Nu se așteaptă deconectări la energia electrică pentru 11 ianuarie. Energocom anunță că a suplinit în proporție de 100 de procente necesarul Republicii Moldova pentru ziua de sâmbătă, când consumul ar putea fi mai mic cu 2% decât astăzi.
Astfel, pe lângă electricitatea generată de centralele de termoficare locală și instalațiile de energie regenerabilă, restul cererii va fi acoperit din import, în baza contractelor bilaterale sau de pe bursă.
Conform Celulei de criză a Guvernului, pentru zilele de 9 și 10 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept a fost acoperit integral. Activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate nu este necesară.
Potrivit datelor operative ale „Moldelectrica”, vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 17:00 și 19:00, cu o maximă de 829 MW.
Referitor la regiunea transnistreană, deconectările pe ore continuă. În zilele de 7,8 și 9 ianuarie, întreruperile au fost de câte 8 ore zilnic, iar pentru astăzi sunt programate deconectări de 5 ore. Consumul actual al regiunii transnistrene este asigurat de MGRES/Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari, care însă nu produc un volum suficient de energie electrică.
În graficul de deconectări în evantai sunt incluse și satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale. Localitățile din zona de securitate sunt sprijinite de autoritățile de la Chișinău să facă față crizei energetice provocate de Federația Rusă.
Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale din 6 ianuarie, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, urmează să fie racordate la rețelele electrice de distribuție ale Premier Energy Distribution. În același timp, Guvernul a oferit deja ajutor umanitar, inclusiv de combustibil și generatoare, pentru a susține locuitorii afectați de lipsa de curent. Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul „Moldovagaz”.
TV8.md reamintește că pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus invocă pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană.
La scurt timp, premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.