare pentru asistență militară urgentă Ucrainei, dar cancelarul german Olaf Scholz se opune acestui lucru.

UPDATE Mulți membri ai elitei politice rusești sunt dezamăgiți de faptul că războiul Moscovei împotriva Ucrainei nu s-a încheiat în 2024 și spun că economia rusă nu mai poate rezista mult timp sub sancțiuni, potrivit publicației Meduza.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfășurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forțarea Rusiei la pace" şi a susţinut că vede începutul unei "perioade de oportunități" odată cu revenirea în curând a lui Donald Trump la Casa Albă, informează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Avioanele de luptă Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene și Spațiale spaniole dislocate în misiune pentru Alianța Atlantică, în România, continuă să desfășoare misiuni de colaborare cu alte forțe militare aliate. Obiectivul este instruirea și îmbunătățirea procedurilor NATO asociate cu diferite tipuri de operațiuni, pentru a îmbunătăți interoperabilitatea diferitelor armate aliate, potrivit Rador.

UPDATE Emmanuel Macron a sosit joi seara în Marea Britanie pentru a discuta cu premierul britanic Keir Starmer despre relaţiile bilaterale, dar şi despre situaţia din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

UPDATE Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, spune că NATO trebuie să se concentreze mai mult asupra flancului său sudic şi asupra Africii, argumentând că Rusia şi-ar putea spori prezenţa în estul Libiei după prăbușirea regimului sirian, aliat al Moscovei.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că, la reuniunea de joi a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, reprezentanții Kievului au prezentat strategia militară pentru 2025, care se bazează pe patru priorități cheie, scrie RBC, conform Rador. Potrivit lui Umerov, este vorba despre următoarele priorități: stabilizarea liniei frontului; consolidarea capacității de apărare; consolidarea protecției aeriene și a rutelor maritime; un răspuns asimetric la încercările agresorului de a obține un avantaj prin amploare.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a mers la Roma și a fost primit de premierul Italiei Giorgia Meloni, cu care a discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, solicitând urgentarea trimiterii unui număr cât mai mare de rachete în contextul celui de al zecelea pachet de ajutor militar aprobat de Guvernul de la Roma. Aici trebuia să fie și Joe Biden, dar președintele american și-a anulat vizita în Europa din cauza incendiilor din California.

UPDATE Întoarcerea lui Trump la Casa Albă la 20 ianuarie a trezit speranța unei soluții diplomatice pentru a pune capăt invaziei Moscovei în Ucraina, care a început în februarie 2022, dar a dus, de asemenea, la temerile Kievului că un acord de pace rapid ar putea avea un preț ridicat pentru Ucraina. Consilierii lui Trump au avansat propuneri de încheiere a războiului care ar ceda efectiv mari părți ale țării Rusiei pentru viitorul apropiat.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1051: Soluția Kievului, 51.000 de bombe, morți la Zaporojie și anunțul UE. Rusia amenință Armenia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.