Numărul cazurilor de gripă a crescut cu 16 la sută în doar o săptămână, anunță autoritățile din sănătate. Vremea caldă din ultimele zile este prielnică pentru răspândirea virusului, iar cei mai expuși sunt copiii și bătrânii. Toate dozele de vaccin antigripal au fost deja epuizate, iar singura cale de a ne proteja este să respectăm un șir de reguli simple.
„Săptămâna trecută în perioada 30 decembrie-cinci ianuarie au fost înregistrare 65 cazuri de gripă. Majoritatea, 55 la număr au fost înregistrate în capitală, restul în alte cinci raioane, iar grupa de vârstă cea mai afectată sunt copii până la 14 ani”, a menționat medicul ANSP, Alina Druc.
Iar numărul pacienților cu simptome de gripă și răceală continuă să crească. Potrivit speciliștilor, în doar o săptămână, numărul de cazuri s-a majorat cu 16 la sută. Totodată avem parte și de o creștere de 20 de procente, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Medicii spun că temperaturile mult prea ridicate ar favoriza îmbolnăvirile cu gripă.
„Suntem în perioada rece, dar cu părere de rău ea nu este prea rece. Variațiile de temperatură creează condiții prielnice pentru a răspândi virușii, iar asta duce la creșterea numărului de viroze care din păcate sunt mai agresive decât în anii precedenți”, a punctat medicul de familie, Guzun Liliana.
Mamele spun că în condițiile în care gripa se răspândește cu rapiditate în această perioadă, se adresează imediat la medic fără a încerca să-și trateze picii desinestătător.
„Nu au fost foarte grave, foarte repede au trecut, am avut o zi, două febră.-Ați mers la medic sau ați tratat acasă?-Sigur că am emers la medic să vedem care este cauza”.
Medicii vin cu aceeași recomandare.
„Uneori mămicile încep tratamentul acasă și asta dăunează, de aceia noi îndemnăm pacienții săvină la noi atunci când apar primele simptome de răceală, febră, dureri de gât, tuse la aceste semne cel mai bine este să consulte medicu. Înțeleg că acum avem acces la informații și este foarte ușor să găsim cum se ia tratamentul pentru gripă, pentru pneumonie, dar în multe xazuri acest tratament dăunează”, a subliniat medic de familie, Guzun Liliana.
Pentru a-și proteja copiii de gripă, mamele ne-au spus că urmează un șir de reguli.
„Deocamdată nu am avut gripă, ne protejăm bine.- Dar cum o faceți ?- Avem grijă să luăm vitaminele necesare, așa ne pregătim de iarnă.”
„Cât mai mult ceai cald, fructe, aer curat, camerele des aerisite.”
Și adulții au metodele lor de a se proteja.
„Mai des mâncăm usturoi, ceapă, ridiche neagră.- încercați să prindeți la imunitate acasă?- Da, prin metode naturiste, când mergem undeva, punem masca.”
Cei care au reușit să se vaccineze, ne-au spus că se simt cel mai în siguranță.
„În primul rând suntem vaccinați, atunci când a demarat campania de vaccinare ne-am vaccinat, este cea mai bună protecție. Copiii sunt cei mai vulnerabili în această perioadă ca și vârstnicii și cei imonodepremați, ne stăruim ca în rația alimentară a copiilor să fie cât mai multe fructe și legume și facem față.”
Pentru a preveni îmbolnăvirile, mai ales în această perioadă când copii au revenit în bănci după vacanță, specialiștii din cadrul ANSP vin cu un set de recomandări.
Pentru acest sezon au fost procurate 250 de mii de doze de vaccin antigripal, toate dozele fiind epuizate toamna, în perioada de vaccinare.