Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi că pregătește o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin pentru a „pune capăt” războiului din Ucraina, dar republicanul nu a oferit niciun termen pentru discuțiile dintre cei doi lideri. Între timp, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi premierul Italiei Giorgia Meloni au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, solicitând urgentarea trimiterii unui număr cât mai mare de rachete.
Șeful Administraţiei Militare Locale Kiev, Timur Tkacenko, a raportat că, în noaptea de 9 spre 10 ianuarie, rușii au atacat capitala cu vehicule aeriene fără pilot. În urma atacului, resturi de drone au lovit un bloc de locuințe din cartierul Solomianski. Potrivit lui Tkacenko, atacul nu s-a soldat cu victime, însă au fost avariate ferestre și câteva mașini, scrie Rador. Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporojia, Ivan Fedorov, a raportat, joi seară, că numărul persoanelor rănite în atacul lansat de ruşi, miercuri, asupra centrului regional a crescut la 120. Asta după ce, pe 8 ianuarie, armata rusă a lovit Zaporojia de două ori cu bombe aeriene ghidate de tip FAB-500.
UPDATE Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat joi zone afectate de pene de curent şi a dat vina pe gigantul rus Gazprom pentru criza energetică care afectează regiunea separatistă pro-rusă Transnistria. De la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moldova şi Ucraina sunt responsabile pentru lipsa căldurii şi a energiei electrice din Transnistria, relatează Reuters, citat de news.ro.
UPDATE Într-o misiune riscantă, o echipă de operațiuni speciale ucrainene a înfrânt un pluton rusesc în zona Kursk, într-o acțiune rapidă și eficientă. Trupele ucrainene, aflate într-o operațiune de rutină pentru curățarea de inamici a unei zone, au dat peste o formațiune mult mai mare a soldaților lui Putin, scrie metro.co.uk.
UPDATE Ministrul german de externe Annalena Bärbock și ministrul Apărării Boris Pistorius au propus alocarea a trei miliarde de euro suplimentare pentru asistență militară urgentă Ucrainei, dar cancelarul german Olaf Scholz se opune acestui lucru.
UPDATE Mulți membri ai elitei politice rusești sunt dezamăgiți de faptul că războiul Moscovei împotriva Ucrainei nu s-a încheiat în 2024 și spun că economia rusă nu mai poate rezista mult timp sub sancțiuni, potrivit publicației Meduza.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfășurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forțarea Rusiei la pace" şi a susţinut că vede începutul unei "perioade de oportunități" odată cu revenirea în curând a lui Donald Trump la Casa Albă, informează AFP, conform Agerpres.
UPDATE Avioanele de luptă Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene și Spațiale spaniole dislocate în misiune pentru Alianța Atlantică, în România, continuă să desfășoare misiuni de colaborare cu alte forțe militare aliate. Obiectivul este instruirea și îmbunătățirea procedurilor NATO asociate cu diferite tipuri de operațiuni, pentru a îmbunătăți interoperabilitatea diferitelor armate aliate, potrivit Rador.
UPDATE Emmanuel Macron a sosit joi seara în Marea Britanie pentru a discuta cu premierul britanic Keir Starmer despre relaţiile bilaterale, dar şi despre situaţia din Ucraina şi Orientul Mijlociu.
UPDATE Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, spune că NATO trebuie să se concentreze mai mult asupra flancului său sudic şi asupra Africii, argumentând că Rusia şi-ar putea spori prezenţa în estul Libiei după prăbușirea regimului sirian, aliat al Moscovei.
UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că, la reuniunea de joi a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, reprezentanții Kievului au prezentat strategia militară pentru 2025, care se bazează pe patru priorități cheie, scrie RBC, conform Rador. Potrivit lui Umerov, este vorba despre următoarele priorități: stabilizarea liniei frontului; consolidarea capacității de apărare; consolidarea protecției aeriene și a rutelor maritime; un răspuns asimetric la încercările agresorului de a obține un avantaj prin amploare.
UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a mers la Roma și a fost primit de premierul Italiei Giorgia Meloni, cu care a discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, solicitând urgentarea trimiterii unui număr cât mai mare de rachete în contextul celui de al zecelea pachet de ajutor militar aprobat de Guvernul de la Roma. Aici trebuia să fie și Joe Biden, dar președintele american și-a anulat vizita în Europa din cauza incendiilor din California.
UPDATE Întoarcerea lui Trump la Casa Albă la 20 ianuarie a trezit speranța unei soluții diplomatice pentru a pune capăt invaziei Moscovei în Ucraina, care a început în februarie 2022, dar a dus, de asemenea, la temerile Kievului că un acord de pace rapid ar putea avea un preț ridicat pentru Ucraina. Consilierii lui Trump au avansat propuneri de încheiere a războiului care ar ceda efectiv mari părți ale țării Rusiei pentru viitorul apropiat.