Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 462: Imunitate pentru Netanyahu și comisie în Siria. General: Iran a suferit o mare înfrângere

10 ianuarie 2025, ora 11:37

Preşedintele polonez a cerut Guvernului ţării sale să asigure imunitatea premierului israelian Benjamin Netanyahu dacă acesta va veni la comemorarea împlinirii celor 80 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz. În același timp, armata israeliană a raportat joi seară că a interceptat trei drone care veneau dinspre est.

Totodată, în Siria și-a început activitatea Comisia care anchetează crimele de război și alte încălcări ale legislației internaționale privind drepturile omului de la începutul războiului civil din Siria în 2011. Totodată, cel mai important general iranian care a condus operațiunile armatei în Siria,  a declarat că Iranul a suferit o înfrângere majoră în această țară.

UPDATE Ministrul de externe italian, Antonio Tajani, s-a întâlnit vineri cu noul lider al Siriei, Ahmad al-Shareh, în timpul unei vizite la Damasc. Agenţia oficială Sana nu a oferit detalii în legătură cu această întrevedere, transmite Digi24. Tajani s-a întâlnit anterior cu omologul său sirian, Assaad al-Shaibani, care a anunţat că va efectua un turneu european, prima sa vizită în străinătate după ce o coaliţie condusă de islamişti a preluat puterea.

video: xHurmaEdit

UPDATE Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate, Kaja Kallas, a dat asigurări vineri că UE „ar putea relaxa treptat sancţiunile impuse Siriei atât timp cât există progrese tangibile", transmite Digi24. Şefa diplomaţiei europene a făcut această informare pe reţeaua de socializare Bluesky, după ce a participat joi, la Roma, „la întâlnirea Cvintetului de coordonare a eforturilor de tranziţie în Siria, alături de Germania, Franţa, Italia, Regatul Unit şi Statele Unite", informează EFE, potrivit Agerpres.  „Reiterăm necesitatea unui guvern incluziv, care să protejeze toate minorităţile", a adăugat Kallas, care se întâlneşte vineri cu premierul italian, Giorgia Meloni, la sediul guvernului din Roma.

UPDATE Preşedintele polonez a cerut Guvernului ţării sale să asigure imunitatea premierului israelian Benjamin Netanyahu dacă acesta va veni pentru împlinirea a 80 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz, a anunţat joi preşedinţia Poloniei, informează AFP, transmite Digi24. Netanyahu este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI). Preşedintele Andrzej Duda „este de părere că orice persoană din Israel, orice reprezentant al autorităţilor acestei ţări, ar trebui să aibă posibilitatea de a participa la acest eveniment unic", a declarat Malgorzata Paprocka, şefa cancelariei preşedintelui polonez, pe reţeaua socială X.

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU a salutat joi alegerea generalului Joseph Aoun ca președinte al Libanului, care „încheie mai bine de doi ani de post vacant în această funcție importantă'', relatează AFP, citat de Agerpres. Membrii Consiliului au subliniat „importanța alegerii unui președinte în Liban pentru a asigura funcționarea deplină a instituțiilor statului în fața provocărilor economice și de securitate urgente'', a afirmat în fața presei ambasadorul algerian Amar Bendjama, care prezidează Consiliul în ianuarie.

UPDATE Turcia l-a felicitat joi seara pe noul președinte libanez Joseph Aoun și speră că noul guvern „va contribui la stabilitatea Libanului”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, relatează AFP, citat de Agerpres. „Sperăm că viitorul guvern care va fi stabilit va contribui la stabilitatea Libanului, precum și la pacea și prosperitatea regiunii', a indicat ministerul într-un scurt comunicat publicat pe site-ul său. Comandantul șef al armatei libaneze, Joseph Aoun, a fost ales joi președinte al țării, cu voturile a 99 din cei 128 de deputați, punându-se astfel capăt unei perioade de peste doi ani în care funcția nu a fost ocupată, notează AFP și Reuters.

UPDATE Armata israeliană a raportat joi seară că a interceptat trei drone care veneau dinspre est, dintre care cel puțin două fuseseră lansate din Yemen, relatează AFP, citat de Agerpres. O purtătoare de cuvânt a armatei a precizat pentru AFP că două dintre drone au venit din Yemen.

UPDATE Cel mai important general iranian care a condus operațiunile armatei în Siria a contrazis mesajul oficial al liderilor de la Teheran privind căderea bruscă a aliatului lor, Bashar al-Assad, scrie The New York Times, citat de Digi24. Generalul de brigadă Behrouz Esbati a susținut un discurs surprinzător de sincer în care a spus că Iranul a suferit o înfrângere majoră, dar că și Rusia este parțial de vină pentru că arunca bombe la întâmplare în deșert când zicea că îi atacă pe rebelii sirieni. O înregistrare audio a discursului pe care generalul l-a susținut într-o moschee de la Teheran a apărut în presa iraniană și a ieșit în evidență prin cât de diferită a fost față de comentariile făcute pe aceeași temă de președinte, ministru de externe și alți lideri ai Iranului. „Nu consider pierderea Siriei ceva de care să fiu mândru”, a spus generalul Esbati, potrivit înregistrării publicate de Abdi Media. „Am suferit o înfrângere foarte mare, am primit o lovitură foarte grea și a fost foarte dificil.”

UPDATE Justiţia iraniană a anunţat joi că un cetăţean elveţian acuzat de spionaj s-a sinucis în închisoarea din Semnan, un oraş din estul Iranului, relatează AFP, citat de News.ro. „În această dimineaţă, un cetăţean elveţian s-a sinucis în închisoarea Semnan”, a declarat Mizan Online, biroul de presă al justiţiei, adăugând că deţinutul fusese „arestat de agenţiile de securitate pentru spionaj, iar cazul său era în curs de investigare”, dar nu a oferit alte detalii.

UPDATE Un anchetator al Națiunilor Unite privind încălcările drepturilor omului în timpul războiului civil din Siria și-a exprimat speranța într-o „bună cooperare” cu noile autorități ale țării, în urma unei prime vizite la fața locului joi, scrie AFP, citat de Agerpres. „Sperăm să avem o relație bună cu autoritățile în exercițiu”, a declarat pentru AFP Hanny Megally, membru al comisiei, menționând că noul guvern a primit „imediat” misiunea pe care a condus-o timp de cinci zile. Comisia, care anchetează asupra crimelor de război și altor încălcări ale legislației internaționale privind drepturile omului de la începutul războiului civil din Siria în 2011, și-a desfășurat până acum activitatea de la distanță, întocmind liste cu 4.000 de presupuși autori de crime grave.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 461: Zi neagră în Gaza și familii distruse. Libanul are un nou președinte
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 460: Mărturii din închisori și descoperire arheologică. SUA negociază cu talibanii
/DOC/ Lumina și căldura, mai scumpe de astăzi! Deciziile privind noile tarife, publicate în Monitorul Oficial
/DOC/ Lumina și căldura, mai scumpe de astăzi! Deciziile privind noile tarife, publicate în Monitorul Oficial
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
Deconectările în evantai continuă: Oamenii din mai multe localități din stânga Nistrului, fără lumină vineri timp de 5 ore
Deconectările în evantai continuă: Oamenii din mai multe localități din stânga Nistrului, fără lumină vineri timp de 5 ore
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului

/VIDEO/ E periculos! UE recomandă să nu zburăm deasupra a cinci orașe rusești

missing
10 ianuarie 2025, ora 20:17

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației recomandă companiilor aeriene care continuă să survoleze spațiul aerian al Rusiei să evite zborurile către cinci orașe rusești, din motive de siguranță. Este vorba despre Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Rostov-pe-Don și Samara.

Recomandările vin după prăbușirea avionului companiei „Azerbaijan Airlines”, de pe 26 decembrie, care ar fi fost doborât de sistemele de apărare antiaeriene cecene. Instituția europeană susține că au crescut riscurile generate de războiul din Ucraina care ar putea duce la atacuri asupra aeronavelor civile. 

Recomandarea este valabilă până pe 31 iulie 2025, dar poate fi revizuită în funcție de evoluția situației de securitate. Nici o companie aeriană din Uniunea Europeană sau Republica Moldova nu mai efectuează zboruri către Rusia de când a început războiul din Ucraina.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.