Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului

10 ianuarie 2025, ora 15:21

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi că pregătește o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin pentru a „pune capăt” războiului din Ucraina, dar republicanul nu a oferit niciun termen pentru discuțiile dintre cei doi lideri. Pe de altă parte, Kremlinul a declarat că nu pune condiţii prealabile pentru o întâlnire. Între timp, înalți oficiali de securitate și militari ruși fac presiuni pentru o escaladare a ostilităților în Ucraina, opunându-se oricăror perspective de negociere, anunță Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Înfrângerea Kievului ar fi mult mai costisitoare pentru SUA decât acordarea ajutorului militar, potrivit unei analize citate de Bloomberg.

Șeful Administraţiei Militare Locale Kiev, Timur Tkacenko, a raportat că, în noaptea de 9 spre 10 ianuarie, rușii au atacat capitala cu vehicule aeriene fără pilot. În urma atacului, resturi de drone au lovit un bloc de locuințe din cartierul Solomianski. Potrivit lui Tkacenko, atacul nu s-a soldat cu victime, însă au fost avariate ferestre și câteva mașini, scrie Rador. Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporojia, Ivan Fedorov, a raportat, joi seară, că numărul persoanelor rănite în atacul lansat de ruşi, miercuri, asupra centrului regional a crescut la 120. Asta după ce, pe 8 ianuarie, armata rusă a lovit Zaporojia de două ori cu bombe aeriene ghidate de tip FAB-500. Între timp, Transnistria prelungeşte până în februarie starea de urgenţă în economie din cauza crizei energetice, asta în timp ce Vladimir Putin a promis o soluție pentru livrarea de gaz către Slovacia, dar pe care nu o aplică Tiraspolului.

UPDATE Autorităţile din Transnistria au prelungit vineri, până la 8 februarie, starea de urgenţă în economie declarată în această regiune separatistă din estul Republicii Moldova din cauza crizei energetice severe provocate de suspendarea tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina, relatează EFE.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a promis Slovaciei că Gazprom va găsi modalităţi alternative de a livra Bratislavei gazele contractate, după încheierea tranzitului prin Ucraina, a declarat vineri premierul slovac Robert Fico, relatează Reuters, citat de Agerpres. Fico a mai spus că Putin a garantat că Rusia îşi va îndeplini obligaţiile, deşi capacitatea conductei TurkStream şi a rutei de legătură care transportă gazul rusesc prin Turcia către Europa este limitată. Astfel, Gazprom are căi de ocolire a Ucrainei, doar că până acum nu rezervat volume de transport prin alte conducte pentru gazul oferit în stânga Nistrului. Chișinăul s-a oferit să ajute Tiraspolul ca să cumpere gaze de pe piața europeană, idee respinsă de autoritățile separatiste, care până acum nu au plătit niciodată factura pentru gazele livrate de Rusia. 

UPDATE Ucraina a atacat un depozit de muniție și drone de recunoaștere cu o rachetă de fabricație proprie Neptun, în cursul nopții de joi spre vineri, a declarat o sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent.

UPDATE Potrivit calculelor BBC, în cei aproape trei ani de invazie a Ucrainei, armata rusă a pierdut cel puțin 6.083 de militari de elită, pentru instruirea cărora au fost necesari ani de efort și milioane de dolari. În acest număr, BBC a inclus doar militarii de carieră din cele mai pregătite unități de luptă ale Forțelor Aeropurtate, pușcașii marini, unitățile forțelor speciale ale Ministerului Apărării și ale Gărzii Naționale Ruse, precum și piloții militari, scrie G4media.

UPDATE Compania bulgară de distribuţie a gazelor Bulgargaz EAD a fost înştiinţată de faptul că Azerbaidjanul a suspendat livrările de gaze contractate spre Bulgaria, începând din data de 7 ianuarie şi până la 11 ianuarie, din motive tehnice, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres. Volume de gaze care să le înlocuiască pe cele din Azerbaidjan au fost obţinute de la compania turcă Botas, a precizat Bulgargaz.

UPDATE NATO trimite două nave în Marea Baltică pentru a supraveghea infrastructurile submarine şi „flota fantomă” a Rusiei, după recenta distrugere a unor cabluri submarine, a anunțat vineri ministrul de Externe al Finlandei, scrie Digi24.

UPDATE Invocând riscuri de război, Norvegia a anunţat vineri că vrea să restabilească obligaţia construirii de adăposturi antiaeriene în noile clădiri, una dintre cele circa o sută de măsuri propuse pentru a întări starea de pregătire a ţării, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia și-a desfășurat noul său regiment de apărare antiaeriană S-500 pentru a consolida apărarea podului Kerci, vital din punct de vedere strategic, care leagă Rusia continentală de Peninsula Crimeea din Marea Neagră. Mișcarea a fost raportată de instituția de presă ucraineană Kyiv Post, citând un blogger militar cunoscut sub numele de Sprinter Observer, scrie NewsWeek.

UPDATE Varşovia a identificat o grupare rusă însărcinată cu influenţarea alegerilor din Polonia prin dezinformare şi încurajarea instabilităţii, a anunţat vineri vicepremierul polonez, Krzysztof Gawkowski.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a oferit vineri după-amiaza prima reacție oficială a Kievului față de declarațiile lui Donald Trump privind dorința acestuia de a se întâlni cu Vladimir Putin, partea ucraineană afirmând însă că nu vede nimic nou în comentariile președintelui ales al SUA de a se vedea cu liderul de la Kremlin, relatează Ukrinform. „Donald Trump a vorbit anterior despre planurile pentru o astfel de întâlnire [cu Putin], așa că nu vedem nimic nou în asta”, a declarat Georgy Tykhi, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, potrivit HotNews.

UPDATE Agenţia Europeană a Securităţii Aeriene a emis, joi, o nouă alertă prin care recomandă companiilor aeriene din afara Europei să evite survolarea vestului Rusiei, ca urmare a prăbușirii avionului Azerbaidjan Airlines luna trecută, notează Kyiv Independent.

UPDATE Un incident major de securitate cibernetică a zguduit Rusia în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2025, când furnizorul de internet Nodex, cu sediul în Sankt Petersburg, a fost ținta unui atac devastator. Grupul de hackeri ucraineni Ukrainian Cyber Alliance (UCA) a revendicat responsabilitatea, susținând că au distrus complet infrastructura Nodex, provocând pierderi semnificative în rețeaua acestuia, scrie Ziare.com.

UPDATE Forţele aeriene ucrainene au informat vineri că Rusia a atacat cu 72 de drone în noaptea de joi spre vineri, dintre care 33 au fost doborâte, în timp ce alte 34 au dispărut de pe radar fără a-şi atinge ţinta, informează Reuters.

UPDATE NATO respinge propunerea lui Donald Trump de a creşte cheltuielile de apărare la 5% din PIB, dar ar putea stabili o nouă ţintă, de aproximativ 3%, la summitul din iunie, scrie Reuters.

UPDATE Canada a promis Ucrainei asistență militară suplimentară în valoare de 305 de milioane de dolari, a anunțat joi ministrul canadian al Apărării, Bill Blair. Sprijinul include cele 138 de milioane de dolari alocate inițiativei Cehiei pentru achiziționarea și livrarea de muniție de calibru mare către Ucraina, adăugându-se la peste 36 de milioane de dolari promise anul trecut, informează The Kyiv Independent. 

UPDATE Oficialii de top din forțele de securitate ruse se opun oricăror forme de negociere și presează pentru escaladarea ostilităților în Ucraina, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit analiștilor americani, forțele de securitate ruse consideră că escaladarea operațiunilor militare în Ucraina este crucială. Rușii recunosc că forțele lor nu obțin câștiguri teritoriale semnificative în raport cu pierderile de efective și echipamente, dar comandametul militar rus continuă să suporte pierderi substanțiale de efective pentru a obține progrese tactice mai degrabă decât succese operaționale, scrie Spotmedia.

UPDATE Forțele ruse au ocupat trei localități în regiunea Donețk și tot atâtea în regiunea Kursk, arată cel mai recent raport al grupului ucrainean de analiză militară DeepState. În plus, rușii au avansat în regiunea Harkov, dar și în apropiere de Kurahove și Iasenove, în regiunea Donețk, scrie Spotmedia.

UPDATE Departe de a economisi bani pe armele americane care sunt furnizate Ucrainei, o victorie rusă în războiul declanșat de invadarea acestei țări de către Rusia ar necesita o creștere a cheltuielilor Pentagonului de peste 800 de miliarde de dolari până în 2029, susține un think tank conservator într-un nou raport citat de Bloomberg. Analiza realizată de American Enterprise Institute a concluzionat că succesul final al invaziei președintelui Vladimir Putin în Ucraina ar schimba fața Europei și ar încuraja Rusia să amenințe membrii alianței militare NATO, scrie Digi24.

UPDATE Orașul Berîslav din regiunea Herson a fost vizat aseară de un atac cu dronă lansat de trupele ruse. Doi bărbați, de 51 și 52 de ani, au fost răniți de șrapnele și transportați la spital, a anunțat administrația militară regională, scrie Spotmedia.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin este „deschis unui contact” cu Donald Trump fără nicio condiție prealabilă, a anunțat vineri Kremlinul, salutând dorința lui Trump de a „rezolva problemele prin dialog”, notează Hotnews. 

UPDATE Cancelaria prezidenţială de la Kiev anunţă, vineri, că președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit, la Roma, cu omologul său, Sergio Mattarella. „În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre continuarea ajutorului militar acordat Ucrainei. Șeful statului a mulțumit Italiei pentru sprijinul militar și tehnic semnificativ și, în special, pentru aprobarea celui de-al 10-lea pachet de ajutor. Separat, Zelenski a subliniat că Ucraina are nevoie de măsuri comune din partea țărilor partenere pentru a pune capăt războiului cu o pace justă și de durată” – se arată în mesaj. Zelenski a apreciat poziția de principiu a Italiei în ceea ce privește respectarea regimului de sancțiuni împotriva Rusiei. Printre subiectele-cheie ale discuţiilor de la Roma se numără întoarcerea acasă a copiilor ucraineni răpiți de Rusia. De asemenea, președintele ucrainean a mulțumit pentru îngrijirea orfanilor ucraineni care se află în Italia din cauza agresiunii Federației Ruse. În plus, Zelenski şi Mattarella au discutat despre pregătirea conferinței internaționale pentru reconstrucția Ucrainei, care va avea loc în perioada 10-11 iulie, la Roma. Volodimir Zelenski a menționat că specialiștii italieni se pot alătura reconstrucției patrimoniului cultural ucrainean. De asemenea, preşedintele ucrainean l-a invitat pe omologul său italian să viziteze Ucraina, scrie Rador.

UPDATE Războiul Moscovei trece de borna de 1.050 de zile, fără ca liderul de la Kremlin să-și atingă obiectivele inițiale de a cuceri Ucraina, țara vecină. Acum, Elina Valtonen, un diplomat occidental dezvăluie faptul că se constată o răsturnare de situație pentru Putin. Rusia a pierdut ceva crucial definitiv, timpul s-a scurs nemilos și nu mai este de partea sa, având în vedere perspectivele economice sumbre care lovesc Kremlinul. Până acum, Putin a acordat prioritate războiului împotriva Ucrainei față de bunăstarea propriului popor. Pentru a obține o pace justă și de durată în Ucraina, el trebuie făcut să înțeleagă că costul campaniei sale ilegale devine prea mare, chiar și pentru toleranța sa, susține ministrul de Externe al Finlandei, Elina Valtonnen, într-o analiză din The Economist. Plafonul pentru prețul petrolului, în prezent la 60 de dolari pe baril, ar trebui redus în continuare, iar aplicarea plafonului ar trebui consolidată împreună cu partenerii internaționali. Războiul este departe de a fi pierdut de către Ucraina. Cu sprijinul hotărât din partea partenerilor săi, Ucraina va trece peste iarna aceasta, în situația de a intra în discuții de pace cu propriile condiții și calendar, spune diplomata din Finlanda, notează Ziare.com.

UPDATE SUA susțin decizia Ucrainei de a opri tranzitul gazelor rusești către Europa. Acest lucru a fost anunțat pe 8 ianuarie 2025, la un briefing online cu jurnaliștii, de către coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, D. Kirby, relatează Neftegaz, potrivit Cotidianul.

UPDATE Bruxelles-ul studiază consecințele ridicării de către noua administrație americană a sancțiunilor SUA împotriva Rusiei, au declarat trei surse informate pentru Financial Times (FT), citat de BBC.

UPDATE În această dimineață, un incendiu a izbucnit într-o fabrică de acetonă din orașul Gatchina, situat în regiunea Leningrad. Pompierii sunt la fața locului pentru a stinge flăcările. Cauza incendiului nu este cunoscută încă, iar autoritățile ruse nu au raportat prezența unor drone ucrainene în zonă, scrie AlephNews.

UPDATE Regimul Lukaşenko nu a invitat OSCE să monitorizeze alegerile prezidenţiale din 26 ianuarie, încălcând, astfel, angajamentele internaţionale, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE O investigație comună realizată de publicațiile The Insider și Der Spiegel a scos la iveală faptul că Direcția Principală de Informații a Rusiei (GRU) a finanțat, timp de ani de zile, grupuri teroriste afgane care au atacat soldați și diplomați americani, dar și forțele coaliției internaționale. Serviciile secrete ruse au utilizat o rețea de curieri afgani, sub acoperirea unei afaceri de pietre prețioase, pentru a transporta banii necesari pentru aceste atacuri, scrie Ziare.com.

UPDATE Criza energetică din Transnistria este una artificial creată de Rusia, care urmărește destabilizarea puterii de la Chișinău, în perspectiva alegerilor parlamentare din Republica Molodova, iar autoritățile de la Tiraspol sunt presate să facă acest joc, dovedind că nu sunt interesate, de fapt, de soluții concrete care există, în momentul de față, pentru suplinirea sistării gazului rusesc, susține istoricul Cosmin Popa, specializat pe problematica spațiului ex sovietic, notează G4media.

UPDATE Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat joi zone afectate de pene de curent şi a dat vina pe gigantul rus Gazprom pentru criza energetică care afectează regiunea separatistă pro-rusă Transnistria. De la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moldova şi Ucraina sunt responsabile pentru lipsa căldurii şi a energiei electrice din Transnistria, relatează Reuters, citat de news.ro.

UPDATE Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene – EASA – a emis joi o nouă alertă prin care avertizează transportatorii non-europeni să nu zboare în spațiul aerian din vestul Rusiei, din cauza riscului ca aeronavele să fie vizate neintenționat de sistemele sale de apărare antiaeriană, informează Rador.

UPDATE Președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a amânat promisiunea dată în timpul campaniei electorale de a „pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore” pentru câteva luni. Partenerii europeni au considerat acest lucru drept un semn că administrația sa nu își va retrage imediat sprijinul pentru Kiev. Financial Times a raportat acest lucru cu referire la doi oficiali europeni, scrie Libertatea Cuvântului.

UPDATE La finalul anului trecut, un tribunal din Belarus l-a condamnat la patru ani de închisoare pe un funcționar diplomatic european, într-o decizie care a atras critici din partea Serviciului de acțiune externă al Uniunii Europene, a scris joi ediția europeană a publicației Politico. „Continuăm să solicităm eliberarea imediată și necondiționată a lui Mikalai Khilo”, a afirmat Anitta Hipper, purtătoare de cuvânt a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, într-un comunicat de presă, notează HotNews.

UPDATE În regiunea Kiev, o dronă doborâtă a căzut peste un bloc de locuințe, avariind clădirea și 20 de autoturisme. Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime. De asemenea, Forțele Aeriene au precizat că 34 de drone inamice de simulare au dispărut de pe radar fără a produce consecințe negative, iar o dronă a zburat spre Rusia.

UPDATE Într-o misiune riscantă, o echipă de operațiuni speciale ucrainene a înfrânt un pluton rusesc în zona Kursk, într-o acțiune rapidă și eficientă. Trupele ucrainene, aflate într-o operațiune de rutină pentru curățarea de inamici a unei zone, au dat peste o formațiune mult mai mare a soldaților lui Putin, scrie metro.co.uk.

UPDATE Ministrul german de externe Annalena Bärbock și ministrul Apărării Boris Pistorius au propus alocarea a trei miliarde de euro suplimentare pentru asistență militară urgentă Ucrainei, dar cancelarul german Olaf Scholz se opune acestui lucru.

UPDATE Mulți membri ai elitei politice rusești sunt dezamăgiți de faptul că războiul Moscovei împotriva Ucrainei nu s-a încheiat în 2024 și spun că economia rusă nu mai poate rezista mult timp sub sancțiuni, potrivit publicației Meduza.

UPDATE Un supermarket din orașul Donețk controlat de Rusia a fost lovit de armata ucraineană, cel puțin două persoane fiind rănite, a afirmat vineri agenția rusă de știri de stat TASS. Imagini neverificate postate pe rețelele de socializare arată o mașină arsă în fața unei clădiri cu două etaje, înconjurată de bucăți de moloz. Potrivit TASS, alte clădiri și aproximativ 15 mașini au fost avariate în atac, scrie HotNews.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfășurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forțarea Rusiei la pace" şi a susţinut că vede începutul unei "perioade de oportunități" odată cu revenirea în curând a lui Donald Trump la Casa Albă, informează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Avioanele de luptă Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene și Spațiale spaniole dislocate în misiune pentru Alianța Atlantică, în România, continuă să desfășoare misiuni de colaborare cu alte forțe militare aliate. Obiectivul este instruirea și îmbunătățirea procedurilor NATO asociate cu diferite tipuri de operațiuni, pentru a îmbunătăți interoperabilitatea diferitelor armate aliate, potrivit Rador.

UPDATE Emmanuel Macron a sosit joi seara în Marea Britanie pentru a discuta cu premierul britanic Keir Starmer despre relaţiile bilaterale, dar şi despre situaţia din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

UPDATE Rusia a lansat peste noapte 70 de drone Shahed și diverse drone false împotriva Ucrainei, au transmis Forțele Aeriene. 46 de drone au fost doborâte în nouă regiuni, în timp ce 24 de drone false au fost pierdute în spațiul aerian.

UPDATE Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, spune că NATO trebuie să se concentreze mai mult asupra flancului său sudic şi asupra Africii, argumentând că Rusia şi-ar putea spori prezenţa în estul Libiei după prăbușirea regimului sirian, aliat al Moscovei.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că, la reuniunea de joi a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, reprezentanții Kievului au prezentat strategia militară pentru 2025, care se bazează pe patru priorități cheie, scrie RBC, conform Rador. Potrivit lui Umerov, este vorba despre următoarele priorități: stabilizarea liniei frontului; consolidarea capacității de apărare; consolidarea protecției aeriene și a rutelor maritime; un răspuns asimetric la încercările agresorului de a obține un avantaj prin amploare.

UPDATE Întoarcerea lui Trump la Casa Albă la 20 ianuarie a trezit speranța unei soluții diplomatice pentru a pune capăt invaziei Moscovei în Ucraina, care a început în februarie 2022, dar a dus, de asemenea, la temerile Kievului că un acord de pace rapid ar putea avea un preț ridicat pentru Ucraina. Consilierii lui Trump au avansat propuneri de încheiere a războiului care ar ceda efectiv mari părți ale țării Rusiei pentru viitorul apropiat.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a mers la Roma și a fost primit de premierul Italiei Giorgia Meloni, cu care a discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, solicitând urgentarea trimiterii unui număr cât mai mare de rachete în contextul celui de al zecelea pachet de ajutor militar aprobat de Guvernul de la Roma. Aici trebuia să fie și Joe Biden, dar președintele american și-a anulat vizita în Europa din cauza incendiilor din California.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1051: Soluția Kievului, 51.000 de bombe, morți la Zaporojie și anunțul UE. Rusia amenință Armenia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1050: Atac în Rusia și criză umanitară în stânga Nistrului! UE: Moscova duce un război hibrid în Moldova
Condamnare la CEDO din cauza unei drujbe: Cât trebuie să plătească Moldova unui fost inspector de mediu
Condamnare la CEDO din cauza unei drujbe: Cât trebuie să plătească Moldova unui fost inspector de mediu
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1051: Soluția Kievului, 51.000 de bombe, morți la Zaporojie și anunțul UE. Rusia amenință Armenia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1051: Soluția Kievului, 51.000 de bombe, morți la Zaporojie și anunțul UE. Rusia amenință Armenia
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/DOC/ Lumina și căldura, mai scumpe de astăzi! Deciziile privind noile tarife, publicate în Monitorul Oficial
/DOC/ Lumina și căldura, mai scumpe de astăzi! Deciziile privind noile tarife, publicate în Monitorul Oficial

/VIDEO/ Interpol a publicat un nou tip de alertă internațională: Ce înseamnă „Notificarea argintie”

missing
foto: AP
10 ianuarie 2025, ora 16:21

Interpol a publicat vineri un nou tip de alertă internațională. „Notificarea argintie” vizează urmărirea sau recuperarea activelor de origine infracțională, transmite Digi24.

Lansarea noului tip de notificare vine ca parte a unei faze pilot care implică 52 de ţări şi teritorii şi va dura cel puţin până în noiembrie.

video: x/INTERPOL

„Privarea criminalilor şi a reţelelor lor de profituri ilicite este unul dintre cele mai puternice instrumente de combatere a crimei organizate transnaţionale, mai ales când ştim că 99% din bunurile infracţionale nu sunt recuperate”, a declarat secretarul general al Interpol Valdecy Urquiza într-un comunicat.

Potrivit organizaţiei, notificarea argintie vizează „frauda, corupţia, traficul de droguri, infracţiunile de mediu şi alte infracţiuni grave". Ea este destinată să faciliteze localizarea, identificarea şi obţinerea de informaţii despre activele spălate precum „proprietăţi, vehicule, conturi bancare".

În prima sa notificare de acest tip, Interpol „cere Italiei să caute să obțină informații cu privire la activele aparținând unui membru important al mafiei”.

Sunt vizate o „varietate de active, în principal în Asia și în America de Sud, în valoare de peste jumătate de miliard de euro”, a precizat un purtător de cuvânt a instituției.

Notificarea argintie se adaugă altora opt deja existente de culori diferite:

  • Notificarea roșie – cerere de localizare și arestare provizorie a unei persoane căutate de una dintre cele 196 de țări membre ale Interpol;
  • Notificarea galbenă – destinată răspândirii unui maximum de informații pentru a se mări șansele găsirii unei persoane dispărute aflată în călătorie sau dusă în străinătate;
  • Notificarea violet – destinate să prezinte cât se poate de amănunțit modul de operare al unor organizații de crimă organizată;
  • Notificarea albastră – pentru strângerea de informații suplimentare despre identitatea unei persoane în legătură cu o infracțiune, a locației exacte și asupra activităților sale;
  • Notificarea neagră – prin care se solicită informații pentru lămurirea cazurilor în care există cadavre neidentificate;
  • Notificarea verde – se transmit avertizări și informații deja disponibile asupra unor persoane vinovate de comiterea unor infracțiuni și care pot repeta același tip de activități criminale în alte țări;
  • Notificarea portocolie – se distribuie alerte asupra unui eveniment, persoane, obiect sau proces care pot reprezenta o amenințare serioasă și iminentă la adresa securității publice;
  • INTERPOL – United Nations Security Council Special Notice și privește persoanele sau entitățile care sunt subiect al sancțiunilor impuse de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, având rolul de a informa autoritățile naționale.
foto: INTERPOL

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.