Preşedintele polonez a cerut Guvernului ţării sale să asigure imunitatea premierului israelian Benjamin Netanyahu dacă acesta va veni la comemorarea împlinirii celor 80 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz. În același timp, armata israeliană a raportat joi seară că a interceptat trei drone care veneau dinspre est.
Totodată, în Siria și-a început activitatea Comisia care anchetează crimele de război și alte încălcări ale legislației internaționale privind drepturile omului de la începutul războiului civil din Siria în 2011. Totodată, cel mai important general iranian care a condus operațiunile armatei în Siria, a declarat că Iranul a suferit o înfrângere majoră în această țară.
UPDATE Ministrul de externe italian, Antonio Tajani, s-a întâlnit vineri cu noul lider al Siriei, Ahmad al-Shareh, în timpul unei vizite la Damasc. Agenţia oficială Sana nu a oferit detalii în legătură cu această întrevedere, transmite Digi24. Tajani s-a întâlnit anterior cu omologul său sirian, Assaad al-Shaibani, care a anunţat că va efectua un turneu european, prima sa vizită în străinătate după ce o coaliţie condusă de islamişti a preluat puterea.
video: xHurmaEdit
UPDATE Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate, Kaja Kallas, a dat asigurări vineri că UE „ar putea relaxa treptat sancţiunile impuse Siriei atât timp cât există progrese tangibile", transmite Digi24. Şefa diplomaţiei europene a făcut această informare pe reţeaua de socializare Bluesky, după ce a participat joi, la Roma, „la întâlnirea Cvintetului de coordonare a eforturilor de tranziţie în Siria, alături de Germania, Franţa, Italia, Regatul Unit şi Statele Unite", informează EFE, potrivit Agerpres. „Reiterăm necesitatea unui guvern incluziv, care să protejeze toate minorităţile", a adăugat Kallas, care se întâlneşte vineri cu premierul italian, Giorgia Meloni, la sediul guvernului din Roma.
UPDATE Preşedintele polonez a cerut Guvernului ţării sale să asigure imunitatea premierului israelian Benjamin Netanyahu dacă acesta va veni pentru împlinirea a 80 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz, a anunţat joi preşedinţia Poloniei, informează AFP, transmite Digi24. Netanyahu este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI). Preşedintele Andrzej Duda „este de părere că orice persoană din Israel, orice reprezentant al autorităţilor acestei ţări, ar trebui să aibă posibilitatea de a participa la acest eveniment unic", a declarat Malgorzata Paprocka, şefa cancelariei preşedintelui polonez, pe reţeaua socială X.
UPDATE Consiliul de Securitate al ONU a salutat joi alegerea generalului Joseph Aoun ca președinte al Libanului, care „încheie mai bine de doi ani de post vacant în această funcție importantă'', relatează AFP, citat de Agerpres. Membrii Consiliului au subliniat „importanța alegerii unui președinte în Liban pentru a asigura funcționarea deplină a instituțiilor statului în fața provocărilor economice și de securitate urgente'', a afirmat în fața presei ambasadorul algerian Amar Bendjama, care prezidează Consiliul în ianuarie.
UPDATE Turcia l-a felicitat joi seara pe noul președinte libanez Joseph Aoun și speră că noul guvern „va contribui la stabilitatea Libanului”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, relatează AFP, citat de Agerpres. „Sperăm că viitorul guvern care va fi stabilit va contribui la stabilitatea Libanului, precum și la pacea și prosperitatea regiunii', a indicat ministerul într-un scurt comunicat publicat pe site-ul său. Comandantul șef al armatei libaneze, Joseph Aoun, a fost ales joi președinte al țării, cu voturile a 99 din cei 128 de deputați, punându-se astfel capăt unei perioade de peste doi ani în care funcția nu a fost ocupată, notează AFP și Reuters.
UPDATE Armata israeliană a raportat joi seară că a interceptat trei drone care veneau dinspre est, dintre care cel puțin două fuseseră lansate din Yemen, relatează AFP, citat de Agerpres. O purtătoare de cuvânt a armatei a precizat pentru AFP că două dintre drone au venit din Yemen.
UPDATE Cel mai important general iranian care a condus operațiunile armatei în Siria a contrazis mesajul oficial al liderilor de la Teheran privind căderea bruscă a aliatului lor, Bashar al-Assad, scrie The New York Times, citat de Digi24. Generalul de brigadă Behrouz Esbati a susținut un discurs surprinzător de sincer în care a spus că Iranul a suferit o înfrângere majoră, dar că și Rusia este parțial de vină pentru că arunca bombe la întâmplare în deșert când zicea că îi atacă pe rebelii sirieni. O înregistrare audio a discursului pe care generalul l-a susținut într-o moschee de la Teheran a apărut în presa iraniană și a ieșit în evidență prin cât de diferită a fost față de comentariile făcute pe aceeași temă de președinte, ministru de externe și alți lideri ai Iranului. „Nu consider pierderea Siriei ceva de care să fiu mândru”, a spus generalul Esbati, potrivit înregistrării publicate de Abdi Media. „Am suferit o înfrângere foarte mare, am primit o lovitură foarte grea și a fost foarte dificil.”
UPDATE Justiţia iraniană a anunţat joi că un cetăţean elveţian acuzat de spionaj s-a sinucis în închisoarea din Semnan, un oraş din estul Iranului, relatează AFP, citat de News.ro. „În această dimineaţă, un cetăţean elveţian s-a sinucis în închisoarea Semnan”, a declarat Mizan Online, biroul de presă al justiţiei, adăugând că deţinutul fusese „arestat de agenţiile de securitate pentru spionaj, iar cazul său era în curs de investigare”, dar nu a oferit alte detalii.
UPDATE Un anchetator al Națiunilor Unite privind încălcările drepturilor omului în timpul războiului civil din Siria și-a exprimat speranța într-o „bună cooperare” cu noile autorități ale țării, în urma unei prime vizite la fața locului joi, scrie AFP, citat de Agerpres. „Sperăm să avem o relație bună cu autoritățile în exercițiu”, a declarat pentru AFP Hanny Megally, membru al comisiei, menționând că noul guvern a primit „imediat” misiunea pe care a condus-o timp de cinci zile. Comisia, care anchetează asupra crimelor de război și altor încălcări ale legislației internaționale privind drepturile omului de la începutul războiului civil din Siria în 2011, și-a desfășurat până acum activitatea de la distanță, întocmind liste cu 4.000 de presupuși autori de crime grave.